Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Jakub
maniak666
14-04-2012, 00:03
Pierwsza próba w tym dziale. Żadne tam studio. W pokoju poczynione- na ścianie kawałek czarnej tkaniny, za oświetlenie siedem świeczek + lusterko. Model- wnuk- to też jego debiut.
Sprzęt- D90+kit. 105mm: f-5,6 iso 250 czas-1 sek. Niedoskonałości kadru świadom jestem. Pytania o resztę jak najbardziej zasadne. Na wskazówki i porady liczę, na wyrozumiałość...- nie szczególnie:D Walić jak w bęben można- w końcu po to to miejsce jest żeby się czegoś nauczyć, a ja nie z tych co to się obrażają. Aczkolwiek nie ukrywam że na tym polu działalność raczej incydentalną przewiduję, ale niewątpliwie warto zawsze się uczyć.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Zapraszam
militarius
14-04-2012, 00:09
Masz D90 to mogłeś śmiało podbić iso do tych 800-1000 :)
WB leży. Chłopiec wygląda jak młody Winnetou.
Refleks w jego prawym oku odwraca uwagę - zgasić.
Gałgan na prawym ramieniu też niepotrzebny.
Ostrość również leży.
O kadrze nic nie mówię bo autor nie chciał.
maniak666
14-04-2012, 00:32
Masz D90 to mogłeś śmiało podbić iso do tych 800-1000 :)
Te iso 200 to landszaftowy nawyk. Jak przyspawane.:wink:
WB leży. Chłopiec wygląda jak młody Winnetou.
Refleks w jego prawym oku odwraca uwagę - zgasić.
Gałgan na prawym ramieniu też niepotrzebny.
Ostrość również leży.
O kadrze nic nie mówię bo autor nie chciał.
W zwyczajowych zastosowaniach tego szkła przeze mnie nie dopatrzyłem się nieostrości, tutaj chyba zadziałał czas naświetlania- zbyt długi zdecydowanie- model pewnikiem nie dał rady. A że ja tego nie dojrzałem- fakt. I nie usprawiedliwiam się ale po nocach obrabianie zdjęć po cięzkim dniu w dodatku- najczęściej się tak kończy...
WB- czy leży- raczej zamierzona tonacja, choć jak teraz patrzę może nieco zbyt ciepło...
Dzięki za pozostałe uwagi.
No jednak na forumowiczów zawsze można liczyć.
Ciemnosc widze, ciemnos i nic poza tym.
nonnatus
14-04-2012, 19:42
zdjęcie technicznie bardzo słabo, ale jest coś w spojrzeniu tego dzieciaka, co udało Ci się uchwycieć.
technicznie słabo, ale to co w fotografii najważniejsze - całkiem ciekawie.
technika to rzemiosło, oka do fotek nie sprzedają z DFV, czy inną Digital Camera:), a ja tu widzę ciekawą chwilę zamkniętą w kadrze, szkoda, że nieakceptowalnym technicznie...
maniak666
14-04-2012, 21:31
zdjęcie technicznie bardzo słabo, ale jest coś w spojrzeniu tego dzieciaka, co udało Ci się uchwycieć.
technicznie słabo, ale to co w fotografii najważniejsze - całkiem ciekawie.
technika to rzemiosło, oka do fotek nie sprzedają z DFV, czy inną Digital Camera:), a ja tu widzę ciekawą chwilę zamkniętą w kadrze, szkoda, że nieakceptowalnym technicznie...
Model na miejscu "pod ręką":smile:. Jak to mówią pierwsze koty za płoty. Trza walczyć dalej.
Dzięki za kilka cennych wskazówek.
Rzadko tu raczej gościć będę bo to kompletnie nie moja dziedzina- co nie znaczy że wcale:wink:
Za co z góry co niektórych serdecznie przepraszam...:smile: