PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Man

fascinatio_nugacitatis
28-02-2007, 18:09
Proszę o ocenę techniczną i artystyczną. Zaznaczam, że to moje początki z Nikonem. Zdjęcia są zrobione spontanicznie. Zwykły portret męża.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img168.imageshack.us/img168/2750/dsc0075zmianaiu5.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img340.imageshack.us/img340/1338/dsc0076zmianaqr0.jpg)

Madziulek
28-02-2007, 18:18
te zbliżenia... do pełni szczęścia brakuje jeszcze tylko makro

swiatlo
28-02-2007, 18:25
Dobry materiał do studiowania dla dermatologa..

fascinatio_nugacitatis
28-02-2007, 18:36
Dobry materiał do studiowania dla dermatologa..

Miało nie być uwag "osobistych"... pieprzyki to rzecz wrodzona.. Może coś o zdjęciach??

Andy_O
28-02-2007, 19:49
A mógłbyś przybliżyć, co chciałeś tymi fotografiami przekazać?
Pomogłoby to w analizie..

sailor
28-02-2007, 19:55
techniczna - 0/10
artystyczna - -8/10

bukowy dziad
28-02-2007, 20:15
Miało nie być uwag "osobistych"...
eee, nie bylo takiego zastrzezenia:) z reszta to nie byla uwaga osobista, tylko wskazanie, ze robienie portretu, w sposob podkreslajacy wszystkie niedoskonalosci skory (nie chodzi wcale o pieprzyki) nie jest najlepszym pomyslem. te zdiecia przypominaja ostro ciete foty z imienin u cioci - a ciasne kadrowanie nie wyglada na celowy artystyczny zabieg tylko na sposob ukrycia telewizora, paprotki i mebloscianki. uwagi jakie dostalas byly ciete, bo konstruktywne sa zastrzezone dla fot przefiltrowanych przez samokrytycyzm
pozdr
adam

Zbigniew
28-02-2007, 20:19
Nieostro, źle kadrowane, twarz błyszczy się i kilka innych uwag. Trzeba było z tym tele wyjść na zewnątrz, poczekać na dobre świało i wtedy coś podziałać.

Pozdrowienia

fascinatio_nugacitatis
01-03-2007, 21:22
A mógłbyś przybliżyć, co chciałeś tymi fotografiami przekazać?
Pomogłoby to w analizie..

Może zabrzmi to strasznie, ale nic. Po prostu zrobiłam zdjęcie (wiem, że dla wielu z was to stwierdzenie to profanacja). I dlatego pytam o ocenę, uczymy się przecież na błędach... W powitaniu zaznaczyłam, że jestem AMATOREM. Dziekuję za merytoryczne uwagi, bardzo je cenię i biorę do serca.

I jeszcze jedno... Czytając wiele uwag na forum mam wrażenie, że wiecej tu techniki i grafiki niż fotografii w jej klasycznym rozumienieu - "zatrzymanie chwili". A zatrzymując chwilę nie zawsze można przypudrować nos...lub wyjść w plener. I czy "imieniny u cioci" to gorszy moment do fotografowania? Cenię fotografię artystyczną, pozowaną, ale...cenię też życie chwilą...

Ukłony dla wszystkich :)

swiatlo
01-03-2007, 21:33
I jeszcze jedno... Czytając wiele uwag na forum mam wrażenie, że wiecej tu techniki i grafiki niż fotografii w jej klasycznym rozumienieu - "zatrzymanie chwili". A zatrzymując chwilę nie zawsze można przypudrować nos...lub wyjść w plener. I czy "imieniny u cioci" to gorszy moment do fotografowania? Cenię fotografię artystyczną, pozowaną, ale...cenię też życie chwilą...

Zgadzam się z zarzutem że techniczna poprawność przysłania tutaj wszystko inne, ale niestety wracając do Twoich zdjęć, to muszę powiedzieć że nawet traktując fotografię jako "zatrzymanie chwili", to Ty niestety nie zatrzymałaś żadnej chwili. Twój mąż na tych zdjęciach nie wyraża żadnej interesującej ekspresji, po prostu nawet emocjonalnie Twoje zdjęcia nie mają nic do zaoferowania. A największy zarzut to zbliżenie pozwalające na analizę każdego pora na skórze, co nie jest pozytywnym wrażeniem, nawet na zdjęciach młodych kobiet.

jakubs
01-03-2007, 22:19
mi się drugie nawet podoba, niestety wydaje się, że dla takiej cery światło błyskowe i do tego na wprost nie jest najszczęśliwsze, bo wywleka takie właśnie niedogodności... co prawda ogniskowa trochę ratuje, bo światło się nieco rozprasza, ale dla ludzi takich jak tu, co oglądają dużo zdjęć- jest to łatwo wychwytywalne, może byłoby lepiej zmniejszyć znacznie ogniskową, zwiększyć otwór przesłony, może zmiękczyłoby się nieco, może wyłącz wyostrzanie jeśli masz włączone. Co do kadrów to jedynka dla mnie niezbyt (cięcie przez źrenicę), ale dwójka spoko. :)

bukowy dziad
01-03-2007, 22:24
I jeszcze jedno... Czytając wiele uwag na forum mam wrażenie, że wiecej tu techniki i grafiki niż fotografii w jej klasycznym rozumienieu - "zatrzymanie chwili".
fotografia w klasycznym rozumieniu to raczej malowanie swiatlem - zatrzymywanie chwil to jeden i wcale nie najbardziej dominujacy rodzaj fotografii. na twoich zdieciach kompletnie nie ma malowania swiatlem, a jak juz kilka razy napisano, zastosowane oswietlenie ukazuje modela w malo korzystny sposob. powtarzam: mozna zrobic takie zdiecie, moze miec wartosc emocjonalna...ale po co pokazywac? nie wierze, ze wrzucajac je tu nie widzialas jego malej wartosci techniczno-artystycznej. inna sprawa, ze nawet jakby to mialo byc zatrzymanie chwili, to ja sie pytam: jakiej chwili? jest tu jakis kontekst? a moze twarz modela wyraza jakies emocje, wzruszenia, ktorych okiem profana nie dostrzegam? a moze sprobojmy to powiazac z tytulem: czyzby te fotografie wyrazaly po prostu czystą istote meskosci albo cos podobnego? bo tytul jak na lapanie chwil wydaje sie nagle dosc pretensjonalny...

moim zdaniem dominuja w galerii 2 glowne motywy wrzucania zdiec: 1. prezentacja tworczosci i chec podzielenia sie nia z innymi. to dotyczy ludzi albo swietnych technicznie, ktorzy doskonale znaja swoje plusy i slabosci i wiedza gdzie dazyc( z tych mozna czeprac i inspiracje i motywacje do pracy nad soba), albo kompletnie bezkrytycznych gniotorobow. 2. wrzucanie zdiec, by zasiegnac opinii, pomagajacej robic zdiecia lepsze. ale takie podejscie zaklada wlasnie ukierunkowanie na progres techniczny - artyste z czlowieka przez internet zrobic trudno, ale wskazac na braki warsztatowe - to jest w zasiegu...tyle, ze mozna je wskazac komus, kto sam jest je w stanie dostrzec...

A zatrzymując chwilę nie zawsze można przypudrować nos...lub wyjść w plener. I czy "imieniny u cioci" to gorszy moment do fotografowania? Cenię fotografię artystyczną, pozowaną, ale...cenię też życie chwilą...

obok mnie lezy aparat. mam go wyjac, zrobic zdiec pare i wrzucic takie zatrzymane chwile na forum prosto z karty?
imieniny u cioci to swietny moment na robienie zdiec. ale swietnym miejscem na takie zdiecia jest rodziny album.
pozdrawiam
adam

swiatlo
01-03-2007, 22:27
moim zdaniem dominuja w galerii 3 glowne motywy wrzucania zdiec: 1. prezentacja tworczosci i chec podzielenia sie nia z innymi. to dotyczy ludzi albo swietnych technicznie, ktorzy doskonale znaja swoje plusy i slabosci i wiedza gdzie dazyc( z tych mozna czeprac i inspiracje i motywacje do pracy nad soba), albo kompletnie bezkrytycznych gniotorobow. 2. wrzucanie zdiec, by zasiegnac opinii, pomagajacej robic zdiecia lepsze. ale takie podejscie zaklada wlasnie ukierunkowanie na progres techniczny - artyste z czlowieka przez internet zrobic trudno, ale wskazac na braki warsztatowe - to jest w zasiegu...tyle, ze mozna je wskazac komus, kto sam jest je w stanie dostrzec...

Wymieniłeś tylko dwa motywy. Gdzie trzeci? :)

bukowy dziad
01-03-2007, 22:29
kurde, zastanaiwalem sie czy zdaze wyedytowac zanim ktos zauwazy:D:D 3 mi wypadl - dopisze jak wroci:p

swiatlo
01-03-2007, 22:31
kurde, zastanaiwalem sie czy zdaze wyedytowac zanim ktos zauwazy:D:D 3 mi wypadl - dopisze jak wroci:p

Zrzut karty? Gdzieś trzeba to zrobić...

bukowy dziad
01-03-2007, 22:33
ano slusznie, przeciez gdzies trzeba przypisac i ten watek;) (joke autorko -joke:) ).

fascinatio_nugacitatis
02-03-2007, 01:09
I właśnie o to mi chodziło. Oczywiście, że ważna jest i treść i forma. Ale jak mamy się jej nauczyć, jeśli nie (między innymi) słuchając uwag innych. Każdy ocenia własne zdjęcia emocjonalnie (zwłaszcza jeśli jest na nich ktoś bliski) i często brak mu dystansu. I oczywiście, że wielu uhybień byłam świadoma, ale czasem trudno samemu określić kierunek zmian. I chyba po to jest to forum? Nawet jeśli to tylko zdjęcie z "imienin u cioci". Może i miejsce takiego zdjęcia, to głównie album rodzinny, ale czy fachowa ocena innych nie sprawi, że nawet takie zdjęcia będą coraz lepsze? Ja po prostu chcę się nauczyć wykorzystywać wszystkie możliwości sprzętu, jaki posiadam, ucząc się zwłaszcza na błędach, a także nauczyć się patrzeć przez obiektyw i wychwytywać te naprawdę wartościowe chwile. Może kiedyś zrobię takie zdjęcie, że na forum będą same pochwały, ale dla mnie ciekawe jest także dążenie do perfekcji. Nie mam aspiracji, by być artystą fotografikiem...., ale by pięknie oddawać rzeczywistość. Tylko tyle i aż tyle.

Mam świadomość, że większość użutkowników forum, to sami wyjadacze, widziałam wasze fotki. Ale dajcie szansę innym, bo wy też kiedyś robiliście pierwszy pstryk...

Ps. Te zdjęcia rzecywiście nie są uchwyceniem żadnej szczególnej chwili, poza jedną, testowania obiektywu Tamron. Dlatego uczciwie napisałam, że "autor nie miał nic na myśli", umieszczenie tych zdjęć na forum, miało być "ostatecznym testem" i dzielnie poddaję się wszelkim słowom krytyki, bo tylko one uczą :) Tytuł może i pretensjonalny, ale żaden inny nie przyszedł mi do głowy...

Ps.2. A może jakiś dział dla mega-amatorów? ;)

bukowy dziad
02-03-2007, 01:13
no wiesz...zawsze moglas wrzucic do dzialu z testami i zatutulowac "patrzcie jak tamron oddaje wszystkie szczegoly";)

Madziulek
02-03-2007, 09:44
ok, nie bijmy już piany bo nam koleżanka ucieknie :D

nie przejmuj się , ja tu też kiedyś dostałam spore baty :D

rozumiem że się dopiero uczysz, jak większość z nas ,
radze poczytać jakąś książkę (poznać podstawy) i przeglądac zdjęcia innych użytkowników wraz z komentarzami

jeśli chcesz podeśle ci na PW kilka ciekawych linków które myślę że się przydadzą

Pozdrawiam
Magda

bukowy dziad
02-03-2007, 12:04
Madziu, przeczytaj 1 zdanie ostatniego postu kolezanki - przeciez my ja tylko do forum przyciagamy:D

Zaziel
02-03-2007, 12:20
calosciowo ała - poczytaj o portrecie w fotografii :]

andrzej_laskowski
02-03-2007, 12:51
Gdyby ratować to ja zrobiłbym tak:

http://galeria.cyfrowe.pl/img.php?pid=55005

Przynajmniej jak "man" to man.

bukowy dziad
02-03-2007, 13:29
Andrzej, było jeszcze trzasnac blizne a'la rambo;)

andrzej_laskowski
02-03-2007, 13:32
Andrzej, było jeszcze trzasnac blizne a'la rambo;)

A wiesz że się zastanawiałem.;)

Madziulek
02-03-2007, 13:38
Madziu, przeczytaj 1 zdanie ostatniego postu kolezanki - przeciez my ja tylko do forum przyciagamy:D

nom Ty na pewno przyciągasz :D ;-)

Andrzej ,nie strasz ludzi w biały dzień ;-)

bombel
02-03-2007, 13:41
Andrzej rzeczywiście przestrasza, :) ale czy nie można przynajmniej próbować naprawić tego tak: http://img183.imageshack.us/img183/6121/dsc0076zmianaqr0ie9.jpg

(nie wiem, czy po drodze nie wyszła reklama okularów)...

bukowy dziad
02-03-2007, 13:44
o, przy okazji akcji bombla zwrocilem uwage na jeden plus tego zdiecia: udalo sie uniknac refleksow w okularach:D

tumiwisizm
02-03-2007, 15:51
fascinatio_nugacitatis (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8625) polecam cyberfoto.pl
szczerze.
pzdr

fascinatio_nugacitatis
10-03-2007, 00:45
jeśli chcesz podeśle ci na PW kilka ciekawych linków które myślę że się przydadzą

Pozdrawiam
Magda

Madziulek, dzięki za dobre słowo :)
Chętnie skorzystam z pomocy, więc czekam na obiecane linki na PW :)

Pozdrawiam,
Mirka

Ps. Andrzej i bombel - dzięki za twórcze podejście :). Mężowi się podobało (bardziej niż moje...)
Do wszystkich wypowiadających się - dziękuję za konstruktywną krytykę (oj bolało ;)), postaram się nie zrażać, tylko poczynić postępy....
Pozdrawiam
fascinatio_nugacitatis