PDA

Zobacz pełną wersję : plama na honorze?

mado
01-03-2007, 00:41
Witam.
Przechodzę do konkretu i walę z grubej rury. Taka firma taka lampa (SB 800) a nie pomyślano o wskaźniku słabnącego zasilania. Niby kiedy użytkownik ma się zorientować że z energią kiepsko? Toć to przecież w ubiegłym wieku "słabsze" firmy próbowały sobie radzić z tym problemem - czasem z całkiem niezłym skutkiem. Wstyd. Co o tym sadzicie i jak sobie z tym radzicie.
mado

aTomek
01-03-2007, 00:46
Sądzimy, że dali d..y a radzimy wymieniać akumulatory.

ekonet
01-03-2007, 00:47
Orientujesz się, gdy Ci w kluczowym momencie NAGLE brakuje "prądzia" w lampie... :) Przerabiałem to.

sailor
01-03-2007, 16:38
dla tego nalezy miec zapasowe naladowane aku. to nietrudne. a wskaznik ladowania (czerwona dioda) jest - widisz ze zaczyna sie wolniej zapalac i czesciej miga i po problemie .. zmieniasz aku

mado
02-03-2007, 01:00
Zapomniałeś sailor że jeszcze należy zwracać uwagę na temperaturę barwy światła w trakcie wykonywania zdjęć. Jeśli jest lekko przesunięta w kierunku zieleni, błysk jest krótszy o 1/146000 s to znak, że najwyższy czas zmieniać aku. - maksymalnie po 14 błyskach od zauważonej zmiany. Technologia zaawansowanego pomiaru światła, błyski stroboskopowe, współpraca z kilkoma lampami... i zabrakło wyobraźni na taką duperelę. A może skośnooki inżynier stykając się z technologią tak zaawansowaną zapomniał w twórczym szale, że do tego wszystkiego potrzebne jest jeszcze zasilanie na temat którego fotograf powinien mieć podstawowe informacje. Prawdę mówiąc zdążyłem się kilka razy zrobić w konia zwłaszcza po kilkudniowym nie używaniu lampy, kiedy pierwszych kilka naładoawń jest ok i w najmniej oczekiwanym momencie porażka i nerwówka.

mado

admin
02-03-2007, 01:15
Pisalismy juz o tym wielokrotnie i od trzech lat. Niestety fakt jest taki ze Nikon dal tu ciala...

sailor
03-03-2007, 17:41
Zapomniałeś sailor

nie zapomnialem .. po prostu nie mialem z tym problemu.
lampy uzywam rzadko i z reguly na jakis pokazach, bo koncerty foce bez, a w studio bazuje na innych blyskogratach. niemniej jednak zgadzam sie ze w tak zaawansowanym sprzecie moglby sie wskaznik znalezc.

fIlek
03-03-2007, 18:41
Niby racja, ale w KM 5600HSD miałem tak, że jak doszła do wniosku, że bateria jest padnięta, to stawała dęba i koniec, a może właśnie tej jednej fotki mi zabrakło... Czujność podczas fotografowania to podstawa.