PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Asia

Sygrida
10-02-2012, 11:05
Sesja z Asią

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/423806_344729242214528_100000323650458_1138907_924 265246_n.jpg)

jacek.gold
10-02-2012, 13:10
modelka ma potencjał ale zdjęcia jak na razie nie przekonuje

Sygrida
10-02-2012, 13:36
modelka ma potencjał ale zdjęcia jak na razie nie przekonuje

pierwsze koty za płoty... jak naprawię komputer wstawię jeszcze inne fotografie Joanny... może będą bardziej przekonujące :)

Robert_P
10-02-2012, 14:46
pierwsze koty za płoty... jak naprawię komputer wstawię jeszcze inne fotografie Joanny... może będą bardziej przekonujące :)

Tylko przed wstawieniem popatrz trzeźwym wzrokiem bo powyższe nie powinno się tutaj pojawić: kiepski kadr, słaba jakość ( prześwietlenia, brak ostrości) te oczywiste rzeczy powinnaś autorko widzieć. Więc jeśli kolejne prace są zbliżone jakościowo to lepiej powtórz sesję bo modelka bardzo ciekawa i napewno można zrobić jej piękne zdjęcia.

Sygrida
10-02-2012, 15:09
Tylko przed wstawieniem popatrz trzeźwym wzrokiem bo powyższe nie powinno się tutaj pojawić: kiepski kadr, słaba jakość ( prześwietlenia, brak ostrości) te oczywiste żeczy powinnaś autorko widzieć. Więc jeśli kolejne prace są zbliżone jakościowo to lepiej powtórz sesję bo modelka bardzo ciekawa i napewno można zrobić jej piękne zdjęcia.

A dlaczego nie powinno? Nie rozumiem, takiego toku rozumowania? Jeżeli Tobie Drogi Użytkowniku, nie podoba się wykonane przeze mnie zdjecie, to znaczy, że ja nie mam go tu umieszczać? - wybacz, nie zgadzam się z tym. Oczywiscie dziękuję, że zechciałeś pochylić się nad moją pracą, ale dotyka mnie taki sposób komentowania. Rozumiem, że wykonane przeze mnie zdjecie nie godzi się z TWOIM poczuciem estetyki, ale nie z moim i uważam, że jak najbardziej powinno się tu znaleźć, bo jest to Forum użytkowników marki NIKON, a nie PROFESJONALISTÓW marki NIKON. Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. :)

Brak ostrości spowodowany jest zapewne kompresją, bo w oryginale jest ostre. Spróbuję to poprawić. Co do prześwietleń, to ściana jest prześwietlona - zgadzam się, ale twarz nie jest prześwietlona, jest jasna, światło jest miękkie, rozproszone, bezcieniowe. Ale poprawię i dodam jeszcze raz... Wierzę, że napewno niejeden fotograf zrobiłby Asi lepsze zdjecia, i pewnie taki sie znajdzie... Byc może nawet Ty sam zrobiłbyś lepsze niż ja, ale ja to ja, a Ty to Ty:)
a dlaczego kadr jest kiepski? co jest w nim nie tak? bałagan, kompzycja, ręka, ? coś konkretnego w tym temacie?
Przeprzaszam, ale nie mogę sie powstrzymać, bo i w Twojej wypowiedzi jest także coś co mnie osobiście razi: rzeczy pisze się przez "rz" - powinieneś to wiedzieć drogi użytkowniku :D

jacek.gold
10-02-2012, 15:23
bardzo lubię urażonych artystów :mrgreen:

Sygrida
10-02-2012, 15:24
bardzo lubię urażonych artystów :mrgreen:

Jacek, nie czuję się ani urażona, ani artystka - tylko działa na mnie jak płachta stwierdzenie: "to zdjecie nie powinno się tu znaleźć" :)

Robert_P
10-02-2012, 15:28
Napisałem że nie powinno się pojawić ponieważ nie zostało odpowiednio przygotowane i jest kiepskie technicznie.
Obecnie zdjęcie wygląda jak wykonane komórką . Jest nie ostre przez kompresję, zapewne masz rację skoro orginał jest ostry... więc dlaczego go nie wyostrzyłaś ? Co do prześwietleń to może i modelka nie jest prześwietlona(monitor w pracy więc nie chcę się spierać) ale bijący po oczach prześwietlony kawałek ściany zajmujący 1/4 kadru to uwierz niekorzystnie wpływa na cały odbiór zdjęcia. I pisząc o kadrze to przede wszystkim miałem na myśli, choć dolne cięcie ręki mz też mało ciekawe.
Przed zamieszczeniem postu można kliknąć podgląd wtedy widać jak zdjęcie wygląda i je poprawić jeśli coś jest nie tak.

ps.
1. nie traktuj mojej wypowiedzi jako atak tylko małą uwagę , może źle wypowiedzianą :)
2. dzięki za uwagę o orcie , też nie lubię byków w tekście ale jak widać każdemu się zdarza ...

Sygrida
10-02-2012, 15:31
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/408913_364563160238023_100000530276975_1357320_136 6055128_n.jpg)
tu też jest coś z kompresją... wydaje się trochę nieostre... ciekawa jestem co o tym powiecie, dla mnie jest zbyt plastikowe i go jakoś nie lubię, ale ciekawa jestem jaki będzie Wasz odbiór...

Robert_P
10-02-2012, 15:38
Jest nieostre, może coś nie tak robisz pomniejszając zdjęcie, wyostrzasz je po zmniejszeniu ? Ogólnie mi się podoba, fajny kadr ciekawa mina ale... konkretnie zerknę w domu na skalibrowanym monitorze :)

Sygrida
10-02-2012, 15:38
Napisałem że nie powinno się pojawić ponieważ nie zostało odpowiednio przygotowane i jest kiepskie technicznie.
Obecnie zdjęcie wygląda jak wykonane komórką . Jest nie ostre przez kompresję, zapewne masz rację skoro orginał jest ostry... więc dlaczego go nie wyostrzyłaś ? Co do prześwietleń to może i modelka nie jest prześwietlona(monitor w pracy więc nie chcę się spierać) ale bijący po oczach prześwietlony kawałek ściany zajmujący 1/4 kadru to uwierz niekorzystnie wpływa na cały odbiór zdjęcia. I pisząc o kadrze to przede wszystkim miałem na myśli, choć dolne cięcie ręki mz też mało ciekawe.
Przed zamieszczeniem postu można kliknąć podgląd wtedy widać jak zdjęcie wygląda i je poprawić jeśli coś jest nie tak.

ps.
1. nie traktuj mojej wypowiedzi jako atak tylko małą uwagę , może źle wypowiedzianą :)
2. dzięki za uwagę o orcie , też nie lubię byków w tekście ale jak widać każdemu się zdarza ...

OK :) teraz już wszystko jest dla mnie jasne :)
spróbuje odciąć tę ścianę, po serwisiemojego komputerka i zobaczę jak to wyglada - zobacze tez co się dzieje z kompresją... Zdjecia w surowym formacie są jak żyleta, dopiero po kompresji do małego rozmiaru i JPG coś się z nimi dzieje - mam ten problem już nie pierwszy raz...

dzięki Robert i przepraszam jesli moja odpowiedź na Twój post zabrzmiała ostro <zgoda> jak już pisałam wczesniej Jackowi, jak płachta działa na mnie tego typu stwierdzenie, że coś się gdzies nie powinno znaleźć. Natychmiast mam takie wrażenie jakbym miała doczynienia z bóg wie kim, a mój "gniot" był niegodny, aby się znaleźć w oteczeniu takich wspaniałych zdjeć, jakie się tu prezentuje, co każdy wie, nie koniecznie jest prawdą - bo wszyscy sie uczymy - całe życie :D
ściskam na zgodę :*

Jest nieostre, może coś nie tak robisz pomniejszając zdjęcie, wyostrzasz je po zmniejszeniu ? Ogólnie mi się podoba, fajny kadr ciekawa mina ale... konkretnie zerknę w domu na skalibrowanym monitorze :)

nic nie wyostrzam... prawie nigdy... w tym przypadku na 100% nie :)

mirq
10-02-2012, 15:45
To drugie zdjęcie ciekawsze, nie mam się czego przyczepić, smaczku dodaje ładnie i bez nadmiaru pokazany dekolt. Ale ja jestem facetem, więc takie coś musi się podobać :wink:
Dodatkowo za sprawą rozwianych włosów jest życie w tym zdjęciu.

Sygrida
10-02-2012, 15:51
To drugie zdjęcie ciekawsze, nie mam się czego przyczepić, smaczku dodaje ładnie i bez nadmiaru pokazany dekolt. Ale ja jestem facetem, więc takie coś musi się podobać :wink:
Dodatkowo za sprawą rozwianych włosów jest życie w tym zdjęciu.

hahahah :) miałam wiatraczek do dyspozycji :D i super pomocnika...

mirq
10-02-2012, 16:02
Tak też myślałem, że to raczej nie z powodu przeciągów w domu :wink:

Sygrida
10-02-2012, 16:13
Mirku, sch Ty Bystrzacho !!!! :D

element07
10-02-2012, 17:09
mi sie tam podoba jedno i drugie;) Uwazam ze zdjecia sa najlepsze takie, ktore sa jak najmniej przerobione....takze moje zdanie super!!.
jest duzo zdjec ktore nic ciekawego nie wyrazaja i sa proste jak budowa cepa...albo sa malo ostre....i kazdy pisze ze sa super...dlaczego? bo ktos jest znanym fotografem i tylko dlatego sa takie komentarze..pozdrawiam

TheKilla
10-02-2012, 17:35
ktos jest znanym fotografem a wiesz skąd się biorą znani fotografowie? na pewno nie stąd, że robią nieostre i niepoprawne zdjęcia.
Szkoda, że wielu podzielających Twoje pokrętne rozumowanie nie bierze pod uwagę, że na brak krytyki ktoś wcześniej ZASŁUŻYŁ.

Co do zdjęć... w pełni podzielam zdanie Roberta_P

element07
10-02-2012, 17:48
http://www.digart.pl/zoom/6779778/index.html

Zerknij sobie na link i powiedz co w tym zdjeciu widzisz takiego zeby otrzymalo wyroznienie w World Press Photo??
Powiedz mi cos o kadrze i ostrosci...........

TheKilla
10-02-2012, 17:52
EMOCJE.
Chyba daleka droga przed Tobą... fotografia to nie tylko poprawność techniczna, to złapana chwila, emocje, czasem sentyment. Dobre zdjęcie musi mieć chociaż jeden ten element - inaczej jest gniotem, którego bronić nie warto.

element07
10-02-2012, 21:56
I tu sie z toba zgodze.... takze nie wazny jest kadr i ostrosci....wazna jest chwila.........

Sygrida
10-02-2012, 22:50
ja tam lubie swoje gnioty :)

element07
10-02-2012, 22:55
Wiesz co ? Ja uwazam , ze najwazniejsze jest , ze tobie sie te gnioty podobaja i masz z tego satysfakcje;) Pozdrawiam i dziekuje za ciekawa konfrontacje....

Sygrida
10-02-2012, 23:18
@ Element7 tylko, że dla mnie to nie są gnioty. Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. Wiem, że nie jest to typowa amatorka, nie jest to także profeska. Napisałam wczesniej, że brak ostrości jest wynikiem kompresji. Zdjecia w rawach są ostre, fakt, że nie przemyślałam docięcia kadru pierwszego, nie powoduje, że trzeba przekreslić całą pracę... To że ktoś nie uczestniczy w dyskusji tylko wrzuca stwierdzenie, to już nie jest mój ból :)
Dla mnie najważniejsze, jest to, że te zdjecia sprawiły komuś przyjemność, a wyłacznie dla mnie niosą ogromny ładunek pozytywnych emocji - POZYTYWNYCH... Nie wstawiłam ich tu po to, żeby pokazać jaką jestem wspaniałą artystką, tylko dlatego, że jestem z nich zadowolona i mam ochote się nimi pochwalić. Być może nie wymagam od siebie zbyt wiele w mniemaniu super fotografów artystów niegniociarzy, reporterów,portrecistów - no wiesz, poprostu prawdziwych artystów :) Interesuję się tym na tyle, że wiem, o tym, że w fotografii i wogóle w sztuce ludzie dzielą się na dwie grupy: geniuszy i tych którzy są lubiani przez geniuszy. Pierwsi istnieją dzieki swojemu talentowi, a drudzy dzięki temu, że się umieją zakręcić. Ja się nie zaliczam ani do pierwszych ani do drugich, poprostu fotografuję gdy mam na to ochotę, potem umieszczam gdzieniegdzie, czasem coś zarobię, czasem nie.
Robię zdjecia, które mi i zainteresowanym sprawiają przyjemność, a reszta jest na dalekim drugim planie... Jęsli ktoś docenia jest miło, jeśli ktoś ktrytykuje jest przykro, ale samo tworzenie jest cudem, wspaniałym doznaniem i jest ważne zawsze, bo jest czymś innym niż szara codzienność i 8 godzin w fabryce :) swoje "gnioty" zawsze będę bronić, bo to moje dzieci :D

Przemek80
10-02-2012, 23:19
mi sie tam podoba jedno i drugie;) Uwazam ze zdjecia sa najlepsze takie, ktore sa jak najmniej przerobione....takze moje zdanie super!!.
jest duzo zdjec ktore nic ciekawego nie wyrazaja i sa proste jak budowa cepa...albo sa malo ostre....i kazdy pisze ze sa super...dlaczego? bo ktos jest znanym fotografem i tylko dlatego sa takie komentarze..pozdrawiam
Przerobione czy obrobione? Kilka literek a róznica kolosalna.Czasami wystarczy pobawić się kontrastem,jasnością,wyostrzyć i zdjęcie nabiera smaku.

mOSAd
10-02-2012, 23:44
Zmniejszając zdjęcia ustaw im jakość w okolicach 80-85 ("procent"). Chyba każdy program ma taką opcję przy eksporcie do JPEGów. Teraz są zdecydowanie za "lekkie" (za mało kilobajtów) i za mocno skompresowane. Powinny mieć powyżej 100kB, a czasem w większych rozmiarach przekraczać nawet 300kB. Zdjęć słabej jakości nie da się oceniać - kolory nie te, detale nie te. Aha, zawsze w sRGB przy publikacji w sieci.

Sygrida
10-02-2012, 23:49
Dzięki mOSAD... zastosuje :)

element07
11-02-2012, 07:08
Sygrida ja tak wcale nie napisalem, ze to sa gnioty. Jak bys nie zauważyła to stwierdzilem ze twoja praca mi sie podoba ....:)

Sygrida
11-02-2012, 10:02
Sygrida ja tak wcale nie napisalem, ze to sa gnioty. Jak bys nie zauważyła to stwierdzilem ze twoja praca mi sie podoba ....:) element07 wiem, ze nie napisales :) dzieki Ci :D