Zobacz pełną wersję : D90 ustawienia AF do sportu
chickensnd
06-04-2012, 09:18
Witam, mam taki problem, od pewnego czasu fotografuje sport (piłka nożna, ręczna) moim nikonem d90. Chciałbym was zapytać jak najlepiej ustawić AF, pewnie macie z tym większe doświadczenie ;)
Wysłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk
Ale tu chyba nie powinno być problemu ? tryb ciągły AF-a czyli AF-C dodatkowo śledzenie 3D i priorytet migawki a nie ostrości (nie pamietam gdzie w d90) to się ustawia.
Pozdrawiam
to jest autofocus/tryb wyboru pola ostrości w instrukcji obsługi na stronie 54 i 56
W instrukcji jest napisane, że 3D nie jest przeznaczony do dynamicznych scen.
Centralne pole szerokie. Af-c, tryb poklatkowy, czasy 1/500-1/1000, można spróbować wyłączyć stabilizację.
Takie moje zdanie jako amatora.
chickensnd
06-04-2012, 10:42
Ale tu chyba nie powinno być problemu ? tryb ciągły AF-a czyli AF-C dodatkowo śledzenie 3D i priorytet migawki a nie ostrości (nie pamietam gdzie w d90) to się ustawia.
Pozdrawiam
AF-C z śledzeniem 3D to rozumiem, a o co chodzi z tym priorytetem migawki ?
Czy może tu chodzi o tryb pracy "S" ? Czyli priorytet czasu ?
AF-C z śledzeniem 3D to rozumiem, a o co chodzi z tym priorytetem migawki ?
Czy może tu chodzi o tryb pracy "S" ? Czyli priorytet czasu ?
Nie chodzi, najpierw trzeba poznac wlasny aparat, w tym pomaga instrukcja i poznawanie aparatu :^)
Jest taka pozycja w ktorej fotograf wybiera czy wazniejszy jest AF czy spust migawki.
chickensnd
06-04-2012, 10:59
za chiny nie mogę znaleźć takiej opcji ;c , nikt nie pomoże ?
Nigdy nie mialem D90 - ale to ten sam Nikon :^)
Zaraz pomacam
chickensnd
06-04-2012, 11:06
byłbym bardzo wdzięczny :)
w D300s to a2 AF-S priority selection
w D700 dokladnie tak samo
chickensnd
06-04-2012, 11:12
W D90 pod a2 mam "Centralny punkt ostrości -> szerokie , normalne " , jak u ciebie ta opcja jest nazwana ? Możliwe żeby w tym body jej nie było ? ;)
Zaraz bedzie wojna - ale wlasnie m.i. dlatego aparaty spoza serii Dx i Dxxx nie sa uznawane za zawodowe czy polzawodowe, mimo ze oczywiscie dobre zdjecia smialo wykonuja.
Mam menu po angielsku to nie wiem, jak nazwali po polsku :^(
W kazdym razie skoro nie a2 to w Twoim panelu ustawien AF
Lopatologicznie kombinujac to powinno byc cos w guscie - AF-S priorytet wyboru ??
He he D700 ma polskie menuu
a1 lub a2 zalezy czy bedziesz focil na AF-C czy na AF-S
wiec
a1 priorytet w tybie AF-C
chickensnd
06-04-2012, 11:24
W opcjach AF-a mam tylko 7 funkcji:
-a1 AF-area mode
-a2 Center focus point
-a3 Built-in AF-assist illuminator
-a4 AF point illumination
-a5 Focus point wrap-around
-a6 AE-L/AF-L for MB-D80
-a7 Live view autofocus
Wydaje mi się, że to żadna z tych opcji
ano zadna
czyli zakup D4 czeka
chickensnd
06-04-2012, 11:27
hahah no pewnie, jedne kieszonkowe ;)
Mogę się mylić, ale przecież wspomniany wcześniej tryb "S" jest trybem priorytetu migawki...
Innego ustawienia w swoim D90 nie znalazłem.
chickensnd
06-04-2012, 11:29
Z tego co ja zrozumiałem to nie chodzi właśnie o ten tryb "S" tylko o jakiś priorytet migawki nad ostrością
hahah no pewnie, jedne kieszonkowe ;)
No to chociaz D300 w milym stanie :^)
W takim razie niestety chyba go nie posiadamy
Z tego co ja zrozumiałem to nie chodzi właśnie o ten tryb "S" tylko o jakiś priorytet migawki nad ostrością
W sumie to powinno byc do akywnego sportu AF-C a ustawienia wyzwolenia to zaleza od wiedzy, warunkow zastanych i umiejetnosci fotografujacego.
Ale skoro nie ma co ustawiac to sie robi czym sie ma.
W D90 w trybie AF-C jest właśnie domyślnie priorytet migawki. W trybach AF-S i AF-A jest priorytet AF. Zatem wystarczy, że ustawisz AF-C i będzie OK.
chickensnd
06-04-2012, 11:46
szczerze mówiąc to właśnie tak podejrzewałem, bo na AF-A i AF-S po złapaniu ostrości jest dźwięk (który oczywiście da się wyłączyć ale nie o to chodzi) a na AF-C go oczywiście nie ma i zdjęcie można zrobić zawsze nawet bez złapanej ostrości :)
Ustaw jak napisałem.
Oddzielnej opcji nie ma.
D90 to nie jest lustrzanka semi-profi.
Ale... robi jeszcze zdjęcia :D. Do sportu nadaje się średnio i wymaga trochę wprawy.
Mówimy o priorytecie AF czy spust migawki tak? Bo ja chyba nie odswiezyłem strony i odpisałem na wczesniejsze posty :)
Edit: przepraszam, moje nie doczytanie. Racja.
Don_Sulco
06-04-2012, 21:03
Czołem!
Kiedyś tak dla hecy pstrykałem D90 + N70-300vr mecz piłki nożnej w słoneczny dzień i muszę przyznać, że taki zestaw daje rade. Zapodaj tryb AF-C i jedziesz serią:)
Powodzenia!
chickensnd
06-04-2012, 22:32
Mam jeszcze pytanko, sport typu piłka nożna czy ręczna na hali na jakich ustawieniach robicie ? Priorytet czasu ?
Don_Sulco
07-04-2012, 08:34
A jaki masz obiektyw?
chickensnd
07-04-2012, 17:11
obecnie to piłkę nożną robię Nikkor'em 55-300 VR 4.5-5.6 a na hali piłkę ręczna 50 mm 1.8 wiem ze to może śmieszne ale robię te zdjęcia tylko dla siebie jako nauka, wszystkie inne są za ciemne i tylko ten jakoś daje rade, więc radze sobie jakoś z tym ;)
Dodam że ta piłka ręczna to jest 2 liga więc spokojnie mogę przechodzi z jednego końca hali na drugi w trakcie meczu więc zawsze coś się złapie.