Zobacz pełną wersję : [ Portret ] pierwszy raz
Witam. Wczoraj po raz pierwszy w tym roku wybrałem się w plener z moją dziewczyną. I choć Słońce dało nam "popalić" to kilka zdjęć daliśmy radę zrobić. Poniżej wrzucam dwa kadry do oceny. Proszę o podpowiedzi - głównie dotyczące oświetlenia, co poprawić żeby następnym razem było lepiej;) Szykując się do kolejnego pleneru postanowiłem jednak zakupić blendy więc mam nadzieję, że będzie lepiej... pozdrawiam:)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img707.imageshack.us/img707/5586/fot18391.jpg)
2.
źródło (http://img837.imageshack.us/img837/853/fot18021.jpg)
blackangelek
25-03-2012, 22:48
Jedyneczka mi się podoba. Taka lekkość od niej emanuje, może jedynie łańcuszek bym zdjął i nie wiem, czy te mocne kreski pod oczami pasują do delikatnej konwencji. Ale samo zdjęcie przyjemne :)
Powiem, że to trochę taki spontan był, ale również mi ten makijaż nie odpowiadał;) ale co poradzisz - kobieta ma zawsze rację... ;) dzięki za sugestie, następnym razem większą uwagę zwrócę na detale:)
Mi się bardziej podoba #2 :) takie inne :) ale ma coś w sobie dzięki temu kadrowi ;)
Mnie trochę rozprasza zbyt "ostry" bokeh na obu, zbyt dużo miejsca z prawej. Zdjąłbym też jakieś 30% nasycenia z tła
tak myślałem, że się doczepicie do tych mocnych kolorów, ale przyznaje - przesadziałem z kontrastem o to 20-30%;) a bokeh... tło (kwiaty) były bardzo blisko za modelką i chyba dlatego tak wyszło, niemniej dla mnie też jest trochę dziwny. Wrzucam kolejne zdjęcie, ta sama miejscówka, dwa dni wcześniej lecz o innej porze. Tym razem pozowała moja siostra... bliźniaczka:)
źródło (http://img818.imageshack.us/img818/69/fot1358.jpg)
Daniel_Foto
26-03-2012, 17:12
Za jasno ciut jak dla mnie. Ładny bokeh. Szkoda przepału na czubku głowy. :)
barracuda
26-03-2012, 17:45
Za dużo niewłaściwej obróbki. Zobacz co się stało ze źrenicami na drugim zdjęciu. Są w kolorze kwiatów.
czy na pewno chodziło o źrenice? bo wg mnie mają normalny, czarny kolor, chociaż trudno je dostrzec bo są bardzo małe;) chodziło Ci pewnie o tęczówki - tam trochę tylko rozjaśniłem i podbiłem kontrast, ale być może za mocno jest;)
Powiem, że to trochę taki spontan był, ale również mi ten makijaż nie odpowiadał;) ale co poradzisz - kobieta ma zawsze rację... ;) dzięki za sugestie, następnym razem większą uwagę zwrócę na detale:)
Jak modelka chce mocny makijaż, aranżację bym dał też "mocną" (industrialne, takie tam). Wracam do tego wątku kilkakrotnie i mnie jednak gryzie: kadr: miękki, sceneria: miękka (romantyczna), makijaż:twardy, obróbka: twarda. Ponieważ zdjęcia już się stały, ewentualny powrót tylko do obróbki.
dam ci kilka rad jesli pozwolisz...
słonce to nie problem... nawet mocnoe w zenicie... ale. szukaj cieni gdzie mozesz ustawic modelke.. szukaj cieni ladnie " oswietlonych " by miec ciekawsze swiatlo.. stawiaj modelke w cieniu by z tylu bylo ciemniej niz na twarzy modelki.. uzyskasz fajna ekspozycje.
jesli nie masz cienipo czekaj do wieczora najlpeiej tak z 1,5 przed zachodem... i pod sloneczko oraz dopalanie blenda lub rozpraszanie dyfuzorkiem powinno stworzyc ci ladny klimat na zdjeciach.
obrobka:
zła i agresywna przeostrzone jak na moj gust...
tonuj kolorki i baw sie z tonacja skórna.. a bedzie super
Jeżeli te kwiaty ciągną się jeszcze kawałek dalej, to spróbuj zejść niżej z aparatem - wtedy tło będzie dalej poza głębią ostrości.
Wydaje mi się, że wyostrzasz całość - spróbuj nałożyć maskę i wyostrzyć tylko najważniejsze fragmenty (oczy, usta)
dziękuje za rady - na pewno okażą się bardzo pomocne! :)
Jacku, to był spacer z dziewczyną i bardzo spontaniczne fotki, więc makijaż jest jaki jest, mogłem dopasować obróbkę jak mówisz.
Kuba - Zdjęcia były dopalane lampą (lampa z dołu po lewej, wyzwalana wbudowaną lampą), niestety blendy doszły do mnie dopiero dzisiaj i więc następnym razem postaram się bardziej popracować nad światłem, a później postprocesem. Co do obróbki to oprócz oczu nic nie było wyostrzane, chyba że po wrzutce na imageschack dało taki efekt.
Trzeciego podejścia niestety nie będzie, bo kwiatki, jak dziś rano zauważyłem - padły...
P.S niżej już nie mogłem - obszar jaki zajmowały kwiatki to 2x4m dalej już była scieżka rowerowa i droga;) jeszcze raz wszyskim dziękuje za podpowiedzi:)
barracuda
26-03-2012, 19:22
czy na pewno chodziło o źrenice? bo wg mnie mają normalny, czarny kolor, chociaż trudno je dostrzec bo są bardzo małe;) chodziło Ci pewnie o tęczówki - tam trochę tylko rozjaśniłem i podbiłem kontrast, ale być może za mocno jest;)
Niech będzie, że oczy po prostu :)
Na wszystkich trzech nie możesz się zdecydować czy pokazać kwiaty, czy dziewczyny. Niestety, ale w tym przypadku trzeba wybrać, by osiagnąć sukces.
nie bardzo rozumiem... Czyli lepiej by tło tworzyło coś innego? Czy kwiaty były po prostu za blisko... ?
nie bardzo rozumiem... Czyli lepiej by tło tworzyło coś innego? Czy kwiaty były po prostu za blisko... ?
Nie. Chodzi o niezdecydowanie zarówno w obrobce, jak i niezauważanie problemu. Generalnie tło powinno zazwyczaj pozostać tłem. Natomiast ty je dodatkowo podbarwiłeś i rzuciłeś nam w oczy. Nie po to się w portrecie stosuje odpowiednie obiektywy, małą głębię, szuka pięknego bokeh, by to potem w obróbce zepsuć wszystko i zdjęcie sprowadzić do poziomu kompakta niemalże. Także to niejako kwestia postrzegania, zapatrywania się na pewne środki wyrazu, tego co i jak wpływa na odbiór.
Gdybyś wrzucił oryginał któregoś z tych zdjęć do działu obróbkowego, to niemal od razu otrzymałbyś propozycje kompletnie odmienne od tych zaprezentowanych tutaj. Główną tendencją byłaby właśnie desaturacja, uciekanie z kolorami, nasyceniem, próba budowania nastroju przez jednoczesną grę światła i kolorów, jakieś krosowanie, czyli inna obróbka świateł i cieni - pójście w pastele itd. Jak masz ochotę to polecam tę drogę (skorzystanie z właściwego działu forum), by zobaczyć o co mi mniej więcej chodzi, bo trudniej to opisać słowami, niż pokazać.
Oczywiście rozumiem, że taki miałeś zamiar i ci się to podoba. Ale obstawiam, że na przykład za rok przestanie.
ok, rozumiem;) czy mi się podoba? hmm... wiem, że za bardzo pojechałem z kolorami, pewnie inna obróbka pomogła by tym kadrom. Przed wrzuceniem tu zdjęć kilka razy zmieniałem obróbke, lecz ostatecznie pomyślałem sobie, że ma być kolorowo, wiosennie i.... wyszło chyba za mocno wiosennie. W sumie sam nie potrafię obiektywnie ocenić swoich zdjęć więc wrzuciłem tu, Wy mi pomogliście wychwycić błędy, oceniliście je i z tego się ciesze. Pewnie gdyby ktoś inny wrzucił zdjęcia w podobnej tonacji to też zarzucił bym mu zbyt kontrastowe i cukierkowe kolory. Więc nie oznacza to, że nie podobają mi się pastele, wręcz przeciwnie! :)
Dzięki za wyrozumiałość i solidne wytłumaczenie "tematu" :) pozdrawiam
remiksson
28-03-2012, 21:52
1 fajna :) z 2 nie wiem po co tak wąsko cięte. Na banner w sam raz, ale chyba nie o to chodzilo? :)