Zobacz pełną wersję : ustawienia auto
witam. mam D70s i cieklawi mnie jedna rzecz.wczoraj robilem w domu wieczorem fotki i co zauwazylem:ze jak robie np na trybie automatycznym to widze ze czas mam 1\60s a przyslona 4,5 to fotki wychodza fajne ale jak dam te same parametry na trybie manualnym to juz fotka trzeba doswetlic dluzszym czasem i mam poruszona np.wiec jak w opcji automat sa dobierane wartosci skoro takie same na manualu powoduja ze trzeba korygowac ustawienia dla dobrej fotki
BugsBunny
04-03-2007, 18:33
a czy wczoraj w domu wieczorem w trybie automatycznym nie włączała Ci się przypadkiem lampa błyskowa?
..najwyraźniej czas na to wskazuje.. ;)
wlaczala sie lampa ale w tybie manualnym na tych samych ustawieniach z lampa tez fotki trzeba bylo doswietlac
Antonina
04-03-2007, 19:30
To teraz jeszcze zobacz jak masz ustawione ISO pewnie tu leży problem
BugsBunny
04-03-2007, 19:35
dokładnie, podejrzewam że w zielonym masz AutoISO, a w manualu ta funkcja nie działa; co nie tłumaczy poruszonych zdjęć - z lampą nie mają prawa być poruszone, chyba że w M miałeś przy okazji ustawioną rear curtain sync
Antonina
04-03-2007, 19:46
Według opisu i z tego co zrozumiałam wydłuża czas aby była tak samo naświetlona
Zrób jeszcze jedną próbę sprawdź na tej fotce która była zrobiona na Auto Przysłonę, Czas, i ISO w M ustaw tak samo nie zapomnij skorygować ISO aby było takie samo jak na tej fotce z AUTO i nie zapomnij otworzyć lampy przy M nie otworzy się sama dodatkowo sprawdź czy nie masz korekty na -EV
ustawienia auto iso wylaczone itd.zauwazylem ze jak na automaciie mam czas 1\60 i przyslona 3,5 z lampa to fotka jest ok na tych samych ustawieniach fotka na manualu wychodzi tak samo jak na automacie gdy nie skoryguje swiatlomierza tzn nie daje wiecej swiatla tylko sugeruje sie tym co pokazuje swiatlomierz.i jeszcze jedno dlaczego swiatlomierz nie inforuje mnie jak np wyzwalam lampe blyskowa?przecez ma wtedy wiecej swiatla wiec powinna byc mniejsza korekta swiatla tzn mniej powinienen dostawac aparat
BugsBunny
04-03-2007, 22:24
światłomierz ( drabinka ) pokazuje światło zastane, nie światło zastane + lampa
aparat tak ma dobrać siłę błysku żeby "wyrównać" deficyt światła
nie mam już D70s ale czy w zielonym programie on sam nie włącza autoiso?
i zobacz jeszcze w jakim trybie masz lampę w manualu i w ogóle z jakim obiektywem masz takie problemy - może nie masz aktywnego iTTL?
BugsBunny
04-03-2007, 22:52
i chyba już wiem o co chodzi:
prawie we wszystkich trybach lampa D70s pracuje domyślnie w iTTL Balanced Fill Flash; emituje przedbłyski a doświetlany jest cały kadr, przedmiot główny i tło
w trybie M i kiedy używasz pomiaru punktowego lampa ustawia się domyślnie w Standard iTTL Flash - espozycja jest dobierania do głównego motywu, nie uwzględniając tła
wynika z tego, że błysk w Standard jest prawdopodobnie trochę słabszy i stąd wrażenie niedoświetlenia
i chyba już wiem o co chodzi:
prawie we wszystkich trybach lampa D70s pracuje domyślnie w iTTL Balanced Fill Flash; emituje przedbłyski a doświetlany jest cały kadr, przedmiot główny i tło
w trybie M i kiedy używasz pomiaru punktowego lampa ustawia się domyślnie w Standard iTTL Flash - espozycja jest dobierania do głównego motywu, nie uwzględniając tła
wynika z tego, że błysk w Standard jest prawdopodobnie trochę słabszy i stąd wrażenie niedoświetlenia
Dokładnie tak jak pisze BugsBunny.Jest w instrukcji obsługi aparatu.
Pozdro.
w ustawieniu auto, mozna okreslic iso auto lub manual
auto iso mozna rowniez dac w manualu