PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon SU-800

BartJestem
06-03-2012, 01:05
Cześć!
Jako że jestem tu nowy - choć nie pierwszy raz przeglądam forum - chciałbym się z wami przywitać :)

Stoję przed dylematem z którym nie mogę sobię poradzić ani z google ani z różnorakimi stronami, ale mam nadzieję że tu mi pomożecie :)
a więc do rzeczy, zastanawiam się nad kupnem su, ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć sensownego testu tego wyzwalacz - chodzi mi głównie o zasięg.
Rozmyślam również nad zakupem sb-900/910 jako mastera, ale cena prawie 2x większa a i nie lubię centralnego oświetlenia,
Niestety nie potrafię sam odpowiedzieć sobie na pytanie co lepsze, zwłaszcza że chcę dokupić 2 lampę, ale jeżeli kupił bym ją jako master będę się musiał męczyć z kabelkami... Pomożecie mi w wyborze?

Serdecznie pozdrawiam Bartek :)

markB
06-03-2012, 03:33
http://www.kenrockwell.com/nikon/su800.htm
http://www.momentcorp.com/review/nikon_su-800_review.html
http://www.buzzillions.com/reviews/nikon-su-800-wireless-speedlight-commander-unit-reviews
Używam SU-800 od 5 lat, ale głównie w makro i uważam, że ten sterownik jest szybszy i łatwiejszy w obsłudze niż lampa.

Art Erie
06-03-2012, 09:53
[...]Niestety nie potrafię sam odpowiedzieć sobie na pytanie co lepsze, zwłaszcza że chcę dokupić 2 lampę, ale jeżeli kupił bym ją jako master będę się musiał męczyć z kabelkami...

Stawiam na druga lampę; nie wiem co masz na myśli pisząc o kabelkach. SU 800 to sterownik CLS, tańszy od lampy bo lampa SB zawiera sam sterownik i służy do doświetlania ( jak to lampa ;) ). Sterowniki CLS są wbudowane w wyższej klasy body i lampy. SU 800 ma szybkie i wygodne menu dostępu do sterowania CLS, ale w SB 700, 900 i 910 dostęp tej jest ułatwiony (mam SB 800).
Na temat zasięgu nie znajdziesz żadnych dokładnych informacji, bo jest to system pracujący w podczerwieni. Układ sterownik - lampa muszą się "widzieć" czyli nie mogą byc zasłonięte jakąś przeszkodą, na komunikację ma też wpływ odległość (przyjmuje się ok. 10m) ale i otoczenie; inaczej będzie to działać w studio o białych ścianach, inaczej gdy ściany będą czarne, a jeszcze inaczej w plenerze zwłaszcza w słoneczny dzień.
MZ podczerwień to w tej chwili przeżytek i Nikon juz dawno powinien wprowadzić do komunikacji fale radiowe. Na dziś CLS radiowo przenosi PW i RadioPopper, na bieżący miesiąc jest planowana premiera na rynku Pixel King (tańszy "chińczyk").
To co napisałem wyżej nie dotyczy oczywiście tego co napisał kolega markB, ale macro to inna bajka.

BartJestem
06-03-2012, 10:40
pisząc o kabelkach mam namyśli to że mając drugą lampę niechciał bym jej używać na stopce, więc zostaje kabelek iTTL.
Właśnie fakt że sterownik i lampa muszą się widzieć najbardziej mnie powstrzymuje, ponieważ robie głównie sesje plenerowe - a idąc do studia korzystam z lamp firmy Visco, gdzie potrzebna mi jest njaporstsza radiówka - gdzie do lampy podpięty jest soft box 60x90 lub parasolka transparentna 110 cm.
a odnośnie radiowego CLS'a interesuje mnie radiopopper, ale nie mały wydatek, niestety.
Teraz posiadam SB-700 i dwa chińczyki które wg. mnie do sesji nadają się jedynie jako oświetlenie tła.
a jak wygląda zasięg w plenerze dwóch lamp SB? tj. jedna jako Slave a druga master:)

Pozdrawiam

Art Erie
06-03-2012, 10:51
pisząc o kabelkach mam namyśli to że mając drugą lampę niechciał bym jej używać na stopce, więc zostaje kabelek iTTL.
Dodatkowa lampa nawet z kabelkiem to jednak lampa, a SU 800 to jedynie sterownik.

a jak wygląda zasięg w plenerze dwóch lamp SB? tj. jedna jako Slave a druga master:
Ograniczenia są takie same jak w przypadku SU 800, będzie działać o ile sygnał nie będzie zakłócany np. przez słońce.

Pixel King zestaw nadajnik+odbiornik ma kosztować około 500zł, dodatkowy odbiornik pewnie poniżej 200zł.
Nie znam lamp Visco, ale każde lampy studyjne można wyzwolić dowolnym wyzwalaczem radiowym.

markB
06-03-2012, 12:16
Zasięg SU-800 (sprawdzony) to w idealnych warunkach ok. 20 m.

BartJestem
06-03-2012, 17:05
Nie znam lamp Visco, ale każde lampy studyjne można wyzwolić dowolnym wyzwalaczem radiowym.

Tak tak, mam prostą radiówkę, właśnie firmy pixel :)
używane sb-900 można kupić w granicach 1000-1200 zł, więc nie ma dużej różnicy między lampą a sterownikiem, ale nie jestem przekonany do kupna rzeczy z drugiej ręki. stąd jest moja rozterka.
Coraz bardziej jestem przekonany do kupna sabinki aniżeli sterownika:) mam nadzieję iż koledzy z Forum, pomogą mi w wyborze :)
Pozdrawiam.

Art Erie
06-03-2012, 17:12
Lampy są bardzo żywotne, zwykle kończy się palnik po bardzo duuuuużej ilości błysków ( w mojej SB 800 padł po 100-200? tyś. ) koszt 50zł, a wymiana nie jest skomplikowana. Elektronika może się uwalić "sama z siebie" tak w nowej, jak i używanej lampie.

BartJestem
06-03-2012, 17:50
Czyli zero strachu przy kupnie używanej? a na co zwracać uwagę?

Art Erie
06-03-2012, 17:58
Soczewka Fresnela i szybka ( żeby nie były okopcone, lub żółte), stan obudowy (rysy), śrubki ( czy nie rzokręcana), dobrze mieć komplet sklepowy.
Oczywiście dobrze jest kupić od "niedzielnego pstrykacza". Jedną ze swoich kupowałem na Alle... w opisie że "używana sporadycznie, do zdjęć rodzinnych..." Zapytałem więc czy antenka do CLS jest w komplecie i otrzymałem odpwiedż, "niestety nie ma :("
Zaawansowany amator by mnie wyśmiał, a tak to miałem pewność że opis był prawdziwy :)

BartJestem
06-03-2012, 18:08
http://allegro.pl/super-lampa-nikon-sb-900-i2176807350.html sprzedający wystawia również drugą lampę, taką samą niestety na żadnej aukcji nie widać palnika, ale lampa wygląda na zadbaną :)

BartJestem
06-03-2012, 18:43
a może druga sb 700??

Art Erie
06-03-2012, 19:52
Z chwilą, gdy pojawiła się 910 jest sporo 900 wystawionych do sprzedaży ( miały opinię "przegrzewających" się ).

Paweł Krystek
07-03-2012, 18:41
1. Dla mnie najważniejszą zaletą SU-800 jest wygoda sterowania poszczególnymi grupami lamp (A,B,C). Szybkość ustawień bez zbędnego cykania po menu jest wzorowa. Poza tym sam sterownik jest "niewidoczny" (nie wali światłem widzialnym). Kwestia medium (podczerwień, którą posiada, czy wykorzystanie radia - jakiś sterowników przenoszących CLS teraz czy w niedalekiej przyszłości, to kwestia oddzielna).

2. Druga sprawa to fakt, iż sterownik nie emituje żadnego światła, które i tak w mniejszym czy większym stopniu ma wpływ na ostateczny wygląd doświetlenia. Trzeba kombinować z ustawieniem palnika ewentualnej lampy master, wtedy okazuje się, że niektóre grupy nie są wyzwalane. Oczywiście pomaga tu inne niż światło przenoszenia sygnału CLS (patrz pkt. 1, ale również i tu to kwestia oddzielna). Tak czy siak, pozostaje kwestia zmiany ustawień lamp remote, która jest wiele bardziej niewygodna niż ta proponowana przez SU-800.

3. O wiele łatniej operować body z SU-800 (poręczniej) niż z zapiętą SB-900 na przykład.

Reasumujac, kiedyś też stałem przed dylematem podobnym do Twojego tj. czy wystarczy lampa w trybie master. Jednak dorosłem do tego, iż używam SU-800 i to bardzo często (to tak jak pisał Joe McNally, że z kilku powodów nigdzie bez SU-800 się nie rusza ;-)). Najczęściej mocuję lampy 2 czy 3 gdzieś uniwersalnie (najczęściej z pomocą Manfrotto Justin Spring - nawet do rury CO ;-) czy nogi od stołu) i poruszając się gdziekolwiek lampy doświetlają to co jest do doświetlenia ;-)

W terenie jest trochę gorzej powieważ nie za bardzo ma się od czego odbić ta podczerwień. Na razie jednak mnie tak nie pili, aby dokupić "medium transportu CLS po radiu", jednak czy nadejdzie ta decyzja czy nie, na chwilę obecną posiadam bardzo wygodny "pulpit sterowniczy CLS" (w postaci właśnie SU-800).

BartJestem
11-03-2012, 22:37
Dzięki za zainteresowanie tematem :) ale wciąż nie jestem zdecydowany :( nie posiada ktoś może su-800 w Warszawie? i nie był by skłonny udostępnić mi go na godzinkę?;p

Marshal3d
13-03-2012, 20:56
Bawiłem się w ostatnią sobotę sterownikiem SU-800, fajna zabawka, dużo szybciej masz dostęp do kompensacji mocy błysku podporządkowanych lamp ( miałem 3 sb-900 podpięte). Z tego co mówił mi właściciel jest dosyć energochłonny a baterie ma troszkę takie nietypowe (zapomniałem dokładnego oznaczenia) No i tak jak pisali już wcześniej koledzy nie emituje żadnego błysku w stronę fotografowanego obiektu ale z tego co wiem to i podpiętą lampę na korpusie jak i wbudowaną lampę (jeżeli aparat posiada) w trybie master możesz ustawić tylko jako sterownik. Emituje ona wtedy taki przedbłysk który uwalnia inne lamy w trybie remote, ten przedbłysk nie jest rejestrowany przez migawkę. Mając Twój dylemat postawił bym na drugą lampę (np. używaną sb-900) zawsze to dodatkowe źródło światła - a jak wiadomo światła nigdy za dużo :)

Paweł Krystek
14-03-2012, 13:15
.... ale z tego co wiem to i podpiętą lampę na korpusie jak i wbudowaną lampę (jeżeli aparat posiada) w trybie master możesz ustawić tylko jako sterownik. Emituje ona wtedy taki przedbłysk który uwalnia inne lamy w trybie remote, ten przedbłysk nie jest rejestrowany przez migawkę.
Dla ścisłości - to nie prawda - błysk sterujący w większości zastosowań jest rejestrowany, może nie tak jak normalny, ale jest. Dlatego np. na lampę wbudowaną instaluje się panel IR SG-3IR. Niby w instrukcji piszą, że nie ale tak nie jest ... ;-)

a_iverson
24-03-2012, 11:05
Z... miały opinię "przegrzewających" się ...
pierwsze słyszę o takiej opinii.... ja moją eksploatuję jak "kopalnię węgla" a wskaźnik temp. ani nie drgnie. Nieraz błyska przez 5 - 10 minut non stop bez sekundy przerwy i zero przegrzewania.

Art Erie
24-03-2012, 11:17
Napisałem, że SB ma taką opinię http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=SB+900+przegrzewa+si%EA&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1332580214-2dbf38c5f1525f994914d2cb0b4d823d0755342a&do=dosearch&quicksearch=1&title=
Oczywiście wszystko zależy od sposobu w jaki się lampy używa.
Osobiście mam 800-tki i niczego więcej nie potrzebuję. Nikon chyba też zauważył, że SB 900 się przegrzewa, bo SB 910 po osiągnięciu pewnej temperatury zwalnia.

piotr_wojcik
27-03-2012, 00:39
pierwsze słyszę o takiej opinii.... ja moją eksploatuję jak "kopalnię węgla" a wskaźnik temp. ani nie drgnie. Nieraz błyska przez 5 - 10 minut non stop bez sekundy przerwy i zero przegrzewania.

Ja swoje dwie sb-900 z podpiętymi battery packami potrafię zagotować w 30 sekund (HSS).
Sb-700 nie udało mi się zagotować nigdy.

slawczyk
26-05-2012, 22:39
Dla ścisłości - to nie prawda - błysk sterujący w większości zastosowań jest rejestrowany, może nie tak jak normalny, ale jest. Dlatego np. na lampę wbudowaną instaluje się panel IR SG-3IR. Niby w instrukcji piszą, że nie ale tak nie jest ... ;-)

Zgadzam się - bez SG-3IR błysk jest widoczny.
Powiedzcie mi czy duża jest różnica w zasięgu SU-800 vs SG-3IR + D700.
Jeżeli mógłby ktoś potestować jak jest z rozpraszaniem podczerwieni przez SU-800 w stosunku do panelu to będę bardzo wdzięczny.
btw. Faktycznie SU jest tak bardzo prądożerny??

markB
27-05-2012, 03:19
Jest nieco mniej prądożerny niż lampa SB200, ale używa drogich baterii litowych CR123 (tak samo zresztą jak wspomniana lampa).

apaw
06-02-2016, 22:45
Odszukałem ten stary wątek i chciałem spytać o jeszcze jedną rzecz: czy korpus urządzenia jest ruchomy, czy na stałe na stopce? Chodzi mi oczywiście w celowanie w lampę, która stoi z boku albo za plecami fotografa. Z moich dotychczasowych "oględzin" internetu wynika, że nie ma możliwości zmiany kąta...
Z góry dziękuję za wyjaśnienie.