Zobacz pełną wersję : sigma 70-200 macro
Witam przeczytałem ostatnio na optyczne.pl iz zeby wycisnac to co najlepsze z sigmy 70-200 macro nalezało by odesłac ja wraz z body do serwisu na strojenie dodam ze posiadam d50-tke. Mam pytanko czy wyslal ktos z was juz body wraz z sigma do strojenia ?? jak to sie odbywa czy jest to w ramach gwaranji czy trzeba zato placic. Napisałem do serwisu ale niestety ciszaaa:)
mam tą sigmę bez macro z D50 i F70 i nie wymaga strojenia, a opinie z optcznych bywają hmmm :)
Al Bundy
28-02-2007, 15:49
Miałem 70-200 bez DG i tam BF był ewidentny - oddałem po tym jak serwis kazał mi ją przysłać z body i poczekać miesiąc. Kupiłem 100-300 z DG i ostrzyła wyśmienicie. Kumpel ma 70-200 Macro i też nie ma problemów (DG). Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale jeśli sigma nie była produkowana pod cyfre (DG) to istnieje spore prawdopodobieństwo że strojenia wymagać będzie...
ponoc caly problem polega na tym ze jak jest pod cyfre (DG) to ja latwo kalibruja wgrywajac nowe ustawienia. a jak nie jest DG to nie ma programowalnego chipa i wtedy jedzie do nich, robia testowe fotki, ktore jada do jakiegos japonczyka, oni oceniaja co i jak podregulowac (czy co tam zrobic) i wysylaja spowrotem te nastawy (czy jakis chip w ogole) i dlatego to trwa miesiac
Sigma jest świetna z D70s -mam bez macro! Na kilkaset zdjęć dwie-trzy z abberacjami, tyle tylko, pomoc macro jest tu gorsza...
Volver no jest jest. jak trafisz egz to jest miod malina. problem polega na tym ze np ta sama Sigma z D50 albo D80 juz moze miec np lekkiego FF.
Potwierdzam.. Ja używałem 70-200 APO EX HSM z F90x a od paru dni także z D80.. Nie wiedziałem czy ta moja dosyc stara wersja 70-200 bedzie ladnie współpracować ale okazuje się ze jest super... Bez FF/BF, AF ladnie smiga - po prostu poezja..
Czyli jest juz nas dwóch zadowolonych użytkowników Sigmy... :) Jest obecnie kilka wątków na Forum nt. tego szkła, czyzby Sigma uruchomiła jakiś marketingowy projekt?
czterech i pewnie znacznie więcej :)
Co prawda nadal nie mam czasu wycisnac z niej ostatnich potow, ale...liczcie i mnie...pieciu wiec :)