Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Trim Castle - Braveheart
gregzorba
01-04-2012, 10:31
Trim Castle - Ireland
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img140.imageshack.us/img140/2078/dsc4225psfb.jpg)
Miejsce urokliwe, totalnie zniszczone zdjęcie.
Ty to widzisz?
Podoba się, ma klimat
pozdro
Nie wiedziałem że ten aparat aż tak szumi przy iso 800... ;)
A serio to widziałbym to minimalnie szerzej (z prawej) i bez tej obróbki, nie wiem czy bardziej mi nie pasuje sztuczny szum, czy halo wokół zamku.
gregzorba
01-04-2012, 23:32
Nie wiedziałem że ten aparat aż tak szumi przy iso 800... ;)
A serio to widziałbym to minimalnie szerzej (z prawej) i bez tej obróbki, nie wiem czy bardziej mi nie pasuje sztuczny szum, czy halo wokół zamku.
szerzej z prawej się nie dało, bo tam dalej jest parking z samochodami, który psuje cały klimat zdjęcia. Natomiast szum dodałem, ponieważ chciałem stworzyć starożytny efekt, i nadać temu miejscu klimat tamtych lat.
To jest niestety wada takich potencjalnie ciekawych miejscówek, że czasem "nowoczesność" podchodzi za blisko, w skrajnych przypadkach nawet w formie billboardów na mury... A jakby powalczyć stemplem z tym parkingiem?
Mimo że domyślam się, że celowo dodany, szum mz jest zbyt mocny. A najbardziej razi mnie to, że ten szum znacznie bardziej "wyszedł" na chmurach niż na ziemi.
D_Z_I_A_D_E_K
02-04-2012, 10:12
...A jakby powalczyć stemplem z tym parkingiem?
i to jest prawidłowe podejście do fotografii. Wystemplować co niepotrzebne. GRATULACJE.
gregzorba
02-04-2012, 10:32
A jakby powalczyć stemplem z tym parkingiem?
może i można było powalczyć, ale ja tak to widzę :)
i to jest prawidłowe podejście do fotografii. Wystemplować co niepotrzebne. GRATULACJE.
Oszczędź mi sarkazmu dyskretnie przesączonego między tymi zdaniami. Umówmy się - kolega chce wykreować jakiś nastrój, do czego zmierza mocną obróbką, z czego wywnioskowałem że ingerencja cyfrowa wchodzi w rachubę. Nie jestem zwolennikiem czyszczenia całych połaci zdjęć, ale wierzę że ortodoksyjne trzymanie się zasad (w tym wypadku stempel=zło) czyni więcej szkody niż twórcze eksperymenty.
Chętnie zobaczyłbym to zdjęcie bez tej obróbki.
Nikonozaur
02-04-2012, 19:15
Miejscówka pewnie bardzo porządna, ale taki sposób przekazu kompletnie do mnie nie trafia. Na domiar złego ten kobylasty podpis...
Motorniczy
02-04-2012, 19:35
Swietne niebo , pozdro .