Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie plama na honorze?

Witam.
    Przechodzę do konkretu i walę z grubej rury. Taka firma taka lampa (SB 800) a nie pomyślano o wskaźniku słabnącego zasilania. Niby kiedy użytkownik ma się zorientować że z energią kiepsko? Toć to przecież w ubiegłym wieku "słabsze" firmy próbowały sobie radzić z tym problemem - czasem z całkiem niezłym skutkiem. Wstyd. Co o tym sadzicie i jak sobie z tym radzicie.
    mado

Domyślnie

Sądzimy, że dali d..y a radzimy wymieniać akumulatory.
    Pozdrawiam
    Tomek
    Puszka, statyw i negatyw - takie kiedyś były czasy, a dziś to same cyfrasy...

Domyślnie

Orientujesz się, gdy Ci w kluczowym momencie NAGLE brakuje "prądzia" w lampie... Przerabiałem to.
    Krzysztof Paszkiewicz

sailor
    Gość

Domyślnie

dla tego nalezy miec zapasowe naladowane aku. to nietrudne. a wskaznik ladowania (czerwona dioda) jest - widisz ze zaczyna sie wolniej zapalac i czesciej miga i po problemie .. zmieniasz aku

Domyślnie

Zapomniałeś sailor że jeszcze należy zwracać uwagę na temperaturę barwy światła w trakcie wykonywania zdjęć. Jeśli jest lekko przesunięta w kierunku zieleni, błysk jest krótszy o 1/146000 s to znak, że najwyższy czas zmieniać aku. - maksymalnie po 14 błyskach od zauważonej zmiany. Technologia zaawansowanego pomiaru światła, błyski stroboskopowe, współpraca z kilkoma lampami... i zabrakło wyobraźni na taką duperelę. A może skośnooki inżynier stykając się z technologią tak zaawansowaną zapomniał w twórczym szale, że do tego wszystkiego potrzebne jest jeszcze zasilanie na temat którego fotograf powinien mieć podstawowe informacje. Prawdę mówiąc zdążyłem się kilka razy zrobić w konia zwłaszcza po kilkudniowym nie używaniu lampy, kiedy pierwszych kilka naładoawń jest ok i w najmniej oczekiwanym momencie porażka i nerwówka.

mado

Domyślnie

Pisalismy juz o tym wielokrotnie i od trzech lat. Niestety fakt jest taki ze Nikon dal tu ciala...

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mado Zobacz posta
    Zapomniałeś sailor
    nie zapomnialem .. po prostu nie mialem z tym problemu.
    lampy uzywam rzadko i z reguly na jakis pokazach, bo koncerty foce bez, a w studio bazuje na innych blyskogratach. niemniej jednak zgadzam sie ze w tak zaawansowanym sprzecie moglby sie wskaznik znalezc.

Domyślnie

Niby racja, ale w KM 5600HSD miałem tak, że jak doszła do wniosku, że bateria jest padnięta, to stawała dęba i koniec, a może właśnie tej jednej fotki mi zabrakło... Czujność podczas fotografowania to podstawa.

Uprawnienia umieszczania postów