Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie SLIK 340 a może Sherpa 600?

Wybieram pomiędzy tymi dwoma statywami:
    SLIK 340 oraz Sherpa 600
    Statywu tego będę używał głównie do fotografii makro ale i pejzaże też się pewnie trafią.
    I teraz mam zagwozdkę - który z nich wybrać. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia bądź przemyślenia co do wskazanych statywów i może mi pomóc w wyborze? Z góry wielkie dzięki za wszelkie wskazówki.
    N

Domyślnie

mam powyższą Sherpe i nie powiem noc złego o niej. Masywna, wytrzymuje do 4 kg sprzętu, 3 sekcje rozkłada się szybciej niż 4 i to co głównie zadecydowało czyli jedna rączka do obracania w obie strony i poziomy - dobre do filmowania.
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Posiadam sherpe i wbrew pozorom jest to naprawdę dobry statyw. Dość stabilny i wytrzymały. Jedyny minus jak dla mnie to przy dużych mrozach olej w głowicy twardnieje co utrudnia operowanie sprzętem. Bardzo polecam statyw, natomiast głowicę zawsze można wymienić na bardziej odpowiadającą.
    PS. Szczerze mówiąc to kupiłem ten statyw właśnie ze względu na głowicę która pasuje mi idealnie.
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 03-07-2012 o 02:02 Powód: "na prawdę"

Domyślnie

Sherpa ma głowicę kulową, Slik 3D. Moim zdaniem do Twoich potrzeb raczej pasowałaby 3D. Jakościowo/konstrukcyjnie statywy podobne, główna różnica to właśnie głowica, choć MZ nie bez znaczenia jest też różnica w maksymalnej wysokości. Porównywałem Slik'a model 330 (bliższy Sherpie) w odstępie kilku minut i Slik wydał mi się minimalnie solidniej wykonany, aczkolwiek tak nieznacznie i subiektywnie że wręcz prawie bez znaczenia. Wybór poszedł właśnie przez głowicę, jakoś kulkę z niskobudżetowego statywu marnie widzę w pejzażu (szczególnie po jakimś czasie i z przypiętym cięższym sprzętem). Ale i tak sam powinieneś pomacać przed zakupem, z opisów i "obrazków" raczej skłaniałem się do Sherpy a mam Slik'a...
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

Najpierw byłem właśnie bardziej skłonny ku zakupowi głowicy kulowej, ale pomyślałem o np panoramowaniu i wybiorę 3D. Sherpę miałem dziś w łapach. Szczerze? Nie zrobiła na mnie jakiegoś wrażenia. No i wydaje mi się, że chyba łatwiej będzie operować głowicą wyposażoną w dwa drążki (czy jak je zwał).
    Lecz chętnie wysłucham Waszych wszelkich sugestii.
    N

Domyślnie

Ja bym rozważył Slika ale nie 330/340 tylko 300. Jest cięższy, ma mniej sekcji a co za tym idzie bardziej stabilny. Poza tym jest bardzo solidnie wykonany.
    Niestety do blokady nóg ma motylki (nie przez wszystkich lubiane) zamiast klipsów.

Domyślnie

Ja kupiłem Slika 340 i jestem z deka zawiedziony. Sprawia wrażenie w marę solidnego, ale spodziewałem się bardziej stabilnej konstrukcji.

Domyślnie

A szukałeś czegoś z Benro albo Triopo?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafrog Zobacz posta
    A szukałeś czegoś z Benro albo Triopo?
    Wcześniej pod uwagę brałem statywy: Triopo C-258 lub Hama Traveller Compact Pro
    N

Oszczędny w słowach Awatar mlmar
    Miasto
    Katowice / krk

Domyślnie

Mi zawsze ciężko było się zdecydowac na statywy, do dzisiaj żadnego nie mam. Na uczelni mamy manfrotto i jak porównuje do nich sherpy i inne to ciężko mi wydać te 300 na statyw bo bałbym się że zaraz musiałbym go puścić pod młotek i dołożyć kolejne 300 do manfrotto żeby byc zadowolonym. No ale jeszcze nie mam statywu wiec moze lepiej brać sherpy i robić zdjęcia p: O sherpach najwiecej pozytywnych opinii spotkałem pośród statywów średniej klasy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów