Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: ustawienia auto

Domyślnie ustawienia auto

witam. mam D70s i cieklawi mnie jedna rzecz.wczoraj robilem w domu wieczorem fotki i co zauwazylem:ze jak robie np na trybie automatycznym to widze ze czas mam 1\60s a przyslona 4,5 to fotki wychodza fajne ale jak dam te same parametry na trybie manualnym to juz fotka trzeba doswetlic dluzszym czasem i mam poruszona np.wiec jak w opcji automat sa dobierane wartosci skoro takie same na manualu powoduja ze trzeba korygowac ustawienia dla dobrej fotki

Domyślnie

a czy wczoraj w domu wieczorem w trybie automatycznym nie włączała Ci się przypadkiem lampa błyskowa?
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

..najwyraźniej czas na to wskazuje..
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

wlaczala sie lampa ale w tybie manualnym na tych samych ustawieniach z lampa tez fotki trzeba bylo doswietlac

Domyślnie

To teraz jeszcze zobacz jak masz ustawione ISO pewnie tu leży problem

Domyślnie

dokładnie, podejrzewam że w zielonym masz AutoISO, a w manualu ta funkcja nie działa; co nie tłumaczy poruszonych zdjęć - z lampą nie mają prawa być poruszone, chyba że w M miałeś przy okazji ustawioną rear curtain sync
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Według opisu i z tego co zrozumiałam wydłuża czas aby była tak samo naświetlona
    Zrób jeszcze jedną próbę sprawdź na tej fotce która była zrobiona na Auto Przysłonę, Czas, i ISO w M ustaw tak samo nie zapomnij skorygować ISO aby było takie samo jak na tej fotce z AUTO i nie zapomnij otworzyć lampy przy M nie otworzy się sama dodatkowo sprawdź czy nie masz korekty na -EV

Domyślnie

ustawienia auto iso wylaczone itd.zauwazylem ze jak na automaciie mam czas 1\60 i przyslona 3,5 z lampa to fotka jest ok na tych samych ustawieniach fotka na manualu wychodzi tak samo jak na automacie gdy nie skoryguje swiatlomierza tzn nie daje wiecej swiatla tylko sugeruje sie tym co pokazuje swiatlomierz.i jeszcze jedno dlaczego swiatlomierz nie inforuje mnie jak np wyzwalam lampe blyskowa?przecez ma wtedy wiecej swiatla wiec powinna byc mniejsza korekta swiatla tzn mniej powinienen dostawac aparat

Domyślnie

światłomierz ( drabinka ) pokazuje światło zastane, nie światło zastane + lampa
    aparat tak ma dobrać siłę błysku żeby "wyrównać" deficyt światła
    nie mam już D70s ale czy w zielonym programie on sam nie włącza autoiso?
    i zobacz jeszcze w jakim trybie masz lampę w manualu i w ogóle z jakim obiektywem masz takie problemy - może nie masz aktywnego iTTL?

Domyślnie

i chyba już wiem o co chodzi:
    prawie we wszystkich trybach lampa D70s pracuje domyślnie w iTTL Balanced Fill Flash; emituje przedbłyski a doświetlany jest cały kadr, przedmiot główny i tło
    w trybie M i kiedy używasz pomiaru punktowego lampa ustawia się domyślnie w Standard iTTL Flash - espozycja jest dobierania do głównego motywu, nie uwzględniając tła
    wynika z tego, że błysk w Standard jest prawdopodobnie trochę słabszy i stąd wrażenie niedoświetlenia

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów