Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Anaszyn
Witam, ukazuję Wam moją pierwszą seszyn feszyn :) na początek trzy.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
2.
źródło (http://iv.pl/)
3.
źródło (http://www.iv.pl/)
Model: Zuzanna Kożuch
MUA: Paulina Walas
Photo: Mateusz Solski
Pozdrawiam
2pompony
15-04-2012, 12:05
Podoba mi się to subtelne oświetlenie! Bardzo pasujące. Pierwszy kadr już wprowadza w finezyjną poetykę sesji rusztowaniem drugiej czystości, przy okazji odpowiednim kolorem. To takie urocze - różowe rusztowanie! Kadr raczej klasyczny, cięcie pospieszne, ale efektowne. Pożądany efekt niepokoju wprowadza część buta.
Dwójka wprowadza (o ile to możliwe) jeszcze lepsze oświetlenie i pokazuje jak dużo może zdziałać dobrze dobrane tło. Widać nie tylko wdzięcznie upozowana modelkę, ale i wysoki współczynnik albedo tła. Śmieć w kolorze buta stanowi mistrzowskie pociągnięcie scenografa. Trzecie to już majstersztyk stylizacji i efektownych manipulacji światłem. Odważny skos łącznie z owocem stanowi urzekającą parafrazę gruszek na wierzbie pozostałych z walk o autostrady.
Możemy mieć nadzieję na dalszy ciąg?
ani kadry, ani obróbka...do "feszyn" nie wystarczy kolorowo ubrać i pomalować dziewuchę... i ustawić w "industrialnym" krajobrazie...
kto to jest "MUA"?
Make Up Artist
Jakby nie można było po polsku...
Dzięki!
:) to ogólnie uznawany skrót, przykro mi
ThomasVoland
15-04-2012, 15:24
Wizażystka.
Edit. Wybaczcie nie widziałem odpowiedzi.
Co do zdjęć to zdecydowanie bardziej do działu albumowego, sam make up fashion nie zrobi.
lepiej byłoby gdybyście powiedzieli coś konstruktywnego i krytycznego; szczególnie, iż piszę, że to moja pierwsza sesja tego typu.
blackangelek
15-04-2012, 18:29
Złe, płaskie światło i jego cienie. Bałagan w kadrze, dziwne, krzywe kadry, a ten ananas na głowie to już kompletnie nie wiem o co chodzi.
nie robię już pedantycznej i książkowej fotografii :)
Mocniej się tą lampą nie dało walnąć? Czy to może nowy trend wprost z Top Model? :D
Na 100% prowokacja, patrząc na profil facebookowy autora.
blackangelek
15-04-2012, 19:00
Naprawdę lepiej zostać przy "książkowej" fotografii (patrząc na twojego fanpage'a, gdzie wcześniejsze zdjęcia są o niebo lepsze).
Niekoniecznie "haj feszyn", ostatnio tak modne i popularne na stronach o modelingu, z lampą na wprost wygląda ładnie :)
2pompony
15-04-2012, 21:41
Jeśli chcesz naprawdę poważnie, to ja bym powiedział tak:
a. Dyskwalifikujące światło na wszystkich trzech. Podręcznikowo złe. Najjaskrawszy przykład jak NIE oświetlać. Sposób, by zrobić możliwie najbardziej odpychające zdjęcie. Fatalnie.
b. Tragiczne kadry! Cięcie na jedynce stanowi przykład krańcowo złego kadru, ja sądzę, że gorzej się po prostu nie da. Trójka kadrowo stanowi dowód że fotograf albo nie widzi, albo własne produkcje ma w najgłębszym tyle.
c. Stylizacja 'na idiotę' - im głupiej tym lepiej, a to się nie sprawdza. Fatalnie dobrane tło, nie dość że ma spory odblask, to jeszcze kojarzy się z przydrożnym parkanem.
Całość sesji wygląda mi na wyrwanie laski z wiejskiej dyskoteki i zrobienie jej sesji pod najbliższym przystankiem PKSu, za pomocą starawej komórki, w której nie można wyłączyć lampy. Stąd obrzygany starym błotem fragment rusztowania jako dekoracja, parkan pegieeru jako wzór dekoracyjności i walające się śmieci jako upiększające detale. Słowem bród, smród, i lala strojąca dziwne pozy z ananasem.
Wybacz, przy całości stylu i w ogóle całej sesji wygląda, jakby go wygrzebała z pobliskiego śmieniska. Zgroza. Wstyd by mi było pokazać nawet tej wyrwanej lasce, że o znajomych nie wspomnę...
ThomasVoland
16-04-2012, 05:21
lepiej byłoby gdybyście powiedzieli coś konstruktywnego i krytycznego
To tak jak ja bym wyszedł ze znajomą na 3 minuty na dwór, zrobił jej zdjęcia komórką i oczekiwał, że ktoś mi wytłumaczy czemu te fotki nie nadają się do katalogu. To są typowe zdjęcia jakie robi jedna koleżanka drugiej swoim iphonem żeby wrzucić na facebooka, a nie na forum fotograficzne.
@2pompony - już myślałem pierwszy komentarz był na serio, tylko nie mogłem pojąć jak ktoś mógłby mieć takie zdanie o tych zdjęciach.
taki styl
O stylu to myślę, że będzie można mówić po minimum kilkudziesięciu sesjach fashion, a nie po pierwszej.
Mocniej się tą lampą nie dało walnąć? Czy to może nowy trend wprost z Top Model? :D
Na 100% prowokacja, patrząc na profil facebookowy autora.
Tak samo pomyślałem.
2pompony
16-04-2012, 12:45
@2pompony - już myślałem pierwszy komentarz był na serio, tylko nie mogłem pojąć jak ktoś mógłby mieć takie zdanie o tych zdjęciach.
No przecież te zdjęcia są tak fatalne, że miałem nadzieję, iż od razu widać kpiny w żywe oczy! :)
Kolega emsolo czyli Autor ma dwa słowa wyjaśnienia: taki styl.
Odpowiedziałbym na to taką alegorią: można się nie myć i tak chodzić między ludzi; można w towarzystwie głośno pierdzieć robiąc delikatny przysiad i unosząc jedną nogę, jak zawodnik sumo przed walką; można z tego pękać ze śmiechu; można też jedząc w wytwornej restauracji dłubać w nosie wydając zachwycone jęki, a potem organoleptycznie badać wydłubaną zawartość i uśmiechać się do tego błogo. To wszystko można robić, bo głośne oddawanie wiatrów w miejscu publicznym nie jest karalne, podobnie jak dłubanei w nosie, czy higieniczna niedbałość - to nie jest przestępstwo (choć powinno być).
I dlatego można to wszystko robić i tłumaczyć, że ma się taki styl. Można, tylko takie tłumaczenie nei ma żadnego sensu.
Rozumiesz, co chcę powiedzieć prawda? Nie trzeba tego dodatkowo tłumaczyć? Nie chcę powiedzieć, że się nei myjesz, czy dłubiesz w nosie. Chcę Ci przekazać taką głębszą myśl, że tłumaczenie każdego idiotycznego zachowanie swoim style jest bezsensowne. I tyle.
taki styl
jaki styl? gdzie tu styl? nie szkoda czasu na takie gnioty?
Brak czerwonych oczu i jakiejś nachalnej winiety. Można by gdzieś jeszcze przywalić jakimś nasyceniem selektywnie albo desaturacją części zdjęcia. Jak iść w kicz, to na całego. Właściwie to chyba nie warto jakoś wydziwiać, tylko po prostu odpalić lampkę wbudowaną w korpus i tyle. Obowiązkowo w trybie auto i z ciemnym kitem. Mamy wówczas idealne warunki by styl zachował swój charakter i czuł się jak ryba w wodzie. Trafi wówczas do milionów fotografujących w ten sposób.
Genialnie pokraczne. Ten ananas to poezja smaku. Taki ubot.:D Prowokacja? Hi Hi.
remiksson
17-04-2012, 02:35
Niestety za kolegami. Może nie jestem specem od fashion, ale jak juz ktoś mądrzejszy ode mnie napisał: nie wystarczy ubrać panny w dziwny kolorowy strój i ustawic w równie dziwnym krajobrazie aby był fashion. Jak dla mnie za mocno świecone, zdjecia walą po oczach. Subtelne cienie za modelką, choć same w sobie delikatne, mało subtelnie rażą mnie w oczy (może to subiektywne, ale bardzo nie lubię tak ostrych, zwłaszcza niepotrzebnych cieni). Reasumując moim zdaniem: fajna pamiątka dla modelki, ale niestety nic więcej.
Konkretnie to nie podobają mi się kadry :
na 1 jest centralnie
2 może by jeszcze uszło ale z kapci nie wyrwie
3 jest dramatem kadrowym - po co tyle przestrzeni nad głową ? Czy ona coś wnosi do zdjęcia ?
Konkretnie nie podoba mi się światło
na 1 jest brzydki cień od rusztowania
na 3 również takie sobie cienie od łapek
Wszystkie 3 wyglądają jakby były zaświecone jedną, zmiękczoną lampą na wprost. Zero sensownego cienia. Nic się nie dzieje
2 może by się dało jeszcze uratować sensowną obróbką ale pozostałych już nie