Zobacz pełną wersję : instalacja lpg pytanie
leszek00
29-03-2012, 20:48
Witam założyłem dzisiaj instalację LPG sekwencja, wszystko jest ok poza jedną rzeczą. Gdy np. wejdę na wyższe obroty około 4 tyś i puszczę gaz to obroty spadają poniżej wartości minimalnej na której działa na gazie i wraca na sekundę na benzynę i z powrotem na lpg. Czy to normalne ??
Rafał_Sz
29-03-2012, 20:52
Nie. Witamy w świecie aut z lpg...
leszek00
29-03-2012, 20:55
silnik 1.2 aveo 2007 rok
- lista wtryskowa Valtek
- reduktor Tomasetto
- komputer Stag-300
Rafał_Sz
29-03-2012, 21:01
A co na to powiedział "gazownik"?
leszek00
29-03-2012, 21:03
poustawiał wszystko, wgrał mapę itp, itd. Odjechałem było już po 19 i jak wracałem do domu to zauważyłem. Jutro zadzwonię i popytam
Rafał_Sz
29-03-2012, 21:07
Jutro zadzwonię i popytamTak będzie najlepiej, wygląda na błędne zaprogramowanie sterownika.
Psychotrop
31-03-2012, 18:12
lista wtryskowa Valtek
jak chcesz, żeby ci pożyły, to dbaj o nie.
valteki nie słyną z trwałości i bezawaryjności.
a co do problemu - odnoszę wrażenie, że coś nie tak z mapą :/
może gaziarz przekombinował.
p.s.
przenieś się z tym problemem na http://lpg-forum.pl/
tam ci więcej powiedzą, a i polecą dobrego gazownika w twojej okolicy.
sam mam lpg od 1500km i wszelkie porady zaciągałem właśnie tam.
Zmień gazownika na takiego który zna się na rzeczy a nie odwala robotę byle tylko założyć instalację. Możliwe że to tylko drobny błąd, ale fakt że dał valteki, świadczy o tym że oszczędzał, Stag jako sterownik jest ok, tylko trzeba mu zrobić prawidłową mapę a to nie trwa 10 czy 15 minut. Sprawdź też jakość montażu elementów układu.
Najlepiej ustawia się gaz z komputerem na kolanach a 2 osoba "jedzie", po 20-30km można w miarę to ustawić, czasem trzeba zrobić korekcją po przebiegu 200-400km. Przez 15 min na postoju nie da się wszystkiego wyłapać.
Z tego co ty piszesz to nie jest normalne zachowanie się samochodu. Proponuję wizytę u gazownika.
Kundzior
02-04-2012, 16:08
Wymontuj Valteki, bo to chłam że ręce opadają są bardzo powolne, powinno być ok.
biniubak
02-04-2012, 21:32
Najlepiej ustawia się gaz z komputerem na kolanach a 2 osoba "jedzie", po 20-30km można w miarę to ustawić, czasem trzeba zrobić korekcją po przebiegu 200-400km. Przez 15 min na postoju nie da się wszystkiego wyłapać.
Popieram. Trzeba zmusić gazownika do wycieczki z laptopem i ustawić mnożnik w czasie jazdy tak, aby mapy się nakładały.
JA takie rzeczy robię sam ale w końcu ktoś wziął za to kasę.
Co do Valteków to rzeczywiście nie są rewelacją. Ich podstawową zaleta jest cena.
SADPUNK44
03-04-2012, 21:24
Problem w Twoim aucie, polega na tym, że jednostka sterująca gazem nie jest zbyt dokładna, jeżeli chodzi o odczyty parametrów z komputera benzyny.W momencie, gdy obroty spadają do ok. 300 - 400, może on widzieć wartość - 0 RPM, co dla niego jest sygnałem, żeby wrócić do pozycji "auto"(stan zaraz po odpaleniu na benie), gdyż według niego silnik zgasł.Druga sprawa, to obroty nie powinny spadać tak nisko, być może węże listwa - kolektor są za długie, i po cut-offie nie zdążą podać gazu, możliwe jest też, że listwa jest źle dobrana, jeżeli czasy wtrysku beny na wolnych obrotach oscylują poniżej 2 ms, to czerwony valtek ma prawo się nie wyrobić, można spróbować założyć szare cewki, są szybsze(w skrócie), żółtych nie polecam, przepalają się. Powodzenia;)
barracuda
03-04-2012, 22:08
Ja mam zamontowane wtryskiwacze magic-jet. Każdy jest montowany osobno, nie na listwie. Dlatego tez mogą być umieszczone bardzo blisko bloku silnika. Mój mechanik mówił właśnie, że te montowane na listwie moga sprawiać czasami problemy, ze względu na zbyt długa drogę wtryskiwanego gazu. Trudniej wyregulować. Na mojej instalacji zrobiłem od października 12tys km i żadnych problemów.
Kundzior
04-04-2012, 01:02
Magic-jet to też lekka skucha techniki. Polecam Matrixy, jako w miarę tanie, można być pewnym że mniej więcej wszystko będzie ok.
kakersik
04-04-2012, 17:37
A ja nie wiem jakie mam i w niecałe dwa lata zrobiłem 35000 km bez problemów. Instalacja Elpigaz (zaraz się ktoś odezwie, że to badziew - może i tak) i po montażu jeździłem z gościem po mieście ok 30km z lapkiem w ręku. I póki co działa. Nigdy nie byłem zwolennikiem gazu i nadal nie jestem. Myślę, że mój portfel jest :D
kakersik oszczęnośc jest ale jak już coś sie stanie to i nie każdy wogóle chce to dotykać... jeżeli chodzi o zime to niema różnicy między lpg a dieslem :)
barracuda
05-04-2012, 20:45
kakersik oszczęnośc jest ale jak już coś sie stanie to i nie każdy wogóle chce to dotykać... jeżeli chodzi o zime to niema różnicy między lpg a dieslem :)
Zima nic tu nie zmienia. Moje auto spala tyle samo zimą co latem. W największe morzy faktycznie może przełączał się na gaz odrobinę później, ale ta róznica była pratycznie niezauważalna jeśli chodzi o pieniądze wydane na benzynę.
kakersik
07-04-2012, 00:29
... W największe mrozy faktycznie może przełączał się na gaz odrobinę później, ale ta róznica była praktycznie niezauważalna jeśli chodzi o pieniądze wydane na benzynę
A jeśli jeszcze auto stoi w stosunkowo ciepłym garażu to ta różnica robi się znikoma.
Rafał_Sz
07-04-2012, 08:57
Zima nic tu nie zmienia. Moje auto spala tyle samo zimą co latem. W największe morzy faktycznie może przełączał się na gaz odrobinę później, ale ta róznica była pratycznie niezauważalna jeśli chodzi o pieniądze wydane na benzynę.
To musisz mieć ustawiony moduł od gazu na czas od odpalenia, a nie na temperaturę w której następuje zmiana zasilania. :):)
photoaction
07-04-2012, 12:06
Mam pytanie:
Jaką instalację gazową założyć do Doge Chargera z silnikiem Hemi 3,5 Litra?
Jaka generwacja, firma itp?
Pozdrawiam
kakersik
07-04-2012, 22:06
Mam pytanie:
Jaką instalację gazową założyć do Doge Chargera z silnikiem Hemi 3,5 Litra?
Jaka generwacja, firma itp?
Pozdrawiam
Chyba coś pokręciłeś w pytaniu. O ile się nie mylę silniki Hemi nie mają pojemności 3.5. Obecnie produkowane przez Chryslera są 5.7 oraz 6.1. A w nowym Grand Cherokee SRT8 jest nawet 6.4 Hemi. I te wszystkie silniki są fał osiem :D
Więc albo 3.5 litra albo Hemi :D
photoaction
07-04-2012, 23:32
3,5 litra, bez hemi :) Mój bład.
kakersik
09-04-2012, 12:40
Mój kolega ma w Dodge Grand Caravan chyba taki silnik (albo 3.7 - nie pamiętam dokładnie) i założył instalację BRC. Podobno polecana do amerykańskich aut. Ale co tam dokładnie siedzi to nie wiem. Wiem jedynie, że w Toruniu nikt tego nie montuje i jeździł do Bydgoszczy. Najlepiej chyba będzie poszukać na jakimś forum LPG lub marki auta.
SADPUNK44
11-04-2012, 01:18
Nie ważne jaką instalację założysz, ważne kto to robi i jaką ma wiedzę na temat tego co robi.Jest kupa warsztatów, które nie zakładają STAGA, inne nie zakładają BRC, jeszcze inne Landi Renzo, kwestia wprawy w temacie.Ja zakładam STAGA, bo znam go najlepiej, najlepiej się z nim "dogaduję".Najważniejszy jest reduktor i listwa, jednostka sterująca prawie zawsze się dogra.Ale DTGas odradzam, to jest przerost formy nad treścią...:D
A do Twojego autobusu ja bym założył reduktor OMVL, listwę REG, jednostkę sterującą STAG 300 ISA...(baaardzo drogi zestaw);)