Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Angry Sigma 17-50 i AF-C

Kupilem niedawno sigme 17-50 f/2.8, dzisiaj zauwazylem, ze cos nie gra. Gdy robie zdjecia obiektom, ktore sie nie ruszaja to wszystko fajnie - ostrosc od f/2.8. Dzisiaj zrobilem pare pstrykow siostrze, gdy szla w moja strone. Przestawilem aparat na AF-C i duzo wiekszosc z nich jest totalnie nieostra, wszystko idzie za fotografowany obiekt. Szczegolnie dla dluzszych ogniskowych. Dla zakresu 17-40 jest w miare OK. Cyknalem tez pare zdjec 50tka nikona i wszystko ostre.

f/4, 1/400
    http://img534.imageshack.us/img534/2...c1032forum.jpg

Musze chyba odeslac :<
    Ostatnio edytowane przez mati7302 ; 07-04-2012 o 15:25

Domyślnie

Zawsze używasz w takich scenach dynamicznego trybu wyboru pola ostrości?

Domyślnie

Już nie mogłem edytować, ale ja - co prawda w d7000 używam przeważnie 3d tracking do dzieci i z tym obiektywem nie ma problemu, wiec na d300 też powinno działać.
    Zawsze możesz odesłać obiektyw razem z body do kalibracji (podobno Sigmy często wymagają skalibrowania do body).

Jeszcze jedna uwaga: Jak obiektyw masz niedługo to możesz odesłać do sklepu, jeśli kupowałeś prze internet, lecz jeśli obrazek jest ostry to lepiej odesłać do skalibrowania z body.
    Ostatnio edytowane przez 88y ; 07-04-2012 o 21:19

Domyślnie

Na pojedynczym jest tak samo. Jutro sprawdze z innym body.

Oszczędny w słowach Awatar a_iverson
    Miasto
    Wadowice/Sunds-DK

Domyślnie

To nie wina szkła tylko body. Masz ustawiony priorytet spustu w trybie AF-C, aparat ostrzy pierwsze zdjęcie w serii, a kolejne nie są już ostrzone. Dlatego ostrość jesz za "obiektem" który przybliża się do Ciebie, w momencie kiedy obiekt będzie się oddalał ostrość będzie przed nim.
    D3s, D700 + Nikon MB-D10 /Nikkor 14-24mm f2.8G ED, Nikkor 24-70 f2.8G ED, Nikkor 85mm F1.4D, Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM / SB-900 + SB-910

Domyślnie

Wtedy mialem ustawione ostrosc+spust migawki i na N50 potrafil wyostrzyc bez problemu. Dzisiaj dalem jako priorytet sama ostrosc, ustawilem tez sledzenie 3D. Widac niewielka poprawe, ale dalej jest to nie do zaakceptowania. Sprawdzalem tez z D80 i tam dopiero jest tragedia!
    Szlag chce czlowieka trafic... wydajesz 3 kafle na obiektyw, ktory musisz odsylac. Teraz nie wiem co robic, bo musze go miec na sobote. Chyba bede musial jechac do wawki i sprawdzic inne egzemplarze... :-/

Domyślnie

Bylem w sigmie, w wawie. Patrzylem 4 inne sztuki i na kazdej to samo, co wiecej, byl tam tez inny gosc, ktory chcial ja kupic do swojego D7000 i na nim rowniez af nie trafial. Zrobilismy prosty test: jeden z nas szedl powoli do przodu a drugi cykal foty, wiekszosc totalnie nie do przyjecia. Sam sprzedawca przyznal, ze problem jest. Prawdopodobnie jest to wada fabryczna, o ktorej serwis nawet nie wie albo to sa jakies podroby from china. Niestety musialem wziac pieniadze z powrotem... i szukac N17-55. Znalazlem uzywke w btfoto, ale grubo podnad 4k no i musialem kupic, bo musze miec cos szerokiego na sobote. Chcialem wyjsc taniej i bezpiecznej a wyszlo sami widzicie jak. Nie kupujcie sigmy, szkoda czasu i nerwow.

Domyślnie

Zaintrygowany problemami z autofocusem w S17-50, wykonałem dzisiaj moim D90 serię zdjęć z biegnącym sprintem w moją stronę "modelem" i na ogniskowej 50mm na 6 zdjęć wszystkie są ostre. Nie był to tryb seryjny, naciskałem spust za każdym razem, ale tak szybko jak umiałem. Pozostałe ustawienia: tryb proirytetu A, AF-C, dynamiczny wybór pola ostrości f=3.2 (słońce świeciło - w ciemnym pomieszczeniu nie próbowałem, bo nie miałem jak)

Druga seria z innym modelem na huśtawce i też błędów nie zauważyłem (na 14 wykonanych zdjęć wszystkie w punkt - jedno lekko nieostre na twarzy, ale raczej moja wina, bo z emocji kierowałem obiektyw na bluzę i ta wyszła ostro)

Może metodologia testów naiwna, ale ja problemów z ostrzeniem na poruszających się obiektach nie zauważyłem. Zauważyłem za to, że czasami obiektyw potrafi się "zawiesić" uśpić i nie reaguje na spust migawki. Zdarzyło mi się to 2 razy, ale obiektyw mam dopiero od niedawna, więc nie mogę się jeszcze bardzo mądrzyć na jego temat.

Domyślnie

Hmm tak patrzę i na tej wielkości zdjęcia obie stopy są ostre.
    Możliwe by ona poruszała się aż tak dynamicznie by przy 1/400s zdjęcie było poruszone ??
    Sprawdź na pełnej wielkości czy faktycznie obie stopy są ostre.

Oszczędny w słowach Awatar a_iverson
    Miasto
    Wadowice/Sunds-DK

Domyślnie

Ja też zrobiłem test, wziąłem obiektyw od kumpla z redakcji. Body d700 w trybie DX i AF-C z priorytetem migawka + ostrość.
    Seria 6 zdjęć za tablice rejestracyjną zbliżającego się auta, a później w drugą stronę, jak się oddalało.
    Wszystkie ostre, zero problemów z AF.
    D3s, D700 + Nikon MB-D10 /Nikkor 14-24mm f2.8G ED, Nikkor 24-70 f2.8G ED, Nikkor 85mm F1.4D, Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM / SB-900 + SB-910

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów