Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Yashica electro 35 GX

malasana
19-02-2012, 19:10
Wpadl mi w rece przypadkiem egzemplarz aparatu jak w tytule. Stan idealny wizualnie.
Czy macie jakies praktyczne doswiadczenie z tym aparatem? Moja wiedza konczy sie na tym ze jest dalmierzowy i nie ma mozliwosci manualnego ustawienia czasu. Pierwsza przeszkoda na jaka napotkalem to baterie - oryginalnych nie produkuje sie juz, zamienniki wymagaja jakiegos adaptera. Bede wdzieczny za wskazowki:)

tomwidlak
19-02-2012, 19:14
Mam, sprzedaj to w cholere :D Taka wielgachna ciezka malpka bez AFa, po miesiacu narzekania sprzedalem w cholere i bardzo sie z tej decyzji ciesze :D

malasana
19-02-2012, 19:25
Mam, sprzedaj to w cholere :D Taka wielgachna ciezka malpka bez AFa, po miesiacu narzekania sprzedalem w cholere i bardzo sie z tej decyzji ciesze :D

Moj Nikon FM2n tez do malych nie nalezy, a uwielbiam nim robic zdjecia. Ciekawi mnie ten dalmierz jednak, sporo dobrego czytalem o jakosci obrazkow rysowanych tym obiektywem - 40 f1.7.

tomwidlak
19-02-2012, 19:35
Moj Nikon FM2n tez do malych nie nalezy, a uwielbiam nim robic zdjecia. Ciekawi mnie ten dalmierz jednak, sporo dobrego czytalem o jakosci obrazkow rysowanych tym obiektywem - 40 f1.7.

Przy malpce jest o wiele wiele wiekszy :D Tez go kupilem jako ze wyczytalem ze jest taki "słitaśny" - z przyjemnoscia sie go pozbylem po miesiacu, po tym jak spierdzielilem wiekszosc dosc waznej rolki filmu w nieco ciezszych warunkach oswietleniowych. Zupelnie nie rozumiem idei ktora przyswiecala konstruktorom - zrobic calkiem przyjemny aparat i zabrac mozliwosc dokladnej kontroli nad ekspozycja. Czyli zrobic duza ciezka malpke z manualnym ostrzeniem. Jak juz masz to Sobie pocykaj, nie spodziewaj sie niczego lepszego niz to co masz na Nikonie. Szklo jest spoko, ale nic specjalnego wiec zupelnie nie widze sensu tego aparatu - chyba ze ktos chce sie bawic dalmierzem dla bawienia sie dalmierzem.

doktor
19-02-2012, 19:36
Tom się zradykalizował jak widzę. Ja lubię ten aparat. Jest ciężki (relatywnie), ale za to ją lubię, bo fajnie leży w ręku. Zależy do czego chcesz jej używać. Jako jeden z niewielu aparatóe ma centralną migawkę, co powoduje, że jest to chyba najcichszy dalmierz (Wliczając w to wszystkie czerone kropki). Jest bez AFa, bez manuala, trzeba kombinować z baterią, ma bezstopniową migawkę. Ja na stare lata robię*się*sentymentalny i mam do niej sentyment jako do aparatu z innej epoki, gdy solidne wykonanie było rzeczą oczywistą. Tu (http://www.yashica-guy.com/) możesz sobie poczytać w języku lengłydż. Gość sprzedaje też adaptery do baterii. A obiektyw jest dobry.

Zupelnie nie rozumiem idei ktora przyswiecala konstruktorom - zrobic calkiem przyjemny aparat i zabrac mozliwosc dokladnej kontroli nad ekspozycja.
Bo ty może z innej bajki jesteś? Bo to nie jest aparat dla ciebie?

tomwidlak
19-02-2012, 19:42

Wiec wyjasnij mi racjonalnie sens zabrania kontroli nad ekspozycja w tym aparacie :-) Oraz co ten aparat aparat oferuje takiego co nadrabia za jego wielkosc i ciezkosc, wolna migawke i brak kontroli nad ekspozyja ? :-) Obiektywnie oczywiscie, ze lubisz z jakiegos powodu zrozumiec moge :-)

doktor
19-02-2012, 19:51
Wkładając do niego bezstopniową migawkę konstruktorzy poświęcili właśnie manualne ustawienia. Taka konstrukcja, takie konsekwencje. Aparat mierzy światło i gdy uzna, że już wystarczy zamyka migawkę. Jeśli kto bawi się w streeta, to dostaje to, czego potrzebuje. Cichy aparat, wbrew temu co mówisz poprawnie mierzący w większości sytuacji światło, który pozwala zapomnieć o ustawieniach manualnych, ponieważ są ludzie, którzy nie chcą sobie tym d... zawracać. Pamiętajmy, że aparat powstawał w latach 70.

malasana
19-02-2012, 19:56
Tom się zradykalizował jak widzę. Ja lubię ten aparat. Jest ciężki (relatywnie), ale za to ją lubię, bo fajnie leży w ręku. Zależy do czego chcesz jej używać. Jako jeden z niewielu aparatóe ma centralną migawkę, co powoduje, że jest to chyba najcichszy dalmierz (Wliczając w to wszystkie czerone kropki). Jest bez AFa, bez manuala, trzeba kombinować z baterią, ma bezstopniową migawkę. Ja na stare lata robię*się*sentymentalny i mam do niej sentyment jako do aparatu z innej epoki, gdy solidne wykonanie było rzeczą oczywistą. Tu (http://www.yashica-guy.com/) możesz sobie poczytać w języku lengłydż. Gość sprzedaje też adaptery do baterii. A obiektyw jest dobry.

Dzieki za opinie. Pozostaje tylko rozwiazac temat baterii. Mysle, ze jesli puszka jest sprawna to dam jej szanse:)

tomwidlak
19-02-2012, 19:58
Wkładając do niego bezstopniową migawkę konstruktorzy poświęcili właśnie manualne ustawienia. Taka konstrukcja, takie konsekwencje. Aparat mierzy światło i gdy uzna, że już wystarczy zamyka migawkę. Jeśli kto bawi się w streeta, to dostaje to, czego potrzebuje. Cichy aparat, wbrew temu co mówisz poprawnie mierzący w większości sytuacji światło, który pozwala zapomnieć o ustawieniach manualnych, ponieważ są ludzie, którzy nie chcą sobie tym d... zawracać. Pamiętajmy, że aparat powstawał w latach 70.

Nie obraz sie, ale opowiadasz bzdury. Jest wiele aparatow ktore maja bezstopniowa migawke w trybie Auto i do tego pelna manualna kontrole i przede wszystkim pokazywany wybrany czas w trybie auto. Nie chce mi sie teraz szukac ktore, ale bylo tego pare. Jesli pamiec nie myli to Leica M7 ma bezstopniowa migawke w Auto, ale glowy obciac nie dam. Ten aparat, mimo ze ladnie zrobiony, solidny, z calkiem niezlym szklem jest niczym wiecej jak gloryfikowana malpka stworzona poprostu do cykania okolicznosciowego. Jesli ktos po to ja kupuje, jego wybor, ale nie jest to w pelni wartosciowy aparat. Tym bardziej ze nie jest swietny w niczym, ot nastepny aparat poprostu, ino dziwniejszy niz wiekszosc. Znaczy jesli pominiemy "sentymenty" :-)

PS. Dodam ze owszem, czasem fajnie jest zapomniec i czasem d.... nie zawracac, ale w tym aparacie nie masz takiego wyboru. Tu czasem = zawsze :D Aparat zawsze wie lepiej :D

PS2. Zerknalem tak na szybko, pare aparatow z bezstopniowa migawka:

Nikon F3
Pentax ME
Wiekszosc Canonow EOS
Minolta X-700
Zeiss Ikon ZM

doktor
19-02-2012, 20:02
Na swoim blogu coś tam pozbierałem, jak chcesz to zobacz. Jeśli aparat jest uszkodzony (często jeśli wylała bateria pojawiał się*problem z elektroniką) nikt nie chce się*do tego sprzętu dotykać. Wszyscy się*odpisują, bo to, według pytanych serwismenów, skomplikowana konstrukcja była.

doktor
19-02-2012, 20:13
Widzę, że jednak się*radykalizujesz. Nie napisałem, że jest to niemożliwe, Napisałem, że taka jest konstrukcja Yashici elektro. Nie potrafię*ocenić na ile była to konieczność przy centralnej migawce, na ile droga wybrana przez konstruktorów. Wspominając o czasie powstawania konstrukcji, czyli początku lat 70., był to czas M4. Nie wiem czy jest to gloryfikowany aparat, dla mnie ma swój urok. Doddatkowym plusem jest korekta paralaksy w wizjerze. Może kultowy jest dlatego, że ludzie będący dziećmi epoki automatyki i autofocusa dostają możliwość miękkiego wejścia a obsługę*analogowego dalmierza. Poza tym, jak wszystki małpki jest prosty w obsłudze i niezawodny.
Jeśli popatrzysz na popularność różnych modeli na serwisach aukcyjnych, to chyba jednak jest to dobra konstrukcja, a że ty chciałbyś co innego - to już inna historia.

tomwidlak
19-02-2012, 20:22
Widzę, że jednak się*radykalizujesz. Nie napisałem, że jest to niemożliwe, Napisałem, że taka jest konstrukcja Yashici elektro. Nie potrafię*ocenić na ile była to konieczność przy centralnej migawce, na ile droga wybrana przez konstruktorów. Wspominając o czasie powstawania konstrukcji, czyli początku lat 70., był to czas M4. Nie wiem czy jest to gloryfikowany aparat, dla mnie ma swój urok. Doddatkowym plusem jest korekta paralaksy w wizjerze. Może kultowy jest dlatego, że ludzie będący dziećmi epoki automatyki i autofocusa dostają możliwość miękkiego wejścia a obsługę*analogowego dalmierza. Poza tym, jak wszystki małpki jest prosty w obsłudze i niezawodny.

Nie wiem do konca co masz na mysli z tym radykalizowaniem, ale ja radykalny jestem od zawsze :D

To wszystko co piszesz to sa opinie, subiektywne opinie i domysly. Wiec jesli sie domyslamy, nie jest mozliwym wiec konstruktorzy owej Yashiki chcieli zrobic wlasnie taka gloryfikowana malpke, jak np. Contax serii G ? Co bylo by w tym szalonego i zlego, procz oburzenia wlascicieli owych, ze zwie sie ich aparaty malpkami ? :-)

Fakty sa takie ze ten aparat aparat decyduje za uzytkownika jesli chodzi o czas ekspozycji, nie dajac mu zadnej mozliwosci weryfikacji wyboru (tak jak Contax G jesli chodzi o ustawienie ostrosci) i to wlasnie dyskfalifikuje ta Yashice jako pelnowartosciowy aparat dla kogos kto podchodzi na serio do robienia zdjec :-) Czy jak nazwe go "urocza zabawka" miast "gloryfikowanej malpki", bedzie latwiejszym to do przelkniecia ? :-) Do tego jeszcze nie oferuje niczego specjalnego w zamian, za owe powazne ograniczenie. Nadal pomijam sentymenta :-)

doktor
19-02-2012, 22:31
Mnie tam zwisa, czy moja Jaśka jest małpką, czy nie. A jeśli tak, to trudno, daje sobie z tym radę. Myśle, że konstruktorzy posiadający wiedzę jak zrobić przedmiot kultowy są na pewno jednymi z lepiej opłacanych na rynku. Czy jet to urocza zabawka czy idiotenkamera. To trochę jak z automatyczną skrzynią biegów, jej zainstalowanie nie dyskwalifikuje samochodu. Jeśli tryb manualny jest warunkiem podchodzenia serio do robienia zdjęć, to nie jest to poważny aparat. Dla mnie nie jest to najistotniejsze. Każdy ma swoje priorytety.

tomwidlak
19-02-2012, 22:59
Mnie tam zwisa, czy moja Jaśka jest małpką, czy nie. A jeśli tak, to trudno, daje sobie z tym radę. Myśle, że konstruktorzy posiadający wiedzę jak zrobić przedmiot kultowy są na pewno jednymi z lepiej opłacanych na rynku. Czy jet to urocza zabawka czy idiotenkamera. To trochę jak z automatyczną skrzynią biegów, jej zainstalowanie nie dyskwalifikuje samochodu. Jeśli tryb manualny jest warunkiem podchodzenia serio do robienia zdjęć, to nie jest to poważny aparat. Dla mnie nie jest to najistotniejsze. Każdy ma swoje priorytety.

Alez ja absolutnie nie neguje niczyjch priorytetow. Moja mama chce aparat z jednym przyciskiem, ja chce aparat ktoremu ja mowie co ma robic, a nie odwrotnie, a Ty chcesz miec Yashike bo lubisz jak Ci lezy w dloni i cokolwiek jeszcze wymieniales jako owej zalety - i wszyscy mamy racje :-) Ale to jest nic wiecej jak osobiste preferencje, odczucia, subiektywne podejscie do tematu. A to nie jest konkurs popularnosci, tylko zapytanie o praktyczne doswiadczenie z aparatem - takie wiec tez przedstawilem, lacznie z jego dosc duzymi wadami :-)

A co do kultowosci przedmiotu - to jest roztrzygane raczej przez rynek, po tym jak produkt sie na nim pojawi, czasem dlugo potem :-) Tak wiec konstruktorzy owi mogli miec co najwyzej nadzieje ze ich aparat takowym sie stanie :-) Wiedze o tym czy owa Yashika stanie sie kultowa, cokolwiek to znaczy, mieli taka sama jak konstruktorzy tak swietnych i badz co badz kultowych aparatow jak Zenit czy Holga ;-) A juz napewno nikt im za to z gory nie zaplacil :-)

malasana
19-02-2012, 23:20
Nie sądziłem, ze wywołam taka gorąca dyskusje ;-)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

gilby
19-02-2012, 23:53
nie miałem akurat tego modelu, ale miałem inną electro.
Wadą jest to, że nie pokazuje, jaki czas dobrała do zadanej przysłony. Szkoda.
Ale tak ma akurat każda yaszka elektro.
Poza tym, model GX jest najbardziej poszukiwany z wszystkich electro i osiąga największe ceny.
Dlaczego? Chyba dlatego, że wszystkie inne yaszki to wielkie krowy, a model GX jest mały. I był produkowany chyba najpóźniej.
Acha, jeszcze był model CC, też mały, ale dużo starszy.

malasana
20-02-2012, 10:04
nie miałem akurat tego modelu, ale miałem inną electro.
Wadą jest to, że nie pokazuje, jaki czas dobrała do zadanej przysłony. Szkoda.
Ale tak ma akurat każda yaszka elektro.
Poza tym, model GX jest najbardziej poszukiwany z wszystkich electro i osiąga największe ceny.
Dlaczego? Chyba dlatego, że wszystkie inne yaszki to wielkie krowy, a model GX jest mały. I był produkowany chyba najpóźniej.
Acha, jeszcze był model CC, też mały, ale dużo starszy.

Dzieki, mam nadzieje ze technicznie moj egzemplarz jest w takim samym stanie jak wizualnie.

wojteh
20-02-2012, 19:16
Nie potrzebny jest adapter - wystarczy folią aluminiowa ..

malasana
20-02-2012, 21:34
Nie potrzebny jest adapter - wystarczy folią aluminiowa ..

Właśnie czytałem, ale jakoś nie do konna wiem jak należy je owinąć. Na razie kupiłem alkaliczne pc640a...

wojteh
20-02-2012, 21:50
Nie omijać tylko pozgniatac tak by zrobić podkładem takie ze 3 cm by wypełnić miejsce ... U mnie działało wyśmienicie ...

malasana
20-02-2012, 22:00
Nie omijać tylko pozgniatac tak by zrobić podkładem takie ze 3 cm by wypełnić miejsce ... U mnie działało wyśmienicie ...

Przetestuje przy kolejnym komplecie, dzięki. Jakie sa twoje wrażenia jeśli chodzi o jakość zdjęć i łatwość ostrzenia (pierwszy raz mam kontakt z dalmierzem)?

wojteh
20-02-2012, 22:24
Pierwsza rolka nie najlepiej - nie wiem nawet dlaczego ... Druga już bardzo ostro i fajnie ...

malasana
20-02-2012, 22:29
Pierwsza rolka nie najlepiej - nie wiem nawet dlaczego ... Druga już bardzo ostro i fajnie ...

No to niech tylko bateryjki przyjdą :-)