Zobacz pełną wersję : SLIK 340 a może Sherpa 600?
Wybieram pomiędzy tymi dwoma statywami:
SLIK 340 (http://www.sklepfotograficzny.pl/statywy/slik/statywy-i-monopody/statyw-PRO-340DX+glowica/) oraz Sherpa 600 (http://www.sklepfotograficzny.pl/statywy/Velbon/sherpa-600-R/)
Statywu tego będę używał głównie do fotografii makro ale i pejzaże też się pewnie trafią.
I teraz mam zagwozdkę - który z nich wybrać. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia bądź przemyślenia co do wskazanych statywów i może mi pomóc w wyborze? Z góry wielkie dzięki za wszelkie wskazówki.
mam powyższą Sherpe i nie powiem noc złego o niej. Masywna, wytrzymuje do 4 kg sprzętu, 3 sekcje rozkłada się szybciej niż 4 i to co głównie zadecydowało czyli jedna rączka do obracania w obie strony i poziomy - dobre do filmowania.
astramus
17-02-2012, 22:59
Posiadam sherpe i wbrew pozorom jest to naprawdę dobry statyw. Dość stabilny i wytrzymały. Jedyny minus jak dla mnie to przy dużych mrozach olej w głowicy twardnieje co utrudnia operowanie sprzętem. Bardzo polecam statyw, natomiast głowicę zawsze można wymienić na bardziej odpowiadającą.
PS. Szczerze mówiąc to kupiłem ten statyw właśnie ze względu na głowicę która pasuje mi idealnie.
Sherpa ma głowicę kulową, Slik 3D. Moim zdaniem do Twoich potrzeb raczej pasowałaby 3D. Jakościowo/konstrukcyjnie statywy podobne, główna różnica to właśnie głowica, choć MZ nie bez znaczenia jest też różnica w maksymalnej wysokości. Porównywałem Slik'a model 330 (bliższy Sherpie) w odstępie kilku minut i Slik wydał mi się minimalnie solidniej wykonany, aczkolwiek tak nieznacznie i subiektywnie że wręcz prawie bez znaczenia. Wybór poszedł właśnie przez głowicę, jakoś kulkę z niskobudżetowego statywu marnie widzę w pejzażu (szczególnie po jakimś czasie i z przypiętym cięższym sprzętem). Ale i tak sam powinieneś pomacać przed zakupem, z opisów i "obrazków" raczej skłaniałem się do Sherpy a mam Slik'a... :)
Najpierw byłem właśnie bardziej skłonny ku zakupowi głowicy kulowej, ale pomyślałem o np panoramowaniu i wybiorę 3D. Sherpę miałem dziś w łapach. Szczerze? Nie zrobiła na mnie jakiegoś wrażenia. No i wydaje mi się, że chyba łatwiej będzie operować głowicą wyposażoną w dwa drążki (czy jak je zwał).
Lecz chętnie wysłucham Waszych wszelkich sugestii.
Ja bym rozważył Slika ale nie 330/340 tylko 300. Jest cięższy, ma mniej sekcji a co za tym idzie bardziej stabilny. Poza tym jest bardzo solidnie wykonany.
Niestety do blokady nóg ma motylki (nie przez wszystkich lubiane) zamiast klipsów.
Ja kupiłem Slika 340 i jestem z deka zawiedziony. Sprawia wrażenie w marę solidnego, ale spodziewałem się bardziej stabilnej konstrukcji.
A szukałeś czegoś z Benro albo Triopo?
A szukałeś czegoś z Benro albo Triopo?
Wcześniej pod uwagę brałem statywy: Triopo C-258 (http://fotozakupy.pl/statyw/triopo-c-258-z-glowica-kj-2-zestaw,12721s) lub Hama Traveller Compact Pro (http://sklep.abfoto.pl/produkt_Statyw_na_Lustrzanke_Hama_Traveller_Compac t_Pro-id1217.html)
Mi zawsze ciężko było się zdecydowac na statywy, do dzisiaj żadnego nie mam. Na uczelni mamy manfrotto i jak porównuje do nich sherpy i inne to ciężko mi wydać te 300 na statyw bo bałbym się że zaraz musiałbym go puścić pod młotek i dołożyć kolejne 300 do manfrotto żeby byc zadowolonym. No ale jeszcze nie mam statywu wiec moze lepiej brać sherpy i robić zdjęcia p: O sherpach najwiecej pozytywnych opinii spotkałem pośród statywów średniej klasy.
astramus
20-02-2012, 17:24
Zanim kupiłem sherpę miałem hamę traveller compact pro. Konstrukcja zdecydowanie mniej stabilna od sherpy.
dziś rano zamówiłem SLIK'a. czekam...... :)
To podziel się wrażeniami, bo ja rozważam slika 330 i sherpę 600 i nie wiem co wybrać :/
Mam slika 330 i złego słowa na niego nie powiem.
heheh no ja właśnie stoję przed podobnym dylematem i mimo wszystko skłaniam się bardziej ku Silkowi. Przemawia do mnie bardziej jego kompaktowy rozmiar przy noszeniu i nieco niższa waga niż Sherpy. Fakt to tylko ok 500g różnicy na korzyść Silka, ale gdy przez tydzień trzeba tachać na grzbiecie cały sprzęt turystyczny, to te 500g robi różnicę.
Mam tylko obawy, czy Silk będzie stabilny przy D90 + 16-85.Wg specyfikacji jego obciążenie to do 5 kg a Sherpa do 3,5 ale nie wiem na ile to wiarygodne parametry.
Statyw będzie głównie stosowany do fotografowania pejzaży.
Niemniej raddeli opisz wrażenia gdy dostaniesz Silka ;)
Używam slika 330 DX. Kupiłem go ze względu na większą stabilność w porównaniu z 340 (opinie na forum). Nie mam do niego zastrzeżeń, ale też nie mam żadnego porównania bo nie maiłem innych... Używałem go z D200 + N24-70 + SB800
No nic - zamówiłem z Allegro za 220 zł Silka 340. Zobaczymy jak się spisze.
Wcześniej miałem Velbona Cx 440 ale on jako tako nadawał sie do Canona 450d z KITem, ale nie do D90.
Korzystam ze slika 330, - "sztywniejszy" niż 340.
Zakupiłem ponad rok temu po namowie znajomego, jestem bardzo zadowolony daje rade w każdych warunkach, dosyć solidny i stabilny.
Przepraszam za dłuższe milczenie w temacie statywu. Mam go i używam od kilku dni. Mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu. Waży swoje - lekki nie jest - a to jak dla mnie atut. Stabilny co za tym idzie. Wszelkie pokrętła działają z oporem, nic nie jest dziełem przypadku. Miałem w ręku dla porównania Sherpę 600R - no nie wiem, ale jakoś nie przypadła mi do gustu, ani do ręki tym bardziej. Sherpa w porównaniu ze Slikiem jakby delikatniejsza. Aha, i jeszcze jeden atut Slika - głowica z dwoma drążkami - mnie wygodniej i dokładniej się ja ustawia. Statywu nie targałem jeszcze przez dłuższy czas na plecach więc wniosków z tego doświadczenie nie mogę opisać, ale myślę, że na pewno będę o nim gorąco myślał mając go przytroczonego do plecaka. ;)