PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Sandisc Extreme 3 30mb/s 8GB

Antonios
13-03-2012, 20:07
Witam.
Problem polega na tym,ze nie wszystkie Nefy z tej karty daja sie zapisac na kompie. Czy to przez czytnik czy bezposrednia z aparatu. Proba edycji zdjec w aparacie tez jest zablokowana. Dodam ze aparat to D700. Z karta wczesniej nie mialem problemow. Po przerwie tygodniowej wykonalem 2 zdjecia by sprawdzic,czy kolejne zapisane na karcie dadza sie zgrac. Okazalo sie,ze jedno z nich tak,a drugie juz nie.Ciekawe ze aparat bez problemu robi i zapisuje na niej zdjecia. Wczesniej karta byla zapisana prawie do pelna,wiec z poziomu aparatu skasowalem wszystkie fotki. Moze lepiej byloby format zamiast tego zrobic? Zdjecia w aparacie bez problemu moge przegladac. Czy da sie jakos uratowac te,ktore nie daly sie skopiowac?
W trakcie proby kopiowania na dysk wyskakuje komunikat: Blad kopiowania,parametr niepoprawny.
Przed chwila karte przeskanowala bez problemu Avira. Nic nie znalazla ale oznacza to,ze dostep do plikow byl. Nie wiem co wiecej moge jeszcze zrobic:(

Piotr35
13-03-2012, 20:18
Jeśli możesz bezpośrednio w aparacie edytować i przeglądać zdjęcia, to na 100% winny jest czytnik.

Antonios
13-03-2012, 20:23
Jak juz napisalem,edycja w body jest zablokowana.

przemyslawwisniewski.pl
15-03-2012, 01:16
Miałem problem z prędkością kopiowania na zwykłych czytnikach ale po zakupie czytnika lexara na złącze pci expres problem zniknął. Zdjęcia kopiuja się szybciej i bez żadnych problemów.:)

Lukdz
15-03-2012, 09:15
W tym wypadku najprawdopodobniej winny jest czytnik, który przy zgraniu uszkodził dane. Jak sądzę zdjęcia robiłeś w RAWie - który składa się z RAWa właściwego i pliku jpeg do podglądu (jakość basic-najniższa). Czytałem opis podobnego problemu-może znajdziesz w sieci. Ogólnie z 3-4h roboty i 5-8 programów do odzyskiwania danych. Efekt końcowy - 90% zdjęć, ale w kompletnym bałaganie - większość RAWów podzielona na 2 pliki, ze zmienionymi nazwami i powielone dane.

Zanim zaczniesz walkę z tym zastanów się czy te stracone pliki są tego warte.

TOP67
16-03-2012, 12:21
Jeśli można w aparacie tylko przeglądać, to znaczy że jest dostęp do zaszytego JPG Basic. Są programy, które potrafią go wyciągnąć z NEF. Lepsze to niż nic. Po tym koniecznie sformatować kartę, zapisać całą (najlepiej plikami typu ZIP), odczytać i sprawdzić CRC.
Jak będą błędy na co najmniej 2 czytnikach, to reklamować kartę.

stachmuszel
16-03-2012, 14:07
A czy inna karta w tym korpusie pracuje prawidłowo?

Antonios
16-03-2012, 20:02
Dzieki za odzew w mojej sprawie. W weekend troche zdjec zrobie na innej karcie i zobaczymy czy bedzie wszystko ok. Mam nadzieje ze tak. Oczywiscie dam znac.

Antonios
21-03-2012, 17:34
Podłączyłem kartę dla odmiany do laptopa i udało się ściągnąć prawie wszystkie zdjęcia. Sprawdziła się metoda zaznaczania nie więcej jak kilku plików. Po czym z poziomu aparatu zrobiłem tym razem format. Nowe zdjęcia zgrywają się bez problemu. Morał zatem jest taki,że zamiast kasować pliki zdecydowanie lepiej jest formatować kartę. Obym się nie mylił:)

hostman22
21-03-2012, 19:14
ja się spytam czy blister przecinałeś czy może dało się go otworzyć ? ;)

wasilewk
21-03-2012, 19:55
... Morał zatem jest taki,że zamiast kasować pliki zdecydowanie lepiej jest formatować kartę...:)

Ja tak robię od kilku lat. Obecnie używany 16GB Sandisk był na pewno z tysiąc razy formatowany tylko w aparacie (nigdy na PC) - jak wiadomo jest to formatowanie tzw. "szybkie":
- szybko i wygodnie,
- zdrowo dla karty, bo nie ma fizycznego kasowania a tylko czyszczenie tablicy FAT,
- działa od 4-ch lat bezbłędnie, więc to chyba sprawdzona metoda.

Pzdr.