PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin SPEEDLIGHT Di481 - pytania adepta

tinto_brass
27-02-2007, 15:51
witam
kupilem ostatnio wymieniona w temacie lampe i w sumie jestem dosc zadowolony, pieknie sie sprawdza w zamknietych pomieszczeniach, odbicie od sufitu jak ta lala, miekkie ladne swiatlo...
ale...
czas synchronizacji 1/60 to chyba troche malo? czy tak powinno byc? bo w sumie sie nie znam
z zalet:
iTTL dziala ladnie i stabilnie [wiem ze niektorzy trafiali na jakies wybrakowane modele gdzie blysk byl nierownomierny ale moja dziala ok]
tania jak barszcz [w porownaniu do nikonowskich]
odchylany palnik chodzi przyjemnie
wady:
slaba jakosc nalepki z tylu ale to w sumie kosmetyka
brak odchylanego palnika w poziomie
no i ten czas synchronizacji

no i teraz mam pytania:
o co chodzi z synchronizacja na tylnia kurtyne (?) [opjca REAR]. wtedy strasznie sie wydluzaja czasy do mniej wiecej 1 sek. nie kumam zastosowania prktycznego tego bajeru

lampa pracuje na nikonie d50

ok, dzis po wizycie w sklepie nikona dowiedzialem sie tego i owego i juz wiem ze moja lampa tez sie synchronizuje na wyzszych czasach [do 1/500] i dziala wspaniale, wlasnie testowalem z dodatkowym reflektorem i odbiciem od sufitu i wyszlo cos takiego [plik ma 2,13mb]:
http://asz-reklama.home.pl/mateusz/rozne/DSC_7313.JPG

exif:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://asz-reklama.home.pl/mateusz/rozne/exif.JPG)

ekonet
28-02-2007, 16:13
No to już pewnie też wiesz, o co chodzi z synchronizacją na drugą (tylną! Nie "tylnią"!) kurtynę (REAR)...?

tinto_brass
28-02-2007, 20:30
taaa, dowiedzialem sie ze ma to np zastosowanie w nocy, jak sie chce zrobi samochod z ciagnacymi sie za nim swiatlami

eef
28-02-2007, 20:43
zmniejsz to zdjęcie trochę, pliiiizzzz

tinto_brass
28-02-2007, 21:07
jestem tu w sumie nowiutki i zieloniutki, jak zmniejszyc? na innych forach widzialem opcje miniaturki, tu nie ma... a chcialem pokazac zdjecie w pelnym rozmiarze

eef
28-02-2007, 21:25
Jeśli chcesz pokazać w pełnym rozmiarze, to daj tylko linka - tutaj umieszcza się zdjęcia w określonych rozmiarach - patrz: regulamin. Przeczytaj i pokombinuj - dasz radę :)

tinto_brass
28-02-2007, 21:32
dzieki za info, juz poprawilem :)

mad_mark
28-02-2007, 22:57
ile dales za ta lampke? (jezeli mozna wiedziec)

tinto_brass
01-03-2007, 01:07
z przesylka DHL 300zl

radekd
01-03-2007, 09:28
Czy możesz podać linka od kogo kupiłeś ???

tinto_brass
01-03-2007, 10:35
kupowalem tutaj http://www.jamfot.nsn.pl/html/di_481.html , przez telefon, bo zalezalo mi na wysylce dhlem zeby miec paczke na nastepny dzien. sprzedaja tez na allegro chyba pod tym samym nickiem co nazwa sklepu. kontakt naprawde profeska, dzwonili do mnie czy chce potwierdzic zamowienie, bo kurier sie spoznia, pozniej czekali godzine po zamknieciu na kuriera, znowu dzwonili ze kurier juz jest ale tak expresowe dostarczenie tam kosztuje 10zl drozej i czy chce doplacic czy rezygnuje [aha, u nich jest ze pow. jakiejs tam ceny oni pokrywaja koszty wysylki]. no generalnie powiem ze nigdy mnie tak super nie obslugiwal. dawno sie nie spotkalem z takim zainteresowaniem i dbaniem o klienta, na co jestem szczegolnie wrazliwy

wertus
01-03-2007, 18:19
Miałem i ja ta lampę prę dni , wiele tu ja krytykowano ale jak dla amatorów jest super no i kaska za niecałe 300 zł naprawde warto, pstrykałem nia na d50 , i d80 i wszedzie wszystkie funkcje chodziły super , no prawie bo nieraz za mało błysneła i fotke psuła ale jak sie okazało za szybko ja urzywałem miedzy ładowaniami, napewno jest to nowośc ale jak ktos chce w to wejśc warto zaryzykowac, jest jeszcze lepsza od tej di481 to di 622 (cos z tym numerem chyba) ta jest już mocniejsza i ciekawsza choc tez chinska, ta ma znajomy i na sobotę wezme potestuję i wam cos o niej napiszę

pzdr
----

tinto_brass
01-03-2007, 21:23
no wlasnie ja testuje na rozne sposoby... poki co jest ok, to prawda ze czasem trzeba no sekundke poczekac zeby sie naladowala, szczegolnie jak ma sie slabsze akumulatorki... brak mi tylko odchylanego palnika w poziomie, no bo jak ja w pionowym kadrze mam odbic od sufitu swiatlo ?