Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Namioty
fotoMichal
25-02-2012, 20:22
Ostatnie dziś :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotomichal.com/namioty.jpg)
Fajnie, ale zdecydowanie dodałbym dramatyzmu do tej fotki...
Jackylhyde
25-02-2012, 23:32
ja też. Ten masywny szczyt z lewego dolnego rogu przeniósłbym na prawo a mgłę z 3 planu na jego miejsce. Wtedy cieżar kompozycji sprawiałby, że oglądający natychmiast by pomyślał o lawinie lada chwila mahącej zejść. I wystempelkowałbym drzewa bo nie wpasowywują się w temat przyrody nieożywionej.
a tak w ogóle to bardzo lubię oglądać Twoją stronę :)
Bardzo przyjemne, tajemniczo i dostojnie. Czy specjalnie zmiękczałeś dalsze plany, czy to naturalny efekt mgły? Enyłej efekt bardzo fajny.
Edit: muszę się odnieść do komentarza powyżej - zawsze drażnią mnie tego rodzaju uwagi: ja bym to umieścił tu, a tamto tam - czyli zrobiłbyś kolego zupełnie inną fotę, po swojemu. Jest w tym jakiś straszny brak szacunku dla autora i jego wizji. Można pozwalać sobie na uwagi dotyczące delikatnych korekt, ale nie, na Zeusa, kompletnie innych koncepcji całości.
fotoMichal
25-02-2012, 23:35
Bardzo przyjemne, tajemniczo i dostojnie. Czy specjalnie zmiękczałeś dalsze plany, czy to naturalny efekt mgły? Enyłej efekt bardzo fajny.
zmiękczałem :P
jarekf34
25-02-2012, 23:49
zmiękczałem :P
I już się czegoś dowiedziałem :)
A zdjęcie hmm.... może kiedyś takie będę umiał zrobić :)
Kolejne fajne zdjęcie, choć może nie do końca jestem przekonany co do tego zmiękczenia,
no ale całościowo jest ładnie.
Jackylhyde
26-02-2012, 00:00
Edit: muszę się odnieść do komentarza powyżej - zawsze drażnią mnie tego rodzaju uwagi: ja bym to umieścił tu, a tamto tam - czyli zrobiłbyś kolego zupełnie inną fotę, po swojemu. Jest w tym jakiś straszny brak szacunku dla autora i jego wizji. Można pozwalać sobie na uwagi dotyczące delikatnych korekt, ale nie, na Zeusa, kompletnie innych koncepcji całości.
Hahaha...widzę że wyczuwanie "delikatnej przekory" w narodzie ginie :P
Mam dokładne odczucia jak Ty kolego. Stąd moja wypowiedź taka a nie inna. Nie sadziłem, ze napomykanie o przesuwaniu gór może być potraktowane poważnie :D
Ba...ja posuwam się jeszcze dalej niż Ty. Dlatego praktycznie nigdy nie robię uwag, nawet tych delikatnych zakładając, ze tak twórca chciał jak pokazał a mi się moze podobać albo i nie :)
Trararara. Odwracanie kota ogonem? Nie takie pomysły tu bywały.
Wszystkie te ostatnie fotki przykuwają uwagę. Tylko bym uważał z tym zmiękczaniem na horyzoncie. Na którymś poprzednim daje to nienaturalny efekt. Ale jest ogólnie fajnie.
Jackylhyde
26-02-2012, 00:11
Trararara. Odwracanie kota ogonem? Nie takie pomysły tu bywały.
kpisz sobie chyba i zaczyna być to nieprzyjemne. Proponuję wziąć głęboki oddech i przeczytać dokładnie co napisałem i wyobrazić sobie jak to można było zrobić. I proponuję nie zaśmiecać wątku autora. Bo to dopiero jest brak dla niego szacunku.
Następnym razem jak będziesz chciał sobie kpić, co próbujesz mnie przypisywać, umieść chociaż emotikonkę, żeby takie zapowietrzone, nicnierozumiejące, śmiertelnie poważne sztywniaki jak ja wiedziały co jest grane. EOT.
Jackylhyde
26-02-2012, 00:58
może to i dobry pomysł ale wtedy jest to...takie oczywiste? :) W książce "Imię róży" Adso narzeka, że nigdy nie może zrozumieć Wilhelma bo ten, kiedy mówi o rzeczach poważnych to się śmieje a kiedy przekornych zachowuje wielką powagę. I dla mojej osoby jest charakterystyczny ten typ. Wybacz zatem, że mało uniwersalnie potraktowałem moją wypowiedź. Zdjęcia Michała znam nie od dziś (a znam tą stronę dzięki przyjaciółce która zajmuje się hobbystycznie wspinaczką) naprawdę mi sie podobają. Jest oczywiste chyba, że nie da się gór czy planów przestawiać w PS a żeby zmienić kadr, perspektywę to nie wystarczy dać krok w bok bo to są Tatry i trzeba cały dzień popitalać na drugi szczyt wiec sobie zażartowałem.
I nie ma co się obrażać :) po prostu zaszło nieporozumienie.
I żeby nie być gołosłownym-proszę tu moje podejście do oceniania zdjęć. Potem mOSAD i tak mnie zabił argumentami :)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2589628&postcount=9
PS. przepraszam Michała za ten oftop ale nie chciałem tego tak zostawić. Pozdrawiam Was obu :)
ostrytux
26-02-2012, 01:27
Pięknie się Tatry w tych białych kapturach prezentują, osobiście przyciąłbym deczko dołu i nieco więcej kontrastu dodał.
Kolejna bardzo dobra odsłona .Pozdrawiam