Zobacz pełną wersję : Weekend w Bergen
Witam, wybieram się na "długi weekend" majowy do Bergen. Wyjazd nie tyleż fotograficzny co rodzinny. I tu pytanie do zorientowanych o niedrogie noclegi w okolicy. Nie interesuje mnie raczej hotel ale jakaś hytte. Możecie polecić jakieś miejscówki lub strony, na których można coś zobaczyć i zarezerwować?
Szturmowiec
05-03-2012, 03:29
Pozazdrościć wyprawy. Piękne miasto i wspaniała okolica. Powodzenia, fotografie!
Kasandra
05-03-2012, 20:01
My spaliśmy pod namiotami. Ślicznie tam jest.
Niestety, z dwóją dzieci i żoną pod namiot się nie wybiorę.
Jendrek.gd
08-03-2012, 16:49
o które Bergen chodzi?
foto4deg
14-03-2012, 14:17
Zobacz tutaj http://www.visitnorway.com/pl/gdzie-jechac/Fiordow/Bergen/gdzie-zatrzymac-sie-w-Bergen/ choć wydaje mi się, że na tej stronie mogą być te noclegi zbyt drogie. W pobliżu Bergen masz jeszcze campingi z małymi domkami, w maju jest już ciepło, więc taki domek jest w sam raz - tutaj strona z campingami wokół Bergen http://www.visitbergen.com/en/WHERE-TO-STAY/Camping/. Jak masz camping w miarę blisko poza Bergen, to warto kupić bergen card na 24 lub 48 godzin, wtedy masz w cenie darmową komunikację i wejścia do niektórych muzeów. Jakbyś potrzebował jakieś info co warto zobaczyć, zwiedzić daj znać, byłem przewodnikiem po tym mieście, więc co nie co wiem :)
ewentualnie napisz do zarządzających akademikami studenckimi, może coś tam mają wolnego
[email protected]
Byłem na rybach, nie to nie to jesli chodzi o rybki. Samo Bergen to bajka, a do fotek szczegolnie zimą.
Muszę Cie zmartwic, w Bergen pada podobno 300 dni w roku! Mi udało sie dwa popołudnia bez deszczu i kilka fotek pstryknąlem. Przejazd promem z Danii (Hirtshals) nie polecam , 22 godz. podróż. Wybierz trasę ze Szwecji. Auto jednak przyda się do zwiedzania okolicy . Najlepsza opcja samolotem (trchę drogo, jak dla mnie). O noclegi popytaj polskiej polonii w Bergen - www.forum-norwegia.pl/ www.bergen.fora.pl/ , ludzie sa zyczliwi. Na miejscu mozna wynając polskiego przewodnika grupa min 4 osoby ok 500 Dkk. To tak na szybko co pamietam :)
Pozdrawiam
foto4deg
01-04-2012, 12:36
Muszę Cie zmartwic, w Bergen pada podobno 300 dni w roku! Przejazd promem z Danii (Hirtshals) nie polecam , 22 godz. podróż.
Pozdrawiam
Z tym deszczem to nie jest tak źle. W zeszlym roku w kwietniu i maju mieliśmy tylko 10 deszczowych dni i słoneczko, 20 stopni.
Przez Szwecję do Bergen? Matko, życzę powodzenia, to 1200 kilometrów i o ile część w Szwecji to autostrady, o tyle już w Norwegii z Oslo do Bergen to droga jest mniej przyjemna - o wiele wygodniej do Hirsthals i tu prom albo do Bergen, albo do Kristiansand. Poza tym należy pamiętać, że w Norwegii autostrady i wjazd do miast jest płatny, a paliwo kosztuje około 14 koron, czyli 8 pln. Na trasie pomiędzy Oslo a Bergen moje autko spaliło prawie 7 litrów - bardzo dużo stromych podjazdów o nachyleniu 9%
Ja prom z Danii polecam, ale pod warunkiem, że trasę między Stavanger a Bergen prom będzie płynął za dnia. ten odcinek fjordline pokonuje pomiędzy fjordami, a nie na pełnym morzu i widoki są naprawdę piękne :)
Dziękuję za dotychczasowe porady! Co do transportu, to lecę samolotem do Oslo Torp - raptem 40 zł za 5 osób w obie strony :mrgreen: a miejscu mam do dyspozycji samochód.
foto4deg
01-04-2012, 13:28
Dziękuję za dotychczasowe porady! Co do transportu, to lecę samolotem do Oslo Torp - raptem 40 zł za 5 osób w obie strony :mrgreen: a miejscu mam do dyspozycji samochód.
To pozostaje życzyć dobrej pogody i niezapomnianych wrażeń :D