Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Weekend w Bergen

Witam, wybieram się na "długi weekend" majowy do Bergen. Wyjazd nie tyleż fotograficzny co rodzinny. I tu pytanie do zorientowanych o niedrogie noclegi w okolicy. Nie interesuje mnie raczej hotel ale jakaś hytte. Możecie polecić jakieś miejscówki lub strony, na których można coś zobaczyć i zarezerwować?
    NIKON & NIKKOR

Domyślnie

Pozazdrościć wyprawy. Piękne miasto i wspaniała okolica. Powodzenia, fotografie!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

My spaliśmy pod namiotami. Ślicznie tam jest.

Domyślnie

Niestety, z dwóją dzieci i żoną pod namiot się nie wybiorę.
    NIKON & NIKKOR

Domyślnie

o które Bergen chodzi?
    Nikon D300 Nikkor 18-105, 50/f1,8, SB-700

Domyślnie

O Bergen w Norwegii.
    NIKON & NIKKOR

Nadworny melexiarz Awatar foto4deg
    Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

Zobacz tutaj http://www.visitnorway.com/pl/gdzie-...-sie-w-Bergen/ choć wydaje mi się, że na tej stronie mogą być te noclegi zbyt drogie. W pobliżu Bergen masz jeszcze campingi z małymi domkami, w maju jest już ciepło, więc taki domek jest w sam raz - tutaj strona z campingami wokół Bergen http://www.visitbergen.com/en/WHERE-TO-STAY/Camping/. Jak masz camping w miarę blisko poza Bergen, to warto kupić bergen card na 24 lub 48 godzin, wtedy masz w cenie darmową komunikację i wejścia do niektórych muzeów. Jakbyś potrzebował jakieś info co warto zobaczyć, zwiedzić daj znać, byłem przewodnikiem po tym mieście, więc co nie co wiem
    ewentualnie napisz do zarządzających akademikami studenckimi, może coś tam mają wolnego [email protected]

Domyślnie

Byłem na rybach, nie to nie to jesli chodzi o rybki. Samo Bergen to bajka, a do fotek szczegolnie zimą.
    Muszę Cie zmartwic, w Bergen pada podobno 300 dni w roku! Mi udało sie dwa popołudnia bez deszczu i kilka fotek pstryknąlem. Przejazd promem z Danii (Hirtshals) nie polecam , 22 godz. podróż. Wybierz trasę ze Szwecji. Auto jednak przyda się do zwiedzania okolicy . Najlepsza opcja samolotem (trchę drogo, jak dla mnie). O noclegi popytaj polskiej polonii w Bergen - www.forum-norwegia.pl/ www.bergen.fora.pl/ , ludzie sa zyczliwi. Na miejscu mozna wynając polskiego przewodnika grupa min 4 osoby ok 500 Dkk. To tak na szybko co pamietam

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez dir33 ; 01-04-2012 o 11:16

Nadworny melexiarz Awatar foto4deg
    Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dir33 Zobacz posta
    Muszę Cie zmartwic, w Bergen pada podobno 300 dni w roku! Przejazd promem z Danii (Hirtshals) nie polecam , 22 godz. podróż.

Pozdrawiam
    Z tym deszczem to nie jest tak źle. W zeszlym roku w kwietniu i maju mieliśmy tylko 10 deszczowych dni i słoneczko, 20 stopni.
    Przez Szwecję do Bergen? Matko, życzę powodzenia, to 1200 kilometrów i o ile część w Szwecji to autostrady, o tyle już w Norwegii z Oslo do Bergen to droga jest mniej przyjemna - o wiele wygodniej do Hirsthals i tu prom albo do Bergen, albo do Kristiansand. Poza tym należy pamiętać, że w Norwegii autostrady i wjazd do miast jest płatny, a paliwo kosztuje około 14 koron, czyli 8 pln. Na trasie pomiędzy Oslo a Bergen moje autko spaliło prawie 7 litrów - bardzo dużo stromych podjazdów o nachyleniu 9%

Ja prom z Danii polecam, ale pod warunkiem, że trasę między Stavanger a Bergen prom będzie płynął za dnia. ten odcinek fjordline pokonuje pomiędzy fjordami, a nie na pełnym morzu i widoki są naprawdę piękne
    Ostatnio edytowane przez foto4deg ; 01-04-2012 o 12:41

Smile

Dziękuję za dotychczasowe porady! Co do transportu, to lecę samolotem do Oslo Torp - raptem 40 zł za 5 osób w obie strony a miejscu mam do dyspozycji samochód.
    NIKON & NIKKOR

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów