Zobacz pełną wersję : D90 Czy D7000
czarny_j
08-02-2012, 12:45
Witam, wiem że było już milion takich tematów, ale mam okazję ściągnięcia z Holandii wyjątkowo tanio (tak mi się wydaje) nowego body D90 (549 Euro czyli ok 2294zł po dzisiejszym kursie 4.18zł) jest w tej chwili na wyprzedaży w tamtejszym MM a ceny D7000 w zasadzie nie różnią się od tych w PL a często są droższe (ok. 4000zł). i w związku z tym mam pytanie- czy warto brać tą puszkę za te pieniądze? i czy gwarancja będzie uwzględniona w Polsce? oczywiście z wypełnioną kartą gwar. i dowodem zakupu? Pozdrawiam
Moim zdaniem ceny D7000 są za wysokie, za różnicę ceny D7000-D90 masz niezłe szkiełko. Co zyskujesz więcej w D7000? Było na ten temat wiele napisane, dla mnie praktycznie NIC. Tak, tak, nie jestem wrażliwy na marketing, oceniam wg. swoich potrzeb.
Co zyskujesz więcej w D7000? Było na ten temat wiele napisane, dla mnie praktycznie NIC. Tak, tak, nie jestem wrażliwy na marketing, oceniam wg. swoich potrzeb.
Ha, ha.
Kup 3100. Co zyskujesz więcej? Praktycznie NIC. Nie bądź wrażliwy na marketing. Oceniaj wg swoich potrzeb :-)
Zeb McKane
10-02-2012, 16:28
kup canona 60d... aała
kidding, chyba nie watro niczego kupować na razie! niedługo posiadacze d300s-tek będą zmieniać puszki to sobie może upolujesz
pioter m
10-02-2012, 16:28
Witam, wiem że było już milion takich tematów, ale mam okazję ściągnięcia z Holandii wyjątkowo tanio (tak mi się wydaje) nowego body D90 (549 Euro czyli ok 2294zł po dzisiejszym kursie 4.18zł) jest w tej chwili na wyprzedaży w tamtejszym MM a ceny D7000 w zasadzie nie różnią się od tych w PL a często są droższe (ok. 4000zł). i w związku z tym mam pytanie- czy warto brać tą puszkę za te pieniądze? i czy gwarancja będzie uwzględniona w Polsce? oczywiście z wypełnioną kartą gwar. i dowodem zakupu? Pozdrawiam
Karte gwarancyjna na EU masz, to i to gwarancja jest. To w Holandii jest centrala nikona na Europe.
Cena dobra i aparat takze.
@Chogori - daj sobie na wstrzymanie.
Co do różnicy w cenie się nie wypowiem - każdy musi ocenić to sam (zwłaszcza, że to "okazja" - chociaż na to słowo się nie napalaj lepiej kupić raz, a dobrze).
Co do body to mam D90 (kupione jak D7000 nie było) i muszę przyznać, że żałuje, że nie mam tego "lepszego":
- pomiar światła przy manualnych szkłach bardzo by mi się przydał - dostałem parę ciekawych manualnych szkieł, z których przez to nie korzystam. Tak wiem można cykać testowe fotki, ale jak dla mnie za dużo z tym zabawy. Dodatkowo jest kilka ciekawych szkieł z manualnym ostrzeniem i "standardem" AI, które z D7000 działają również w trybie A, a jest to bardzo dużym ułatwieniem (chodzi mi konkretnie o jedno-modelu nie podam, bo na nie poluje na All, ale jako inny przykład niech będzie Samyang 8mm f/3.5, 85mm f/1.4 i na doczepkę Zenitar 16mm f/2.8, w przypadku tych 2 pierwszych jest już wersja z chipem, która działa nawet z D90, ale pojawiło się to dopiero niedawno)
- autofokus podczas kręcenia filmów - miałem okazję bawić się tą funkcją w D3100 i jest przydatny
Oczywiście to moja subiektywna opinia o praktycznym zastosowaniu funkcji, które posiadają te puszeki, ale musisz się zastanowić, czy Tobie będą one potrzebne. Co do samego D90 to jest bdb - no, może poza brakiem tych funkcji :).
ja bym dodał jeszcze to, że D7000 ma naprawdę świetna matrycę. Zaczyna to być widoczne jak trzeba użyć ISO powyżej 1600.
sprzęt jest nowszy co oznacza, że daje więcej możliwości, pytanie czy je będziesz wykorzystywał.
Ja zamiast D300s kupiłem D7000, właśnie ze względu na ISO, a obrazek z matrycy 16mpx jest jednak lepszy.
panoramix
11-02-2012, 20:57
Słówko tylko od posiadacza D90 i D7000. Różnica między tymi dwoma aparatami jest BARDZO duża.
Można sobie oceniać wg swoich potrzeb, ale żeby ocenić, to trzeba mieć co porównać - to apropo`s wypowiedzi XXL
Stoję przed podobnym dylematem i póki co cena D7000 zdecydowanie go dyskwalifikuje. Jest zajefajnym body, ale żeby aż dwa razy drożej płacić w przypadku porównania D90 vs. D7000 to chyba lekka przesada. Kolejny minus D7000 to to, że nie istnieje on na dobrą sprawę na rynku wtórnym.
JanTarn1
13-02-2012, 23:56
M. skromnym zdaniem największa różnica jest w zakresie tonalnym zdjęć obu puszek. Dodatkowo mniejszy szum. W dalszej kolejności jednak łatwiejsza obsługa i parę przyjemnych gadżetów (mikrokalibracja obiektywów, wirtualny horyzont w wizjerze). Wszystko na korzyść D7000. Za dwa lata łatwiej będzie też sprzedać D7000 niż D90. Ale każdy musi sam sobie przekalkulować za ile może kupić, kiedy i na co się przesiąść i jaki gadżet ile jest wart. Ja przy odsprzedaży D90 nie straciłem, więc przy takim założeniu warto sie przesiąść na nowszą puszkę.
cocodrillo
14-02-2012, 15:31
Też w zeszłym roku miałem taki dylemat. Wybrałem D7k bo to nowy produkt. A d90 już starszy tym bardziej, że już są nowsze niż d7k.
stachmuszel
14-02-2012, 15:54
Słówko tylko od posiadacza D90 i D7000. Różnica między tymi dwoma aparatami jest BARDZO duża.
Można sobie oceniać wg swoich potrzeb, ale żeby ocenić, to trzeba mieć co porównać - to apropo`s wypowiedzi XXL
Zdecydowanie potwierdzam! Wyglądają podobnie tylko na obrazkach.
jeżeli ktoś nie zamierza wykorzystać różnic, które daje D7000 to faktycznie nie widzi potrzeby inwestowania w droższy sprzęt. Tylko nie oznacza to, że te różnice nie istnieją, są i to bardzo znaczące.
czarny_j
15-02-2012, 18:40
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, ale póki co i tak zostaję przy obecnej puszce- D60. Jeżeli jeszcze będą w MM w Holandii to pewnie zdecyduję się na D90 bo za tą cenę to tak na prawdę ciężko używkę w PL dostać. Tylko muszę poczekać aż ktoś będzie jechał stamtąd albo jak kumpel do NL, to mi wyśle paczką. Bo przede wszystkim cena mnie kusi ;).
Najzabawniejsze jest to, ze podobna cena byla w 2008 roku, w chwile po premierze D90. D7k jest drogie, ale czy za drogie (Pentax K-7 jednak tanszy)? Kazdy kto doklada zdaje sobie sprawe co dostaje w zamian i czy jest to dla niego warte tej doplaty.
Sniper10000
22-02-2012, 01:20
Możesz kupić i wystawić na allegro. Przy dzisiejszych cenach zarobisz na nim parę stówek.
Za dwa lata łatwiej będzie też sprzedać D7000 niż D90. Ale każdy musi sam sobie przekalkulować za ile może kupić, kiedy i na co się przesiąść i jaki gadżet ile jest wart. Ja przy odsprzedaży D90 nie straciłem, więc przy takim założeniu warto sie przesiąść na nowszą puszkę.
..za dwa lata różnica cen pomiędzy D90 a D7k nie przekroczy 1k zł (patrz teraz na relacje D80/D90 ..i to, że D80 nadal świetnie się sprzedaje). ..a za 2-lata wszystkie matryce z D7k będą wyglądały jak rozszczelniony silnik od "malucha" ;)
Miałem D7k ponad pół roku jako backup D700, korzystając z koniunktury.. sprzedałem gromadząc środki na D800. Okazyjnie kupiłem D90 i przyznam, że nie jestem rozczarowany. D7k ma bez wątpienia więcej wodotrysków, niemniej subiektywnie, nie przekonał mnie do siebie. Problem w tym, że równoległa obróbka materiału z D700 i D7000 nie należy do wygodnych. Dla fanatyków heliosów i jupiterów, oczywiście D7k jak znalazł.. ale na dobrą sprawę D90 + lekkie używki n35/1,8 i n85/1,8 zamkną się w podobnym budżenie jak D7k + helios 58 i jupiter 135.. więc po jaką cholere martwić się brakiem nieskończoności.. ;)
Jako posiadacz D90 napiszę, że kusiłoby mnie D7000...
Cena nieadekwatna do wzrostu możliwości... jeszcze bym to przełknął.
Ale problemów AF i brudnej matrycy dziękuję.
D90 jaki jest wszycy wiedzą, dał się poznać i wiadomo o nim wszystko, w moim przypadku bezawaryjny.
Z dwojga wymienionych wybralbym D300s :D Żałuję (ale mowie o tym po cichu, żeby mój D90 nie słyszał i się nie obraził ;) ), że nie zwróciłem wogóle uwagia na D300s, szkoda.
Ostatnio byłem w Nikonie w Promenadzie w Warszawie i Pan poinformował, że:
1. Nie mają D7000 w ogóle
2. Będzie dostawa już nowo wyprodukowanych
3. Nie wiedzą kiedy przyjdzie dostawa, ale będzie, tylko nie wiadomo kiedy. ale kiedyś na pewno będzie.
4. Nie wiedzą, czy będą wolne od wad
5. Cena z 18-105mm - 5100zł
6. Samo body nie wie
A ja coraz bardziej się zastanawiam nad A65 :/
Mnie ostatnio naszła ochota na zmianę body, a chcę zostać w systemie bo mam kilka szkieł. Wyprzedaż całości, to niestety strata. No i tak patrzę w cenniki i prawdę mówiąc, to nie ma na co się przesiąść. D7000 nowe kosztuje prawie tyle, co używane D700 (dopłacić by trzeba ze 500-1000 zł), D300s z drugiej ręki również majątek. A zatem dalej trzeba męczyć D90 i nie marudzić
Ja chyba podejmę decyzję o kupnie D90, niech sobie zarobi na D7000, a później sprzedam D90. Na D90 na pewno dużo nie stracę. Cóż, trzeba będzie polować na okazję z D7000... :/
stachmuszel
24-02-2012, 10:11
Ceny D7000 są teraz chore, to fakt. Ale porównując obrazek D90/300 vs D7000 widoczny jest duży postęp, na rzecz tego ostatniego. Czy dwukrotna różnica w cenie jest tego warta, każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
w tym roku powinno się to uspokoić
wchodzi D800
jak nie wejdzie D400 lub D7100 to przynajmniej D7000 bedzie produkowany i za kilka miesięcy cena bedzie taka jak Q4 2011
jak ktoś nie musi już, to nie ma co się napinać na siłę, szkoda kasy.