Zobacz pełną wersję : Zamiennik EN-EL9a
leśny 08
17-03-2012, 13:06
Witam
Temat napewno mocno oklepany, ale moze ktoś doradzi jakiś dobry zamiennik do 50 zł.
O oryginalnym za 250 zł narazie moge pomazyc, a o tanich zamiennikach ktoś mi nagadał ze moga kwas wyjać.
Za wszelkie podpowiedzi i uwagi WIELKI DZIEKI
arturmsi
18-03-2012, 23:31
wydaje mi się, ze właśnie 50 zł to "tani zamiennik"...wiec odpowiedz sobie na pytanie sam.
Jacenty Z.
19-03-2012, 00:55
Witam
Temat napewno mocno oklepany, ale moze ktoś doradzi jakiś dobry zamiennik do 50 zł.
A może by tak użyć funkcji "Szukaj" ;) O założonym budżecie radziłbym zapomnieć, w tej cenie faktycznie można sobie narobić rozczarowań. Za to zamienniki do starej EN-EL9 (D40/D40x/D60) marek Hahnel i Hama (dostępne były m.in. w MM) sprawdzałem, nie gryzą. Warto jednak sprawdzić, które modele na pewno będą kompatybilne z Twoim korpusem (D5000?).
Swoją drogą, gdy kupowałem 3 lata temu oryginalną zapasową EN-EL9 kosztowała ona 149 zł. Teraz kosztuje 249 zł. Czy postęp ruszył... aż tak? Czy ceny walut poszły... aż tak? Czy to po prostu zwykła chciwość producenta?;) Czy tylko ja tak myślę?
Od kilku lat używam oryg. i zamienników PHOTIX z D40, D500,D300s i jak na razie działają jak oryginalne.Trzeba tylko kupić w dobrym sprawdzonym sklepie.......
Od kilku lat używam oryg. i zamienników PHOTIX z D40, D500,D300s i jak na razie działają jak oryginalne.Trzeba tylko kupić w dobrym sprawdzonym sklepie.......
A działają Ci poprawnie pod względem zliczania zdjęć wykonanych na jednym akumulatorze? U mnie licznik resetuje się po każdym wyłączeniu aparatu i chciałbym wiedzieć czy w innych działa poprawnie (mam D90).
Jakoś szczególnie nie zwracałem na to uwagi.Bardziej interesuje mnie prawidłowe wskazanie % naładowania nie ilość zdjęć ale z tego co zauważyłem to nie jest to wiarygodne wskazanie, może z powodu częstego wyjmowania karty lub właśnie wyłączania licznik ilości się resetuje i przekłamuje.Generalnie na zamienniki nie narzekam........
Ja poza tym też póki co nie mam powodów do narzekań ;)