Witam serdecznie...
Chciałbym zapytać o ustawienia w D700 i związane z tym wyjściowe zdjęcie... chodzi mi o sytuacje w której przy ostrzeniu na jakiś punkt wybieramy najpierw jasne pole by zmierzyć ekspozycję po czym blokujemy ją przyciskiem na body AE-L / AF-L i przekadrowujemy / ostrzymy na inny punkt... próbuję to zrobić na przykładzie swojego pokoju w domu - okno jako jasny punkt i ciemne meble obok, jako ciemne pole, ale nie widzę żadnych różnic... w związku z tym myślę ze może cos nie tak ustawiłem w menu... czy mógłby mi ktoś pomóc rozszyfrować tą funkcjonalność tak abym mógł z niej skorzystać? bo póki co nie dział tak jak trzeba lub coś robię nie tak...
Aparat ustawiałem początkowo według strony kena rockwella (D700 Guide) i pliku pdf w którym jest tabela dotycząca podstawowych kategorii fotografii i proponowanych ustawin: sport, portret, widoki i cos tam jeszcze...
ps. nie widze tez różnicy pomiędzy zdjęciem w trybie M na jednakowym czasie, przesłonie i iso ale ze zmienionymi wartościami +0.7 ... 0 ... -0.7 EV na kompensacji ekspozycji :/
z góry dziękuję za pomoc![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami