Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: D90 Czy D7000

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie D90 Czy D7000

Witam, wiem że było już milion takich tematów, ale mam okazję ściągnięcia z Holandii wyjątkowo tanio (tak mi się wydaje) nowego body D90 (549 Euro czyli ok 2294zł po dzisiejszym kursie 4.18zł) jest w tej chwili na wyprzedaży w tamtejszym MM a ceny D7000 w zasadzie nie różnią się od tych w PL a często są droższe (ok. 4000zł). i w związku z tym mam pytanie- czy warto brać tą puszkę za te pieniądze? i czy gwarancja będzie uwzględniona w Polsce? oczywiście z wypełnioną kartą gwar. i dowodem zakupu? Pozdrawiam
    ND60 || N18-55 || N50 1.8G || N35 1.8G AF-S i... Od czegoś trzeba zacząć

Domyślnie

Moim zdaniem ceny D7000 są za wysokie, za różnicę ceny D7000-D90 masz niezłe szkiełko. Co zyskujesz więcej w D7000? Było na ten temat wiele napisane, dla mnie praktycznie NIC. Tak, tak, nie jestem wrażliwy na marketing, oceniam wg. swoich potrzeb.
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XXL Zobacz posta
    Co zyskujesz więcej w D7000? Było na ten temat wiele napisane, dla mnie praktycznie NIC. Tak, tak, nie jestem wrażliwy na marketing, oceniam wg. swoich potrzeb.
    Ha, ha.
    Kup 3100. Co zyskujesz więcej? Praktycznie NIC. Nie bądź wrażliwy na marketing. Oceniaj wg swoich potrzeb

Domyślnie

kup canona 60d... aała
    kidding, chyba nie watro niczego kupować na razie! niedługo posiadacze d300s-tek będą zmieniać puszki to sobie może upolujesz
    AMATOR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarny_j Zobacz posta
    Witam, wiem że było już milion takich tematów, ale mam okazję ściągnięcia z Holandii wyjątkowo tanio (tak mi się wydaje) nowego body D90 (549 Euro czyli ok 2294zł po dzisiejszym kursie 4.18zł) jest w tej chwili na wyprzedaży w tamtejszym MM a ceny D7000 w zasadzie nie różnią się od tych w PL a często są droższe (ok. 4000zł). i w związku z tym mam pytanie- czy warto brać tą puszkę za te pieniądze? i czy gwarancja będzie uwzględniona w Polsce? oczywiście z wypełnioną kartą gwar. i dowodem zakupu? Pozdrawiam
    Karte gwarancyjna na EU masz, to i to gwarancja jest. To w Holandii jest centrala nikona na Europe.
    Cena dobra i aparat takze.

@Chogori - daj sobie na wstrzymanie.

Domyślnie

Co do różnicy w cenie się nie wypowiem - każdy musi ocenić to sam (zwłaszcza, że to "okazja" - chociaż na to słowo się nie napalaj lepiej kupić raz, a dobrze).

Co do body to mam D90 (kupione jak D7000 nie było) i muszę przyznać, że żałuje, że nie mam tego "lepszego":
    - pomiar światła przy manualnych szkłach bardzo by mi się przydał - dostałem parę ciekawych manualnych szkieł, z których przez to nie korzystam. Tak wiem można cykać testowe fotki, ale jak dla mnie za dużo z tym zabawy. Dodatkowo jest kilka ciekawych szkieł z manualnym ostrzeniem i "standardem" AI, które z D7000 działają również w trybie A, a jest to bardzo dużym ułatwieniem (chodzi mi konkretnie o jedno-modelu nie podam, bo na nie poluje na All, ale jako inny przykład niech będzie Samyang 8mm f/3.5, 85mm f/1.4 i na doczepkę Zenitar 16mm f/2.8, w przypadku tych 2 pierwszych jest już wersja z chipem, która działa nawet z D90, ale pojawiło się to dopiero niedawno)
    - autofokus podczas kręcenia filmów - miałem okazję bawić się tą funkcją w D3100 i jest przydatny

Oczywiście to moja subiektywna opinia o praktycznym zastosowaniu funkcji, które posiadają te puszeki, ale musisz się zastanowić, czy Tobie będą one potrzebne. Co do samego D90 to jest bdb - no, może poza brakiem tych funkcji .
    Nikon D90, 18-105, 35, 70-300, SB-900, kilka manualnych szkieł, mieszek, pierścienie pośrednie i statyw

Domyślnie

ja bym dodał jeszcze to, że D7000 ma naprawdę świetna matrycę. Zaczyna to być widoczne jak trzeba użyć ISO powyżej 1600.
    sprzęt jest nowszy co oznacza, że daje więcej możliwości, pytanie czy je będziesz wykorzystywał.
    Ja zamiast D300s kupiłem D7000, właśnie ze względu na ISO, a obrazek z matrycy 16mpx jest jednak lepszy.
    D7000; SB - 910; N10 - 24; N18 - 200 VRII; N70 - 300 VR G IF-ED; N35 / 1.8G; N105 / 2.8 VR MICRO + podpórka + FT2

Domyślnie

Słówko tylko od posiadacza D90 i D7000. Różnica między tymi dwoma aparatami jest BARDZO duża.
    Można sobie oceniać wg swoich potrzeb, ale żeby ocenić, to trzeba mieć co porównać - to apropo`s wypowiedzi XXL

Domyślnie

Stoję przed podobnym dylematem i póki co cena D7000 zdecydowanie go dyskwalifikuje. Jest zajefajnym body, ale żeby aż dwa razy drożej płacić w przypadku porównania D90 vs. D7000 to chyba lekka przesada. Kolejny minus D7000 to to, że nie istnieje on na dobrą sprawę na rynku wtórnym.
    Pozdrawiam Kuba
    www.hqfoto.pl
    Nikon D610 + 35mm + 85mm + SB-600

Oszczędny w słowach Awatar JanTarn1
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

M. skromnym zdaniem największa różnica jest w zakresie tonalnym zdjęć obu puszek. Dodatkowo mniejszy szum. W dalszej kolejności jednak łatwiejsza obsługa i parę przyjemnych gadżetów (mikrokalibracja obiektywów, wirtualny horyzont w wizjerze). Wszystko na korzyść D7000. Za dwa lata łatwiej będzie też sprzedać D7000 niż D90. Ale każdy musi sam sobie przekalkulować za ile może kupić, kiedy i na co się przesiąść i jaki gadżet ile jest wart. Ja przy odsprzedaży D90 nie straciłem, więc przy takim założeniu warto sie przesiąść na nowszą puszkę.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów