Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50 i AF-C
mati7302
07-04-2012, 15:21
Kupilem niedawno sigme 17-50 f/2.8, dzisiaj zauwazylem, ze cos nie gra. Gdy robie zdjecia obiektom, ktore sie nie ruszaja to wszystko fajnie - ostrosc od f/2.8. Dzisiaj zrobilem pare pstrykow siostrze, gdy szla w moja strone. Przestawilem aparat na AF-C i duzo wiekszosc z nich jest totalnie nieostra, wszystko idzie za fotografowany obiekt. Szczegolnie dla dluzszych ogniskowych. Dla zakresu 17-40 jest w miare OK. Cyknalem tez pare zdjec 50tka nikona i wszystko ostre.
f/4, 1/400
http://img534.imageshack.us/img534/2237/dsc1032forum.jpg
Musze chyba odeslac :<
Zawsze używasz w takich scenach dynamicznego trybu wyboru pola ostrości?
Już nie mogłem edytować, ale ja - co prawda w d7000 używam przeważnie 3d tracking do dzieci i z tym obiektywem nie ma problemu, wiec na d300 też powinno działać.
Zawsze możesz odesłać obiektyw razem z body do kalibracji (podobno Sigmy często wymagają skalibrowania do body).
Jeszcze jedna uwaga: Jak obiektyw masz niedługo to możesz odesłać do sklepu, jeśli kupowałeś prze internet, lecz jeśli obrazek jest ostry to lepiej odesłać do skalibrowania z body.
mati7302
07-04-2012, 21:21
Na pojedynczym jest tak samo. Jutro sprawdze z innym body.
a_iverson
08-04-2012, 12:52
To nie wina szkła tylko body. Masz ustawiony priorytet spustu w trybie AF-C, aparat ostrzy pierwsze zdjęcie w serii, a kolejne nie są już ostrzone. Dlatego ostrość jesz za "obiektem" który przybliża się do Ciebie, w momencie kiedy obiekt będzie się oddalał ostrość będzie przed nim.
mati7302
08-04-2012, 18:49
Wtedy mialem ustawione ostrosc+spust migawki i na N50 potrafil wyostrzyc bez problemu. Dzisiaj dalem jako priorytet sama ostrosc, ustawilem tez sledzenie 3D. Widac niewielka poprawe, ale dalej jest to nie do zaakceptowania. Sprawdzalem tez z D80 i tam dopiero jest tragedia!
Szlag chce czlowieka trafic... wydajesz 3 kafle na obiektyw, ktory musisz odsylac. Teraz nie wiem co robic, bo musze go miec na sobote. Chyba bede musial jechac do wawki i sprawdzic inne egzemplarze... :-/
mati7302
11-04-2012, 19:38
Bylem w sigmie, w wawie. Patrzylem 4 inne sztuki i na kazdej to samo, co wiecej, byl tam tez inny gosc, ktory chcial ja kupic do swojego D7000 i na nim rowniez af nie trafial. Zrobilismy prosty test: jeden z nas szedl powoli do przodu a drugi cykal foty, wiekszosc totalnie nie do przyjecia. Sam sprzedawca przyznal, ze problem jest. Prawdopodobnie jest to wada fabryczna, o ktorej serwis nawet nie wie albo to sa jakies podroby from china. Niestety musialem wziac pieniadze z powrotem... i szukac N17-55. Znalazlem uzywke w btfoto, ale grubo podnad 4k no i musialem kupic, bo musze miec cos szerokiego na sobote. Chcialem wyjsc taniej i bezpiecznej a wyszlo sami widzicie jak. Nie kupujcie sigmy, szkoda czasu i nerwow.
Zaintrygowany problemami z autofocusem w S17-50, wykonałem dzisiaj moim D90 serię zdjęć z biegnącym sprintem w moją stronę "modelem" i na ogniskowej 50mm na 6 zdjęć wszystkie są ostre. Nie był to tryb seryjny, naciskałem spust za każdym razem, ale tak szybko jak umiałem. Pozostałe ustawienia: tryb proirytetu A, AF-C, dynamiczny wybór pola ostrości f=3.2 (słońce świeciło - w ciemnym pomieszczeniu nie próbowałem, bo nie miałem jak)
Druga seria z innym modelem na huśtawce i też błędów nie zauważyłem (na 14 wykonanych zdjęć wszystkie w punkt - jedno lekko nieostre na twarzy, ale raczej moja wina, bo z emocji kierowałem obiektyw na bluzę i ta wyszła ostro)
Może metodologia testów naiwna, ale ja problemów z ostrzeniem na poruszających się obiektach nie zauważyłem. Zauważyłem za to, że czasami obiektyw potrafi się "zawiesić" uśpić i nie reaguje na spust migawki. Zdarzyło mi się to 2 razy, ale obiektyw mam dopiero od niedawna, więc nie mogę się jeszcze bardzo mądrzyć na jego temat.
Hmm tak patrzę i na tej wielkości zdjęcia obie stopy są ostre.
Możliwe by ona poruszała się aż tak dynamicznie by przy 1/400s zdjęcie było poruszone ??
Sprawdź na pełnej wielkości czy faktycznie obie stopy są ostre.
a_iverson
12-04-2012, 17:42
Ja też zrobiłem test, wziąłem obiektyw od kumpla z redakcji. Body d700 w trybie DX i AF-C z priorytetem migawka + ostrość.
Seria 6 zdjęć za tablice rejestracyjną zbliżającego się auta, a później w drugą stronę, jak się oddalało.
Wszystkie ostre, zero problemów z AF.
mati7302
12-04-2012, 18:36
Byc moze w wawie maja jakies lewe te szkla. Ale co mnie to interesuje?
Ja też zrobiłem test, wziąłem obiektyw od kumpla z redakcji. Body d700 w trybie DX i AF-C z priorytetem migawka + ostrość.
Seria 6 zdjęć za tablice rejestracyjną zbliżającego się auta, a później w drugą stronę, jak się oddalało.
Wszystkie ostre, zero problemów z AF.
Zdjęć zbliżających/oddalających sie samochodów nie robiłem - robiłem zdjęcia dzieciom na rowerach i widać wyrażnie, że S17-50 trafiała - nieostre zdjęcia też były, ale takich się nie uniknie (z N24-70 podobnie)
według mnie to z body i z Sigmą coś jest nie tak. Obiło mi się o uszy, że D7k nie lubi niektórych Sigm (nie pamiętam już jakie konkretnie to były modele). Skoro na D80 jest źle to wychodzi, że szkło jest walnięte. Jak ktoś z Twoich znajomych ma puszkę od D100 w górę to sprawdź, bo może to kwestia słabego AF w D7k. Ewentualnie idź do jakiegoś FotoJokera i zobacz co będzie się działo np. na D300s.
Miałem okazję sprawdzić sigmę z d90 na pokazach mody. Większość zdjęć była trafiona, bardzo rzadko ostrość gdzieś uciekała (jeśli już to raczej z mojej winy).
JanTarn1
15-04-2012, 18:46
Ja mam, niestety, ten problem, że i D7000 i S 17-50 działają bez zarzutu (bez mikroregulacji). Zdarza się i tak.
mati7302 - odeślij szkło z body do Sigmy PRO-Centrum do Trójmiasta na sprawdzenie pod kątem celności AF. Niech sprawdzą z innymi egzemplażami i wtedy wszystko się wyjaśni :)
cz4rnuch
15-04-2012, 20:58
Tylko co ma wysłać skoro jak napisał oddał sigmę i kupił nikkora ;)