Zobacz pełną wersję : Karta pamięci do D200
Paweł Tometczak
03-03-2007, 13:24
Jaką polecacie kartę pamięci do D200?
Ja mam 2xExtreme III Sandiska 2GB i sprawują się bez zarzutu. Jeśli planujesz robić dużo NEFów to wybierz raczej 4GB, bo miejsca na karcie szybko ubywa. Ja po prostu do 2 kart dokupiłem Digimate ze 100GB Samsungiem. Poza tym poszukaj po starych postach - temat był dogłębnie potraktowany
Paweł Tometczak
03-03-2007, 13:55
Ile plików NEF+JPEG wejdzie na 2 giga?
NEF+JPEG FINE pokazuje, że zrobi 88 :)
Ja rowniez posiada 2Gb extreme lll i ultra ll , Jestem z nich bardzo zadowolony, przy zdjęciach seryjnych nawet bufor sie nie przepełnia. Zapis jest błyskawiczny, extreme lll ma 20mb/s odczyt a 10mb/s zapis, myślę ze na taki aparat jest to wystarczająco.
fottomi - dokładnie o to chodzi - można dyskutować o Kingstonach Lexarach itp., ale nawet prędkość zapisu zdjęć w swoich materiałach Nikon podaje dla ExtremeIII - jeśli nie ma potrzeby oszczędzania każdego grosza, to te kilka procent za lepszą kartę zwraca się w postaci czystego i niczym nie zmąconego świętego spokoju :)
johny_85
03-03-2007, 15:06
A teraz sa bardzo atrakcyjne ceny SANDISK EXTREME III 2GB - około 150zł :)
Ja na giełdzie przy stodole zapłaciłem 125zł :)
Ja na giełdzie przy stodole zapłaciłem 125zł :)
Ale jesteś pewien, że kupiłeś oryginał...? Mi się trafiła kiedyś podróbka, z Allegro. Zidentyfikowałem to dopiero przy pomocy linka z tego forum. Poszukaj.
johny_85
03-03-2007, 17:12
Ja mam jedną pewną osobę z allegro u której kupiłem już kiedyś 1GB EXTREME III.
http://www.allegro.pl/item172002049_sandisk_cf_2gb_extreme_iii_fvat_tylk o_oryginal_.html
Zapis jak i odczyt wynosić ma: 20 MB/s
W przypadku podróby nie ma w zestawie softu - PhaseOne i tego Sandiskowego do odzyskiwania danych...
Mam pytanie: pojawiły isę na rynku karty CompactFlash 8GB SanDisk Extreme III.
Czy ktoś ma doświadczenie czy to działa z D200 oraz pytanie:
Jak aparat widzi kartę o pojemności większej od 2 GB tzn. czy widzią całą dostępną przestrzeń czy też trzeba coś przełączać w aparacie na kolejne 2 GB danych.
Z góry dzięki za odpowiedź.
bears_company
09-03-2007, 20:27
Ja polecam firme PQi Niedroga i świetna !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie ma sensu przepłacać za Scan Disc-a