Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Posiadacz lustrzanki.
Graivite
11-03-2012, 18:23
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/477bcddc981f7c94-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
barracuda
11-03-2012, 21:09
Trochę za mocno pocięte. Mam na myśli głównie prawe ramię modelki. I te kolorowe paski na ręce nie do końca tu pasują. Pomijając te mankamenty, portret całkiem przyjemny.
Rzeczywiście kompozycja tu trochę zaniemogła. To chyba jeden z niewielu przypadków, w których bym sugerował skos. Oczywiście jeżeli masz szerszy kadr, bo z obecnego ciężko coś inaczej wykroić. Ale samo dobranie tła i moment w porządku. Dość przyjemna dla oka piaskowa tonacja całości. Fajny układ włosów. Problemów kilka rzuca się w oczy. Po pierwsze celowość tak dużej miękkości i nieostrości. Nie mówię nie, tylko czasem ciężko powiedzieć na ile to świadome, a na ile błędy w warsztacie. Reka na dole kadru wpada w delikatnie niebieski odcień w cieniach i jest ciemniejsza od reszty ciała. To nie wygląda za dobrze. Podobnie jak rozmycie palców tej dłoni. Kolor białek... niekoniecznie.
Graivite
12-03-2012, 14:00
Trochę za mocno pocięte. Mam na myśli głównie prawe ramię modelki. I te kolorowe paski na ręce nie do końca tu pasują. Pomijając te mankamenty, portret całkiem przyjemny.
Dziękuję. Widzę że problem w moich zdjęciach tkwi w tym, że za mocno ucinam chcąc zrobić coś ciekawego.
Rzeczywiście kompozycja tu trochę zaniemogła. To chyba jeden z niewielu przypadków, w których bym sugerował skos. Oczywiście jeżeli masz szerszy kadr, bo z obecnego ciężko coś inaczej wykroić. Ale samo dobranie tła i moment w porządku. Dość przyjemna dla oka piaskowa tonacja całości. Fajny układ włosów. Problemów kilka rzuca się w oczy. Po pierwsze celowość tak dużej miękkości i nieostrości. Nie mówię nie, tylko czasem ciężko powiedzieć na ile to świadome, a na ile błędy w warsztacie. Reka na dole kadru wpada w delikatnie niebieski odcień w cieniach i jest ciemniejsza od reszty ciała. To nie wygląda za dobrze. Podobnie jak rozmycie palców tej dłoni. Kolor białek... niekoniecznie.
Gdyby obrobić jeszcze raz to samo zdjęcie, to może udało by się chociaż trochę je poprawić? Mam na myśli ilość "błędów". Postaram się nie ciąć aż tak bardzo następnym razem.
Myślę że ten kadr jest lepszy od poprzedniego:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/95e204e9056ffa76-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
Zdecydowanie lepszy, chociaż przesunąłbym jeszcze w lewo (tak, żeby z lewej było trochę więcej "oddechu" niż z prawej). Co do nowej obróbki - kontrast i ostrość na +, natomiast lekko zdjąłbym nasycenie skóry (szczególnie ramię i ręka)
Dziwnie wygląda teraz ta ręka - pojawia się nie wiadomo skąd i znika we włosach.
Tak #2 jest zdecydowanie lepsza : )
Ja bym nie przesuwał zdjęcia żeby było jeszcze więcej prawej ; )
PaulGilbert
12-03-2012, 22:21
Dla mnie zdecydowanie 1 lepsza pod względem kadru. Na dwójce jakoś ta ręka mi nie pasuje. Kolorki u mnie na monitorze fajniejsze na 2.
Graivite
12-03-2012, 23:00
Dziękuję za szczerą opinię!
Mam jeszcze jedno do oceny:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/c86d77b4254fc329-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
Oprócz brudnych legginsów jakieś sugestie?
Tak skromnie się zapytam czy ostrość Tobie nie uciekła? Bo dla mnie oczka za mało ostre są no chyba ze mam inne wyobrażenie o tym :)
Co do samego zdjęcia to podoba mi się : ) Dziewczyna ładnie tutaj zagrała : )
Graivite
13-03-2012, 00:26
Tak skromnie się zapytam czy ostrość Tobie nie uciekła? Bo dla mnie oczka za mało ostre są no chyba ze mam inne wyobrażenie o tym :)
Co do samego zdjęcia to podoba mi się : ) Dziewczyna ładnie tutaj zagrała : )
Trochę uciekła. Ale myślę że do przyjęcia ;) Bardziej chodziło mi o sam kadr. ;)
PaulGilbert
13-03-2012, 13:03
Kadr byłby fajniejszy bez nogi i dalej od ściany, z rozmytym tłem.