Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Black Valey
Zdrowych i spokojnych swiat wielkiej nocy zycze wszystkim forumowiczom:)
Flagowy obrazek z Black Valey Co. Kerry, zachodnia Irlandia.....
Podejscia mialem do tego miejsca dwa, trudno dorwac odpowienie warunki, napewno tam wroce, bo kadr mi sie wyjatkowo podoba........wczesniejsze podejscie, bylo w zbyt mocnym sloncu i lezy sobie u mnie na dysku:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img716.imageshack.us/i/dsc0052maly.jpg/)
Al Koholik
07-04-2012, 16:23
Ty weź mi tu już mów gdzie to jest, bo już dwa, a może nawet trzy razy tego szukałem i nie znalazłem :evil:
Hehe, Piotrze...trzeba sie ze mna umowic na zdjecia::D A na serio to pamietasz jak jechalismy w Black Valey wtedy na spotkaniu grupowym.......no to powinnismy skrecic wczesniej w lewo i jechac do samego konca, wieczorem do Ciebie przedzwonie i dokladnie Ciebie poprowadze;):D Lodki tez tam sa....ba, nawet mam zdjecia:D
Jako ciekawostke powiem, ze po raz pierwszy w Irlandii widzialem orly na wolnosci, wczoraj dwie piekne sztuki uciekaly przed moim samochodem......usiadly tak daleko, ze nawet Sigma 500mm nie dala im rady:(
Kadr bardzo przyjemny, choc koamolce z prawej na dole skutecznie odciagaja moja uwage. Prawda nie miales za dobrych warunkow ale jest ladnie. Droga fajnie prowadzi w glab kadru.
Ma klimat, Wesołych również i pięknych widoków ;-)
Przyjemne zdjęcie.
Widziałbym troszkę ciemniej - nadałoby to klimatu.
Kartofelinder
07-04-2012, 20:10
Cześć.
Rzadko tutaj zaglądam, ale myślę, że tym świeższe może być spojrzenie. Może napiszę kilka rzeczy, które są zależne od gustów więc nie odbieraj tego jako zarzuty :)
Wg mnie, zdjęcie zyskałoby sporo, gdyby zrezygnować z eksponowania pierwszego planu. Balonowa perspektywa bardzo mocno uwypukliła jakieś krzaczory, a obróbka i wywindowany kontrast jeszcze to podkreśliły. W samym kadrze interesująco wygląda domek, który w świetle powyższego robi się szalenie nieistotny i to bez większego powodu. Tak wywołana fotografia czyni wszystko na niej jednakowo ważnym. Ma to może uzasadnienie, kiedy rzeczywiście można błądzić po kadrze i odnajdywać kolejne interesujące detale. Tutaj, poza domkiem, niestety takich nie ma. Nie ma też ogromu krajobrazu, który broniłby użycie tak małej ogniskowej.
Receptą na to byłoby użycie teleobiektywu i skupienie się w obróbce na pokazaniu tego, co na nim rzeczywiście jest tematem. Może również delikatniejsze podejście do koloru i kontrastu w bardziej wyrafinowany sposób pokazałoby więcej panującego tego dnia ponurego klimatu.
Dziekuje za opinie, cos mi wlasnie nie do konca gra to zdjecie tak jak bym chcial....
Mam tez kadr z dluzszej ogniskowej....moze bede musial do niego podejsc....
Rallynitros
07-04-2012, 23:42
jak dla mnie za jasny pierwszy plan i może lekko niebo przyciemnić ;) poza tym jest ok i też jestem ciekawy dłuższej ogniskowej.
Nikonozaur
07-04-2012, 23:52
W słowach Kartofelindera jest dużo prawdy, światło Ci nie pomogło i fotka wyszła dość płasko. Zastrzegam, że oglądam fotę na sprzęcie z niezbyt wysokiej półki (mówiąc oglądnie), co pewnie też nie pomaga...
można przyciemnić te kamienie lub nawet cały pierwszy plan, na długim mz. nie będzie tak ciekawe. podoba mi się - wesołych życzę.
krzysztofz24
08-04-2012, 00:08
Miejscowka pierwsza klasa I na pewno warto tam wracac. Kadr mi sie bardzo podoba, wykorzystanie drogi I domku eleganckie.
Co do warunkow, moga byc, jest spoko:-). Ale jak juz o tych powrotach mowimy;-). To ja bym chcial wschodowo-zachodowa wersje w zywych kolorkach jeszcze zobaczyc:-).
Przy dobrym swietle mogloby jeszcze z tego byc mocarne BW, tak mi sie zdaje.