Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Before the sun goes up!
Jedno ze zdjęć, z ostatniego poranka
w górach Wicklow - Irlandia
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/zack-1.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/zack.jpg)
Zapraszam do komentowania i pozdrawiam.
Rafal
Cienie do rozjaśnienia sie kwalifikują, kadr malo zdecydowany, kolory ok.
Najbardziej podoba mi się niebo, oj bardzo, te cirrusy ;-)
Ale fakt, cienie na dole do rozjaśnienia !
Pięknie się wtedy działo na niebie... pamiętam ten poranek, bo byłem wtedy w robocie... rzuciłem wszystko i poszedłem sobie ... popatrzeć! :p :twisted: ;)
A co do zdjęcia, to... najpierw spytam o ostrość, bo jakoś tak na pierwszym planie mi jej brakuje... :)
Zdaje się, że zbyt nisko zsunąłeś filterek połówkowy (poniżej nieba). Skąd to wrażenie? Góra z przy prawej krawędzi oraz pasmo drzew po lewej (tuż "pod" niebem) są jakby pozbawione szczegółów.
Spójrz na drzewa przy lewej krawędzi (do których prowadzi ścieżka), jak się wpatrzeń, to dobrze widać szczegóły. Wyżej już ich brak, a myślę, że odległość między nimi nie jest aż tak duża, aby nie udało się zarejestrować "choinek" bardziej szczegółowo ;)
Poza tym czuc klimat mroźnego poranka i to mi się w tej pracy podoba.
Dziękuje Panowie, za wytyczne :)
Faktycznie, może ten kadr ni z gruszki - ni z pietruszki ;) (może mam sentyment)
Co do wyciągania cieni, to już szum się pojawiał i dla tego postanowiłem zostawić.
Hubercie, chyba z tym filtrem masz racje ;)
Pozdrawiam
Rafal
Mnie z kolei "ciąży" lewa strona. Więcej tego, co po prawej, chciałbym widzieć (pewnie robiłbym panoramę z dwóch zdjęć) :)
To po prawej, już prezentowałem wcześniej ;)
ostrytux
08-02-2012, 22:05
Generalnie Hubert powiedział wszystko :)
Ja jako zwolennik długiej lufy :D dodam że w tym kadrze jest kilka ujęć na długą ogniskową i to takich że klapki spadają :)
Żeby tak pokazać niebo, trzeba było również tak pokazać dół. Podejrzewam, że kadr determinowało właśnie to. A niebo cudne :)
Dzięki Panowie :)
Co do długiej lufy, to jeszcze będzie okazja ;)
Tym razem, przyznam że miałem wizję na szeroko .