Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem z Sandisc Extreme 3 30mb/s 8GB

Witam.
    Problem polega na tym,ze nie wszystkie Nefy z tej karty daja sie zapisac na kompie. Czy to przez czytnik czy bezposrednia z aparatu. Proba edycji zdjec w aparacie tez jest zablokowana. Dodam ze aparat to D700. Z karta wczesniej nie mialem problemow. Po przerwie tygodniowej wykonalem 2 zdjecia by sprawdzic,czy kolejne zapisane na karcie dadza sie zgrac. Okazalo sie,ze jedno z nich tak,a drugie juz nie.Ciekawe ze aparat bez problemu robi i zapisuje na niej zdjecia. Wczesniej karta byla zapisana prawie do pelna,wiec z poziomu aparatu skasowalem wszystkie fotki. Moze lepiej byloby format zamiast tego zrobic? Zdjecia w aparacie bez problemu moge przegladac. Czy da sie jakos uratowac te,ktore nie daly sie skopiowac?
    W trakcie proby kopiowania na dysk wyskakuje komunikat: Blad kopiowania,parametr niepoprawny.
    Przed chwila karte przeskanowala bez problemu Avira. Nic nie znalazla ale oznacza to,ze dostep do plikow byl. Nie wiem co wiecej moge jeszcze zrobic
    Ostatnio edytowane przez Antonios ; 13-03-2012 o 20:20

Domyślnie

Jeśli możesz bezpośrednio w aparacie edytować i przeglądać zdjęcia, to na 100% winny jest czytnik.
    Nikon D3100 | Nikkor 18-55/3.5-5.6 | Nikkor 35/1.8 | SB-700

Domyślnie

Jak juz napisalem,edycja w body jest zablokowana.

przemyslawwisniewski.pl
    Gość

Domyślnie

Miałem problem z prędkością kopiowania na zwykłych czytnikach ale po zakupie czytnika lexara na złącze pci expres problem zniknął. Zdjęcia kopiuja się szybciej i bez żadnych problemów.

Domyślnie

W tym wypadku najprawdopodobniej winny jest czytnik, który przy zgraniu uszkodził dane. Jak sądzę zdjęcia robiłeś w RAWie - który składa się z RAWa właściwego i pliku jpeg do podglądu (jakość basic-najniższa). Czytałem opis podobnego problemu-może znajdziesz w sieci. Ogólnie z 3-4h roboty i 5-8 programów do odzyskiwania danych. Efekt końcowy - 90% zdjęć, ale w kompletnym bałaganie - większość RAWów podzielona na 2 pliki, ze zmienionymi nazwami i powielone dane.

Zanim zaczniesz walkę z tym zastanów się czy te stracone pliki są tego warte.
    Nikon D90, 18-105, 35, 70-300, SB-900, kilka manualnych szkieł, mieszek, pierścienie pośrednie i statyw

Domyślnie

Jeśli można w aparacie tylko przeglądać, to znaczy że jest dostęp do zaszytego JPG Basic. Są programy, które potrafią go wyciągnąć z NEF. Lepsze to niż nic. Po tym koniecznie sformatować kartę, zapisać całą (najlepiej plikami typu ZIP), odczytać i sprawdzić CRC.
    Jak będą błędy na co najmniej 2 czytnikach, to reklamować kartę.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

A czy inna karta w tym korpusie pracuje prawidłowo?
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Dzieki za odzew w mojej sprawie. W weekend troche zdjec zrobie na innej karcie i zobaczymy czy bedzie wszystko ok. Mam nadzieje ze tak. Oczywiscie dam znac.

Domyślnie

Podłączyłem kartę dla odmiany do laptopa i udało się ściągnąć prawie wszystkie zdjęcia. Sprawdziła się metoda zaznaczania nie więcej jak kilku plików. Po czym z poziomu aparatu zrobiłem tym razem format. Nowe zdjęcia zgrywają się bez problemu. Morał zatem jest taki,że zamiast kasować pliki zdecydowanie lepiej jest formatować kartę. Obym się nie mylił

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonios Zobacz posta
    ... Morał zatem jest taki,że zamiast kasować pliki zdecydowanie lepiej jest formatować kartę...
    Ja tak robię od kilku lat. Obecnie używany 16GB Sandisk był na pewno z tysiąc razy formatowany tylko w aparacie (nigdy na PC) - jak wiadomo jest to formatowanie tzw. "szybkie":
    - szybko i wygodnie,
    - zdrowo dla karty, bo nie ma fizycznego kasowania a tylko czyszczenie tablicy FAT,
    - działa od 4-ch lat bezbłędnie, więc to chyba sprawdzona metoda.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów