Zobacz pełną wersję : Sigma 170-500
Ktos cos wie o tym obiektywie?
Widzialem, ze jego cena jest bardzo niska, malo o nim w sieci......domyslam sie, ze jest to starsza wersja S 150-500 HSM, znajomy potrzebuje dlugiego szkla do zdjec sportow wodnych, konkretniej ja bede tego uzywal a on plywal, ale on chce sobie kupic takowe.
Szukam szczerej opinii o tym obiektywie, podobno sam sie wysuwa, ale jakosc obrazu jest o wiele lepsza od tanich 70-300 a tego wlasnie potrzebuje.....
http://www.pbase.com/cameras/sigma/170-500_5-63_rf_apo
Tu masz sample z tego szkła, podobno jest ostra i chodzi szybciej niż jej siostra z HSM'em. Jest też od niej tańsza, ale jak będziesz kupować, to lepiej pojedź i sprawdź dany egzemplaż, żebyś kichy nie kupił ;)
http://www.pbase.com/cameras/sigma/170-500_5-63_rf_apo
Tu masz sample z tego szkła, podobno jest ostra i chodzi szybciej niż jej siostra z HSM'em. Jest też od niej tańsza, ale jak będziesz kupować, to lepiej pojedź i sprawdź dany egzemplaż, żebyś kichy nie kupił ;)
Wlasnie problem w tym, ze to nie ja bede kupowal, ale najprawdopodobniej znajomy kupi nowa z salonu Sigmy, bo widzialem za 1499zl....;)
No wlasnie opinia o ostrosci tego szkla mnie interesuje, uzytkowales moze?
Nie, nie miałem tego szkła w ręce, opieram się tylko na opiniach, ale skoro opinie są dobre, to może szkło szczególnie za te pieniądze jest warte zachodu :)
Jacenty Z.
13-02-2012, 02:03
Używam tego szkła, choć ostatnimi czasy bardzo rzadko (uraz nadgarstka utrudnia dźwiganie...).
Co do tej samoczynnie wysuwającej się "lufy" to w 100% prawda. Wraz z wiekiem zasysa też kurz, choć przy normalnych wartościach przysłon (=poniżej 22) na zdjęciach rzecz jasna raczej nie będzie go widać.
Jeżeli chodzi o rozdzielczość obrazu, Nikkor 50/1.4 ani Sigma 150/2.8 to to nie jest. U mnie natomiast wpasowała się w zakres od 200-300 (gdzie jakość zdjęć z Sigmy 70-300 APO już zauważalnie spada) do 400 mm (gdyż 500 mm w 170-500 należy traktować jako zakres zapasowy, podobnie jak 300 mm w 70-300).
Dla uzyskania najlepszych efektów, zwłaszcza dla dłuższych ogniskowych, warto go przymykać do f/8...f/11. Ta minimalna ogniskowa na DX trochę długa i nieporęczna.
Z kolorystyki, kontrastu i aberracji (a raczej braku zauważalnych aberracji) przypomina inne długie Sigmy: 135-400, 120-400, 150-500. Na DX nie zauważyłem też raczej problemów z dystorsjami czy winietowaniem.
Co do pracy AF nic nie mogę powiedzieć, na moim korpusie chodzi wyłącznie na MF (nieraz ciężko trafić). Mam wersję APO jeszcze z powłokami D (nie DG), nie wiem czy to akurat wiele zmienia.
Milo czytac taka opinie, znajomy sie przymierza i mam nadzieje, ze do nastepnego wypadu na zdjecia kupi:D
Jacenty Z.
15-02-2012, 01:34
Mam nadzieję, że nie przesadziłem z pozytywami;)
Najgorzej to to cholerstwo ze sobą nosić (choć i tak jest to wersja "lajtowa" w porównaniu do 150-500, cięższej o stabilizację) i pamiętać by trzymać raczej w poziomie, bo inaczej skłania się ku maksymalnej ogniskowej;) I, tak jak pisałem, f/8...f/11. Podejrzewam, że jedno i drugie mogą też mieć związek ze zużyciem (większe zużycie = większe ewentualne luzy na tubusie).
Do tego, tak jak w paru innych tele-Sigmach (m.in. 135-400, 70-300) pierścień ogniskowej po pewnym czasie łapie tendencję do przycinania się na najwyższym przedziale. W moim egzemplarzu za to wyjątkowo lekko chodzi pierścień ustawiania ostrości. Mimo braku uchwytu/łącznika statywowego (u poprzedniego użytkownika uległ kanibalizacji i nie było go w zestawie) jakoś daję radę. Miałem go sprawdzić jak chodzi na "niewykastrowanym" korpusie, ale póki co ze zmian body na wyższy model się wycofałem.
No troche szkoda, ze nie masz mozliwosci sprawdzenia AFa w nim.......jest na alledrogo kilka ofert, nawet za tysiaka ktos ma te wersje APO.....ale cos mi tam smierdzi z elektronika:D
Trzeba było brać moją S120-400. Była w bardzo dobrym stanie.
Ale ja to pod kaniona potrzebuje, znajomy kupuje a ja robie zdjecia, uklad jest taki, ze te zdjecia czesto robi sie w trudnych warunkach pogodowych i on sam zaproponowal, zebym robil jego sprzetem....tu jest sampelek (http://greg77.net/Polski/Sport/index.html) takich zdjec, jakosc straszna (robione tym tanim kanionem 70-300, wialo niemilosiernie i padalo) i jest to raczej wprawka, wrzucilem, bo mnie znajomy prosil, bo na stronie swojej szkoly podlinkowal moja strone.
pioter m
15-02-2012, 22:00
No troche szkoda, ze nie masz mozliwosci sprawdzenia AFa w nim.......jest na alledrogo kilka ofert, nawet za tysiaka ktos ma te wersje APO.....ale cos mi tam smierdzi z elektronika:D
A slyszales, ze tanie mieso psy jedza?
Ostra to pojecie wzgledne. Moze trafilem na slaby egzemplarz, ale te 400mm to juz trzeba domykac.
Sporty wodne, powiadasz, bedziesz focil? Ciemno troche.
Kupcie raz a dobrze, np. sigma 100-300/4. Da sie nawet telekonwerter zapiac. Tylko cena nie taka.
Do canona masz (tez ciemnawy, ale naprade ostry) 100-400. Nie bedziesz zalowal kasy, a kupca przy odsprzedazy dlugo szukal nie bedziesz.
To nie ode mnie zalezy, jak dobrze wyjda fotki z tej sigmy i trafimy dobre warunki to poleci do pisma kitesurfingowego, bo znajomego film (http://vimeo.com/30890595) wygral konkurs i bedzie wyswietlany na festiwalu filmow amatorskich w Dublinie, chca zdjecia do magazynu i ja mam je zrobic, te maziaje co pokazalem wczesniej to ogladali i podobaly sie, dla mnie masakra, ale ja do tych zdjec podchodze technicznie a oni emocjonalnie, 6m fala ich kreci a nie szumy:D
Jezeli z Sigma bede mogl podejsc inaczej do fali(czyt. z innego miejsca) to moze byc ciekawie, jak jakosciowo bedzie odrobine lepiej to mi wystarczy;)
A jezeli cos wpadnie za publikacje (co sie szykuje) to bede myslal o czyms pod mojego Nikona;)
To, ze ciemno to wiem, ale ten canon z teleconwenterem tez bedzie ciemny.....optycznie lepszy, ale ciemny.
pioter m
16-02-2012, 15:05
Do canona nie potrzebujesz konwertera przy 400mm. Przy tej jakosci obrazka mozna tez sporo wykadrowac i wciaz bedzie lepiej niz z 500mm sigmy - serio. Godna uwagi sigma to dopiero 'bigma' (stara lub nowa 50-500).
Zasadniczo, jesli ci nie przeszkadza, to moze kup stalke 300/4 i zapnij telekonwerter x1.4 lub nie w zaleznosci od stanowiska.
Tamte kadry sa niezle, ale jakosc obrazu slaba. Szkoda.
I naprawde wyklaruj koledze, ze dobry obiektyw potem mozna zwykle bez straty opchnac na ebayu, a tanie wynalazki za poldarmo nawet niebardzo chca schodzic.
I naprawde wyklaruj koledze, ze dobry obiektyw potem mozna zwykle bez straty opchnac na ebayu, a tanie wynalazki za poldarmo nawet niebardzo chca schodzic.
Tylko Sigma 170-500 w Polsce na allegro za 1499 nowka a u mnie chodzi po 500 euro uzywka:D
Straty nie bedzie;)
pioter m
16-02-2012, 23:24
Przy okazji zarobisz na lepszy :)
I udanych fot.
PM