Zobacz pełną wersję : Nikon D90 Kontrast
marmar666
07-02-2012, 01:05
Witam mam takie pytanko. Czy ktoś wie może czy da się ustawić gdzieś w aparacie żeby był większy kontrast? Ponieważ zauważyłem że na większości zdjęć które wykonuję jest troszeczkę za mały kontrast. Barwy zwiększyłem po przez żywe kolory ale brakuje mi jeszcze ustawienia kontrastu.
Strona 113 instrukcji się kłania.
marmar666
07-02-2012, 01:39
kolego a mógłbyś przybliżyć co tam jest napisane? Ponieważ jestem 300km od domu i wracam dopiero za 1,5tygodnia.
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list/p/19%2C707/c/650/search/1 Tak ciężko znaleźć instrukcję w necie? Przez 1,5 tygodnia mógłbyś to zrobić setki razy. Ale jak ktoś się leni.....
arturmsi
07-02-2012, 09:53
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list/p/19%2C707/c/650/search/1 Tak ciężko znaleźć instrukcję w necie? Przez 1,5 tygodnia mógłbyś to zrobić setki razy. Ale jak ktoś się leni.....
Takie problemiki i już problem heh...a potem, "jak żyć, jak żyć" :D
Emilnikon
07-02-2012, 19:03
Witam mam takie pytanko. Czy ktoś wie może czy da się ustawić gdzieś w aparacie żeby był większy kontrast? Ponieważ zauważyłem że na większości zdjęć które wykonuję jest troszeczkę za mały kontrast. Barwy zwiększyłem po przez żywe kolory ale brakuje mi jeszcze ustawienia kontrastu.
A nie możesz tego później robić w jakimś programie :)?
Mały kontrast może być wynikiem ustawienia zbyt dużego D-lighting. Musisz potestować jaki Ci najlepiej odpowiada.
marszal90
07-02-2012, 20:27
Strona 113 instrukcji się kłania.
Ja rozumiem odsyłanie do instrukcji, ale czy Ty znasz ją na pamięć, czy zaglądnąłeś do niej żeby to napisać?
cinekcom
07-02-2012, 22:40
Jak dobrze pamiętam to wchodzisz w opcje tam gdzie wybierasz jakość zdjęć dajesz strzałeczkę w prawo i pojawiają się dodatkowe opcje tam będziesz miał wszystko, jak nie znajdziesz to daj znać sprawdzę i napiszę dokładnie.
marmar666
08-02-2012, 20:49
Hej co do poprawiania w programie to owszem preseta można zrobić ale jeśli widze że na 90% zdjęć mam kontrast słaby to wolał bym już podczas robienia zdjęcia brać pod uwage a nie później bawić się 300 fotkami.
Przy jakości zdjęć jak wybierzesz w prawo to masz tylko formaty zapisu (rawy , jpeg itp)
Menu fotografowania > Ustaw przetwarzanie obrazu > wybierasz np. Standardowe, następnie strzałka wybieraka w prawo i tam znajdziesz: Wyostrzanie, Kontrast, Jasność i kilka innych ustawień.
marmar666
08-02-2012, 21:39
Ooo dzięki wielkie za pomoc. Byłem tu wiele razy i nie wiedziałem że jeszcze dalsze są ustawienia:)
Menu fotografowania > Ustaw przetwarzanie obrazu > wybierasz np. Standardowe, następnie strzałka wybieraka w prawo i tam znajdziesz: Wyostrzanie, Kontrast, Jasność i kilka innych ustawień.
Dodam że aby urzyć opcji kontrast i jasność należy wyłączyć funkcje D-lighting.