Zobacz pełną wersję : sb 700 i szeroki
witam,
nie używałem lamp, chcę kupić sb-700 do d90.
Czy sb-700 z 10-24 da radę? Szczególnie chodzi mi o ogniskowe 10-18? Proszę o opinie i porady co do ustawień i akcesoriów do lampy. Zastosowanie domowe. Dziekuję
Art Erie
07-03-2012, 20:43
Da radę, bo ma obracany palnik we wszystkich kierunkach i możesz ( powinieneś ) odbijać światło od ścian, sufitu etc.
dziękuję, czyli tylko to wystarczy tak? żadne dyfuzory i karteczki?
Art Erie
07-03-2012, 21:28
"Karteczka" jest wbudowana, inne gadżety tylko symulują "sztuczny sufit" gdy nie ma od czego odbić, "Stofen" służy do błyskania na wprost (raczej w reporterce). W domu masz sufit i być może białe ściany ( kolor jest istotny ) i zwykle sporo czasu.
W sumie masz dwie lampy licząc wbudowaną, poczytaj o CLS i tutaj www.foto.jasiu.pl/
Art Erie
08-03-2012, 09:37
Jak już się zaprzyjażnisz z Sabiną i będziesz wiedział jak odbijać światło, to tutaj masz kolejny wątek http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69088&page=187
najważniejsze, że czytając forum wyleczyłem się z sb-900:)
najważniejsze, że czytając forum wyleczyłem się z sb-900:)
To ja będę dalej czytał... Póki co jestem ostro na SB-900 nastawiony z racji, że jak wielu pisało "mocy nigdy za wiele". Nie ukrywam jednak, że jestem na początku obcowania z lustrem i dla takiego laika jak ja SB-700 zapewne by wystarczyła ale... Jest to jakiś niedosyt tym bardziej, że wyznaję zasadę aby kupić raz a dobrze :)
No trzeba sobie postawić pytanie do czego naprawdę jest nam owy sprzęt potrzebny:) i to w przypadku puszki, szkieł jak i lampy. Ciągła gonitwa nie poprawi na tyle jakości zdjęć w stosunku do poniesionych kosztów. Zresztą o gustach i kolorach sie nie dyskutuje.
No trzeba sobie postawić pytanie do czego naprawdę jest nam owy sprzęt potrzebny:) i to w przypadku puszki, szkieł jak i lampy. Ciągła gonitwa nie poprawi na tyle jakości zdjęć w stosunku do poniesionych kosztów. Zresztą o gustach i kolorach sie nie dyskutuje.
Potwierdzam-zastanów się, czy potrzebujesz funkcji lepszej wersji (jeśli potrzebujesz, to chyba lepiej kup SB910).
ja jeszcze dodam że obecnie używam tylko wbudowanej i jakoś o kilku lat fotki da się robić więc każda inna lampa zew. będzie dla mnie mega! Do mnie przemawia ergonomia, a jedyną lampę jaką miałem zew. to była na kabelek z bazaru do Zenita:) i błyska do dzisiaj.
Mam SB-700 i Tokinę 11-16. Nie ma problemu z oświetlaniem.
Odnośnie SB-700 mocy nie brakuje i tak nie błyskam na pełnej mocy.
Lampa wbudowana... Hmm to jak rower do samolotu, nie ma co porównywać.
nie, no to zapewne jest przepaść, mówię tu bardziej pod kątem, że dla niektórych tutaj sb-900 jest tak magiczna że niższe modele sb są niedopuszczalne i fatalne bo np. nie mają mocy.