PDA

Zobacz pełną wersję : Pyt. do posiadaczy D700

yozz84
26-03-2012, 17:53
Witam serdecznie...

Chciałbym zapytać o ustawienia w D700 i związane z tym wyjściowe zdjęcie... chodzi mi o sytuacje w której przy ostrzeniu na jakiś punkt wybieramy najpierw jasne pole by zmierzyć ekspozycję po czym blokujemy ją przyciskiem na body AE-L / AF-L i przekadrowujemy / ostrzymy na inny punkt... próbuję to zrobić na przykładzie swojego pokoju w domu - okno jako jasny punkt i ciemne meble obok, jako ciemne pole, ale nie widzę żadnych różnic... w związku z tym myślę ze może cos nie tak ustawiłem w menu... czy mógłby mi ktoś pomóc rozszyfrować tą funkcjonalność tak abym mógł z niej skorzystać? bo póki co nie dział tak jak trzeba lub coś robię nie tak...

Aparat ustawiałem początkowo według strony kena rockwella (D700 Guide) i pliku pdf w którym jest tabela dotycząca podstawowych kategorii fotografii i proponowanych ustawin: sport, portret, widoki i cos tam jeszcze...

ps. nie widze tez różnicy pomiędzy zdjęciem w trybie M na jednakowym czasie, przesłonie i iso ale ze zmienionymi wartościami +0.7 ... 0 ... -0.7 EV na kompensacji ekspozycji :/

z góry dziękuję za pomoc :)

bragjure
26-03-2012, 18:48
W trybie ekspozycji M zmianie ulegają tylko wskazania wyświetlane na elektronicznej skali ekspozycji, a czas otwarcia migawki i wartość przysłony nie są modyfikowane - patrz str 128 instrukcji...W końcu to jest tryb manualny :-)

nazgul
26-03-2012, 19:00
Witam serdecznie...

Chciałbym zapytać o ustawienia w D700 i związane z tym wyjściowe zdjęcie... chodzi mi o sytuacje w której przy ostrzeniu na jakiś punkt wybieramy najpierw jasne pole by zmierzyć ekspozycję po czym blokujemy ją przyciskiem na body AE-L / AF-L i przekadrowujemy / ostrzymy na inny punkt...

Ja robię na odwrót - wyłaczyłem sobie AF w spuście migawki, trzymam tam tylko pomiar. Najpierw ostrzę przyciskiem AF-ON a potem z zablokowanym AF (w trybie AF-S) mierzę i blokuję światło spustem i strzelam.

Co do pomiaru: Mierzysz punktowo?

Jacek_Z
26-03-2012, 19:45
.. przy ostrzeniu na jakiś punkt wybieramy najpierw jasne pole by zmierzyć ekspozycję po czym blokujemy ją przyciskiem na body AE-L / AF-L i przekadrowujemy / ostrzymy na inny punkt... No jak ostrzysz na inny to co ma do tego AE-L/AF-L?

..nie widze tez różnicy pomiędzy zdjęciem w trybie M na jednakowym czasie, przesłonie i iso ale ze zmienionymi wartościami +0.7 ... 0 ... -0.7 EV na kompensacji ekspozycji :/
No i prawidłowo, żadna korekcja nie ma prawa cokolwiek zmieniać w pełnym manualu.

TOP67
26-03-2012, 20:01
Chyba, że ma auto ISO.

Jacek_Z
26-03-2012, 20:04
Dlatego napisałem o pełnym manualu. Bo tradycyjnie to się pamięta o czasie i przysłonie. :)

yozz84
26-03-2012, 23:45
Ok... rozumiem... myslałem ze to ja w czyms zawiniłem.
Dziękuję za rozjaśnienie tematu ;)

radekxo
12-04-2012, 11:38
Witam

posiadam d700, po ustawieniu manuala po kazdym zrobionym zdjeciu wartosc czasu zmienia mi sie, czym moze byc to spowodowane??? Istna magia :)

TOP67
12-04-2012, 11:53
breketing?

Jacek_Z
12-04-2012, 12:13
Manuala tzn co?
Sprawdź bracketing i autoiso
Nie zadawaj tego samego pytania w kilku miejscach.

mjr
13-04-2012, 09:32
Czy przypadkiem po wduszeniu AE-L / AF-L, nie puszczasz go na chwilę?
Ja mam ustawione w menu LOCK i po wduszeniu mam cały czas blokadę.
Do tego pamiętaj by wyłączyć auto ISO.

TOP67
13-04-2012, 10:01
Skoro zmienia się czas, to auto ISO raczej nic do tego nie ma (to nie tryb A). Zakładam, że pytający fotografuje w trybie M. Dodatkowo wskazówka "po każdym zdjęciu" wyraźnie wskazuje na breketing.