PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Debiut :)

romek257
24-03-2012, 00:53
Zamieszczam pierwsze zdjecie w tym dziale i prosze o porady, co jest zle, co dobrze na co zwracac uwage itd. Z gory dziekuje za opinie i wskazowki.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img3.imageshack.us/img3/2654/ppppcrop.jpg)

dziadzior
24-03-2012, 00:54
wyjarana bluzka , po za tym wg mnie zwykły pstryk .

aikidudi
24-03-2012, 12:37
bardzo cenna porada , taka profesjonalna :)

kolejne oburzenie świętego ignoranta. Weź pooglądaj trochę zdjęć bo zgadzam się z przedmówcą i to jest zwykły pstryk. Kadr, światło, fryzura... wszystko leży. Jak ci się podoba to ok. Popatrz na fotografie innych i zobacz jakie zdjęcia ci się podobają i spróbuj takie robić. Na forach niekoniecznie musi ktoś być zawodowcem (choć spore grano takich tu jest) by wiedzieć, że to jest zwykły pstryk. Nic tak nie uczy jak czytanie i podglądanie innych. Oburzenie schowaj w kieszeń, przełknij slinę i weź głęboki oddech.
powodzenia

maro842
24-03-2012, 12:50
Wszystko na NIE ,Kolory, kadr,przepały-na nosie i bluzce.

samson09
24-03-2012, 12:53
bardzo cenna porada , taka profesjonalna :)

Myślę, że cenna. Przepał jak się patrzy, kadr średni, o fryzurze nie wspomnę. Zwykły przypadkowy pstryk, który wstawiasz i od razu pewnie liczysz na ochy i achy. Za kolegą Aikidudi - pooglądaj prace innych i jeśli faktycznie uważasz, że twoja jest równie dobra to nie mam więcej pytań :)

PaulGilbert
24-03-2012, 14:22
Może łatwiej powiedzieć, co jest dobrze, tak na zachętę - bo źle jest cała reszta. Tak więc dobrze, że na zdjęciu jest ostrość na oczach.
PS. Na początku można się zniechęcić, jak Cię każdy krytykuje, ale potem jest fajnie, bo zaczynasz od siebie wymagać coraz więcej. Patrząc na siebie to po jakimś półtora roku oglądania forum mam wrażenie, że coraz lepiej mi idzie. Ale też raczej póki co niechętnie podchodzę do wrzucania swoich zdjęć na forum, bo profesjonaliści nawet już na niezłym zdjęciu znajdą jakiś szczegół, którego się nieraz nie zauważy samemu. W każdym razie dobrze jak się samemu rozpoznaje swoje błędy, to już połowa sukcesu. Druga połowa to nauczyć się jak ich nie popełniać. Tak więc nie zniechęcaj się :-)

Irwusek
25-03-2012, 23:24
Ja jako też amator jak Ty uważam, że zdjęcie było by lepsze gdybyś ustawił tak dziewczynę żeby nie mrużyła oczu, do tego fryzura mi się podoba : ) Postaraj się ja wykorzystać :)

I nie poddawaj się ;)

remiksson
05-04-2012, 12:46
Niestety za dziadziorem. Buzia choć urocza to prześwietlona a sama kompozycja kadru to zwykły pstryk na pamiątke.

des009
05-04-2012, 13:17
Niestety za dziadziorem. Buzia choć urocza to prześwietlona a sama kompozycja kadru to zwykły pstryk na pamiątke.

to może w ramach pomocy koledzy zawodowcy pomożecie romkowi i wskażecie właściwą ścieżkę przy obróbce (z małym komentarzem) takiego nawet pstryka? niech chłopak wie jak takie zdjęcie powinno wyglądać!!
Romek dawaj raw albo co tam masz... ;)

mOSAd
06-04-2012, 04:37
Zdjęcie jest prześwietlone o 2 EV. Obie obróbki jakie sobie eksperymentalnie wykonałem, wykazały mniej więcej taką różnicę, z tym co akurat mi przypadło do gustu. Dodatkowo kadr jest... słaby. Ciąłbym go poziomo w połowie wysokości włosów, a dół minimalnie wyżej. Dodatkowo kompozycja i pozycja są bardzo statyczne. Wprowadziłbym do zdjęcia dynamikę poprzez obrót aparatu (a w obecnej postaci - kadru). Stylizacja zdjęcia na bardziej duszne, słoneczne, złoto-rdzawe zdaje się poprawiać jego odbiór. Chociaż wersja lekko odsaturowana i ze zredukowanymi zafarbami cieni, także nie wygląda źle. Z oryginału da się także uzyskać ładną wersję cz/b. Aktualnie nie jest najlepiej, ale przynajmniej brak fatalnej "natchnionej" obróbki, typowej dla początkujących.
Ogólnie tak sobie - sporo jeszcze do zrobienia pozostało. Na plus naturalna poza modelki oraz użycie długiej ogniskowej (choć tu by można otworzyć zupełnie przysłonę tego zooma). Na minus bardzo ostre światło oraz błędy w naświetlaniu, kompozycji i obróbce. Za wysoko na nogach. Zmrużone oczy.

ALF
06-04-2012, 17:15
Żeby było jasne. Tu nie tolerujemy chamskiego języka, to nie onet!

romek257
06-04-2012, 20:21
Po pierwsze, nie spodziewalem sie komentarzy "do du..." tylko takich ktore dostalem pozniej od kolegi "Mosad"
Po drugie dopiero po ostrej dyskusji jezykiem rodem z "czat onet"' ludzie zaczeli pisac co jest nie tak ze zdjeciem zamast rzucac burakami w monitory :) Przez pare dni myslalem, ze strona cierpi na BRAK moderatora lub komentarze pisane jezykiem z ulicy pochodza od jego kolegow..
Modelka to moja dziewczyna wiec jak tylko czas pozwoli i pogoda dopisze bede "PSTRYKAL" dalej :P :)

Matteo
06-04-2012, 21:54
A co wy z tymi FX-ami?????????????????????? Jak dzieci!!!!!!!!!! Mam wrazenie ze boli cie fakt ze ktos ma lepszy sprzet niz ty i taka osoba nie powinna mowic o twoich fotkach bo przeciez FX-em zdjecia robia sie same :-) Jakies jaja :-)
Co do zdjecia to... wszystko juz chyba zostalo powiedzine. Niestety nie jest dobre i trzeba sie z tym pogodzic.

Szturmowiec
06-04-2012, 22:45
Początki bywają trudne. Ciekawe, co dalej pokażesz. Zobaczymy?

mOSAd
07-04-2012, 00:27
Kiedyś ludzie robili samymi FX-ami niemalże. Małpkami, lustrzankami, dalmierzami chyba także. Bo klatka kliszy miała taki rozmiar... Nadal można sięgnąć do tego dziedzictwa jak ktoś lubi i szczycić się dumnym "FX", czy raczej "FF" w stopce. Za bardzo niewielkie pieniądze dodajmy!
I oczywiście robili takie same knoty, jak i dzisiejsi fotografowie używający tego formatu. Nie format czyni fotografa przecież. Ani pieniądze na sprzęt. Choć to czasem ułatwia sprawę i pozwala uniknąć pewnych błędów, powodując za to inne.

Do autora: niestety po tysięcznym zdjęciu trochę się odechciewa pisać co nie tak. Bo ileż można odsyłać do podręczników i książek. Mnie i kilku osobom na forum jeszcze zdarza się chcieć. Ale to może nie potrwać długo.
Do publikujących po raz pierwszy: lektura, książki, forum, dużo samokrytycyzmu, przynajmniej rok praktyki i dopiero publikacja na forum. Inaczej szkoda nerwów i czasu. Aha, no i co nieco w linku w mojej stopce do poczytania.

romek257
07-04-2012, 01:07
"Do autora: niestety po tysięcznym zdjęciu trochę się odechciewa pisać co nie tak. Bo ileż można odsyłać do podręczników i książek. Mnie i kilku osobom na forum jeszcze zdarza się chcieć. Ale to może nie potrwać długo"
Niestety zauwazylem, ze to forum istnieje glownie po to zeby profesjonalisci chwalili sie nawzajem... Czy ma to racje bytu? Na pierwszej stronie tego forum powinna byc informacja "Jestes amatorem nie wolno Ci nic wstawiac, nie jestesmy po to zeby pomagac, tylko po to zeby chwalic sie umiejetnosciami" i wtedy taki ktos jak ja wejdzie, pooglada i wyjdzie a Wasza "spolecznosc nikoniarzy" bedzie stala i wolna od kiepskich zdjec. Zalosne..

aikidudi
07-04-2012, 02:01
"Do autora: niestety po tysięcznym zdjęciu trochę się odechciewa pisać co nie tak. Bo ileż można odsyłać do podręczników i książek. Mnie i kilku osobom na forum jeszcze zdarza się chcieć. Ale to może nie potrwać długo"
Niestety zauwazylem, ze to forum istnieje glownie po to zeby profesjonalisci chwalili sie nawzajem... Czy ma to racje bytu? Na pierwszej stronie tego forum powinna byc informacja "Jestes amatorem nie wolno Ci nic wstawiac, nie jestesmy po to zeby pomagac, tylko po to zeby chwalic sie umiejetnosciami" i wtedy taki ktos jak ja wejdzie, pooglada i wyjdzie a Wasza "spolecznosc nikoniarzy" bedzie stala i wolna od kiepskich zdjec. Zalosne..

Nie to jest żałosne. Żałosne jest to, że ludzie wchodza na forum po zakupie sprzetu walną pstryk pierwszy lepszy i oczekują ochów i achów. Wybacz stary, ale faktycznie to co mosad napisał jest prawdą. Można się z tym nie zgadzać, ale trzeba się pogodzić. Ludzie oczekują czegoś świeżego lub chociaż poprawnie wykonanego zdjęcia. Najbardziej rzucają się ci którzy nawet nie zaznajomili się z instrukcją swojego aparatu a co dopiero poczytać książke lub artykuł o podstawach fotografii np.fotojasiu. Nikt też nie oczekuje, że początkujący urodzi się geniuszem. Ważne jest by szacunek był obopólny bo jak nar azie obrywa się ludziom którzy tak naprawde nie musza się wypowiadac w takich wątkach. Sam jestem amatorem i często moje wypociny nie trafiają w gusta, ale próbuje dalej. Ważne by się nie zrażać i nie prezentować postawy roszczeniowej jaką coraz częściej można choćby tu na forum spotkać. Skromność jest cnotą.

mOSAd
07-04-2012, 03:46
Ja uwielbiam porównywać do kulinarnego świata różne rzeczy. Jest to wówczas bardziej czytelne.
Załóżmy, że mamy forum dla kucharzy, czy powiedzmy miłośników gotowania. Czy uważasz, że każdy, kto zaczyna gotować powinien od razu zaczynać nowy wątek ze swoim super przepisem i pytać co robi nie tak?
Aby w ogóle wynieść cokolwiek z rad, należy coś już wcześniej też wiedzieć. Stąd ludzie, którym się chciało, napisali w setkach miejsc na sieci porady dla początkujących. Wydali książki, nakręcili filmy. By w kółko nie powtarzać tego samego. Podstaw. I teraz tak, załóżmy, że na forum siedzi szef kuchni w hotelu N. Czy powinien on odpowiadać na pytania o sposób wykonania jajecznicy? Skoro można o tym poczytać na youtube, google i w pierwszej lepszej pozycji w dobrych sklepach z książkami? Czy może podzielić się wiedzą dotyczącą doboru kompozycji smakowej ziół oraz selekcji wina do trochę bardziej skomplikowanego dania. A jeżeli co chwila pojawiają się pytania o jajka na miękko, to czy ma on odsiewać te interesujące tematy, czy opuścić forum i nie tracić czasu?

Krótko mówiąc, tak - między innymi ja chcę by na forum był jako taki poziom publikowanych zdjęć. Inaczej zrobi się z niego fejs-zbuk bardzo szybko. Każdy zacznie publikować "mój pierwszy raz z rybim okiem", "zdjęcie mojej nowej dziewczyny", "pierwsze zdjęcia nowym nabytkiem". Dlatego sporo zdjęć odsyłamy do książek oraz lektury setek tysięcy komentarzy do zdjęć na forum. Bardziej indywidualny tok szkolenia prowadzony jest na kursach, wykładach, warsztatach, za które płaci się grube pieniądze. Proponuję zatem szanować czas tych, którym chce się czasem skomentować nawet te słabsze zdjęcia. Dzięki nim można przejrzeć konkstruktywne komentarze do zdjęć na każdym poziomie zaawansowania od ładnych kilku lat. Wystarczy pogrzebać w archiwum i poczytać. Nie trzeba wstawiać własnych zdjęć, by się czegoś nauczyć!

Nowych fotografów miło witamy i zachęcamy do rozważnych publikacji, ale bez żalu żegnamy, gdy nie wyciągają wniosków z doświadczeń.

Tak, dobrze jest pochwalić tych, dzięki którym poziom forum się podnosi, a nie opada.

Matteo
07-04-2012, 09:08
Ja uwielbiam porównywać do kulinarnego świata różne rzeczy. Jest to wówczas bardziej czytelne.
Załóżmy, że mamy forum dla kucharzy, czy powiedzmy miłośników gotowania. Czy uważasz, że każdy, kto zaczyna gotować powinien od razu zaczynać nowy wątek ze swoim super przepisem i pytać co robi nie tak?
Aby w ogóle wynieść cokolwiek z rad, należy coś już wcześniej też wiedzieć. Stąd ludzie, którym się chciało, napisali w setkach miejsc na sieci porady dla początkujących. Wydali książki, nakręcili filmy. By w kółko nie powtarzać tego samego. Podstaw. I teraz tak, załóżmy, że na forum siedzi szef kuchni w hotelu N. Czy powinien on odpowiadać na pytania o sposób wykonania jajecznicy? Skoro można o tym poczytać na youtube, google i w pierwszej lepszej pozycji w dobrych sklepach z książkami? Czy może podzielić się wiedzą dotyczącą doboru kompozycji smakowej ziół oraz selekcji wina do trochę bardziej skomplikowanego dania. A jeżeli co chwila pojawiają się pytania o jajka na miękko, to czy ma on odsiewać te interesujące tematy, czy opuścić forum i nie tracić czasu?

Krótko mówiąc, tak - między innymi ja chcę by na forum był jako taki poziom publikowanych zdjęć. Inaczej zrobi się z niego fejs-zbuk bardzo szybko. Każdy zacznie publikować "mój pierwszy raz z rybim okiem", "zdjęcie mojej nowej dziewczyny", "pierwsze zdjęcia nowym nabytkiem". Dlatego sporo zdjęć odsyłamy do książek oraz lektury setek tysięcy komentarzy do zdjęć na forum. Bardziej indywidualny tok szkolenia prowadzony jest na kursach, wykładach, warsztatach, za które płaci się grube pieniądze. Proponuję zatem szanować czas tych, którym chce się czasem skomentować nawet te słabsze zdjęcia. Dzięki nim można przejrzeć konkstruktywne komentarze do zdjęć na każdym poziomie zaawansowania od ładnych kilku lat. Wystarczy pogrzebać w archiwum i poczytać. Nie trzeba wstawiać własnych zdjęć, by się czegoś nauczyć!

Nowych fotografów miło witamy i zachęcamy do rozważnych publikacji, ale bez żalu żegnamy, gdy nie wyciągają wniosków z doświadczeń.

Tak, dobrze jest pochwalić tych, dzięki którym poziom forum się podnosi, a nie opada.

No nic dodac nic ujac!!!

Przypomnialo mi to moje poczatki na tym forum a bylo to juz ponad lat 5 temu. Przez bardzo dlugi czas czytalem, czytalem i jeszcze raz czytalem to forum. Jest nieograniczonym zrodlem wiedzy, wiez mi. Pamietam rowniez swoje pierwsze publikacje - masakra :-) No moze az tak zle nie bylo ale... Poszly slowa krytyki, ktore bolaly ale ich trafnosc i dosadnosc sklaniala do refleksji. Jak widzisz po ilosci nabitych postow przez te prawie 6 lat dlugo zwlekalem z wypowiadaniem swojej opini. Dzis jest troche lepiej. Zdazaja sie jakies pozytywne opinie i to cieszy. Wiec nie podniecaj sie za bardzo tylko ogarnij, kup dobra ksiazke i czytaj, trenuj, rob zjecia (masz zajebista modelke), ogladaj zdjecia, zytaj opinie, do czego sie przyczepiaja, co jest najwazniejsze a za rok czy dwa zerkniesz raz jeszcze na to zdjecie i napiszesz pod nim to co my wszyscy... Mam nadzieje :-)

romek257
07-04-2012, 09:22
Mosad.. Inteligentna bestia z Ciebie :) Okazuje sie, ze jednak mozna normalnie podyskutowac na "nikoniarze.pl" bez obrazania i buraczanych tekstow. A ja sprzedalem wczoraj nikona, kupilem Canona i zarejestrowalem sie na "canoniarze.pl" :D
Duzo ludzi czytalo ten watek i mysle, ze wnosi on cos zarowno dla poczatkujacych jak i tych zaawansowanych.
Zycze Wesolych Swiat i dziekuje wszystkim za zainteresowanie.
.... Bym zapomnial.... Do JacekCz :) mature zdalem nie musialem kupowac, instrukcje przeczytalem juz dawno, nie czekam na pochwaly tylko porady bo okazuje sie, ze nie umiem robic zdjec ;) aaa i nie mam "fejs zbuka" :D

mOSAd
07-04-2012, 15:12
Trochę canonierów tu zagląda, by podyskutować między innymi o zdjęciach. Te są praktycznie niezależne od sprzętu w dziedzinach portreto-podobnych.

pavlov91
10-04-2012, 19:37
Ja coraz bardziej się przekonuje że nie warto nic wrzucać na fora. Mi się ma podobać a i tak nawet jakby zdjęcia wrzucał nieżyjący Avedon to by mu ktoś wytknął że lekko mu się aparat przekrzywił i że ściął łokieć.. ;D

romek257
10-04-2012, 19:48
Racja :) Ja poszukam jakiegos niesomowicie dobrego i drogiego kursu i wtedy wbije sobie do glowy, ze to ja sie znam :D :D aaaa i jeszcze kupie d800 + N70-200 W sumie to fotograf robi zdjecia a nie aparat, ale czemu te najlepsze zdjecia nie sa robione nokia 2MP.. :) :D Tylko skad ja wezme pieniadze.... Koledzy pomozecie?? :)

mOSAd
10-04-2012, 20:09
Ja coraz bardziej się przekonuje że nie warto nic wrzucać na fora. Mi się ma podobać a i tak nawet jakby zdjęcia wrzucał nieżyjący Avedon to by mu ktoś wytknął że lekko mu się aparat przekrzywił i że ściął łokieć.. ;D
No pewnie, że nie warto! Skoro tobie się podobają, to po co nimi męczyć innych i jeszcze się narażać na czytanie niepochlebnych opinii? Oglądaj sobie w zaciszu i tyle! Ja, gdybym napisał jakąś powieść, to na pewno bym nikomu nie pokazał, bo a nuż się nie spodoba. Bez sensu, mi sprawiło pisanie frajdę, mnie się ją dobrze czyta. Świat jest okrutny, pełen zazdrośników i ludzi niewrażliwych na moje wartości.

ALF
12-04-2012, 15:05
Dla Waszej informacji. jeżeli w wątku jest "zła" dyskusja, a w jej wyniku sypią się kary regulaminowe, to zostawiamy posty na dzień - dwa, żeby było widać za co kto dostał. Później te posty na ogół znikają.
Wątek wyczyszczony i proszę komentować wyłącznie zdjęcie.

mOSAd
12-04-2012, 15:44
Dla Waszej informacji. jeżeli w wątku jest "zła" dyskusja, a w jej wyniku sypią się kary regulaminowe, to zostawiamy posty na dzień - dwa, żeby było widać za co kto dostał. Później te posty na ogół znikają.
Wątek wyczyszczony i proszę komentować wyłącznie zdjęcie.
Fajnie zatem byłoby zrobić taką grafikę, jak na przykład sędzia piłkarski wręcza zółty lub czerwony kartonik. I nazwisko delikwenta na koszulce zawodnika. Wrzucić w wątek i wówczas widać tę moderatorską reakcję w ogóle, rozładowujemy napięcie i wprowadzamy element rozrywkowy i edukacyjny w jednym. :D
No dobra - nie musi być na koszulce - może być gdzieś tekstem obok...
No dobra - żarcik, już nie karajcie...
Aaaaaa...
Znowu kartka?
Za co...

ALF
12-04-2012, 16:42
Karteczka jest widoczna w poście w prawym dolnym rogu... dopóki post wisi. :)

romek257
12-04-2012, 16:51
Jak zakladalem ten temat to nie spodziewalem sie, ze bedzie dluzej niz 2 dni na pierwszej stronie :) Szkoda tylko ze zdjecie mojej dziewczyny kojarzy sie z ostra dyskusja, a nie z zachwytem :) No ale moze kiedys w przyszlosci moje wypociny "tutaj" beda kilka dni na pierwszej stronie z innych powodow... w czerwcu kupuje sigme 70-200 2.8 OS. jak podepne pod moje d90 to "nie bedzie to tamto" :)

ALF
12-04-2012, 17:16
Dziewczyną możemy się zachwycać bo...sam wiesz dlaczego :), ale zdjęciu do zachwytów daleko ;)
Pomyśl o N85/1,8, jest sporo tańszy, a do portretu jest super.

romek257
12-04-2012, 17:34
Ale moze taki 70-200 bedzie bardziej uniwersalny..? i ptaszka sie ustrzeli i "portreta sie machnie" :)

ALF
12-04-2012, 18:28
O ptaszkach z 200mm zapomnij bez indianckiego podejścia ;) Choć niewątpliwie bardziej uniwersalny jest :D

Psychotrop
12-04-2012, 18:39
panowie, nie róbcie off topa ;)

p.s.
ja polecam długie makro (między 90mm a 150mm), bo i makro i portret się zrobi ;)

wojteh
12-04-2012, 18:48
Woooow ... Ale tu fajnie .... Mi sie podoba fryzura dziewczyny ... A z obiektywow to iPhone 4s - do wszystkiego ...