PDA

Zobacz pełną wersję : redukcje - filtry

FeGietek
21-03-2012, 23:26
Witam Was,
Myślę o zastosowaniu ,z czasem, do obecnych obiektywów,filtrów przez mnie już posiadanych , które wymagają odpowiednio - filtra 52 mm(dla Jupitera 37A) i 62 mm (dla Nikona 28-105), . Dwa ruskie - YGx2 oraz Y 1,4x pasowałyby bez kombinacji do Jupitera 37A. Pozostałe filtry w moim zbiorze mają 49mm -tu mam Panchromar (DDR), Tamrona - ND4,Polaryzacyjny - firmy Jupiter, Center spot -firmy POSSO; w wymiarze 55 mm mam Panagora polaryzacyjny; w wymiarze M58 - dwa Panchromara - zółty i zielony.
Dlatego pytanie czy te szkiełka (znaczy filtry) warto zastosować z użyciem redukcji, jeśli tak to w jakim iść kierunku próbując takiego manewru. Zdrowa logika podpowiada, że założenie węższego filtra na szerszy otwór obiektywu spowoduje niekorzystne ograniczenie pola widzenia ( a może coś jeszcze o czym nie wiem?), co zaś spowoduje założenie szerszego filtra na węższy otwór obiektywu całkowicie nie mam wyobrażenia. Dla praktyka odpowiedź będzie prosta a dla mnie - pożyteczna. Proszę o rady...
pozdrawiam
Marek

JacekCz
22-03-2012, 00:41
Mi z większym by np nie działała wbudowana osłona p-słoneczna, czy problem kapturka i wygodnego pakowania.

A znawcy analogowi - tu się dowiedziałem - wyznaczają sobie linię rozwoju szklarni wg jednej lub dwu średnicy filtra.

FeGietek
22-03-2012, 01:14
Już poszerza mi się widzenie tej sprawy o uwagi o "obudowie"obiektywu i postępie średnic, dzięki Jacek!