PDA

Zobacz pełną wersję : Rutkowski kontra Policja

Piotrek 77
05-02-2012, 10:00
Z całym szcunkiem, nie przepadam za Rutkowskim. Ale jakby nie patrzeć przyspieszyl rozwiązanie tej sprawy.Do policji także nie mam nic - nie mi oceniać ich postępowanie. W końcu mają swoje procedury.
Ale widać dwie rózne postawy:
- komendy w Sosnowcu
- komendy wojewódzkiej w Katowicach
Wydaje mi się, że wiecej taktu ma Sosnowiec - komendant potrafił podziękować Rutkowskiemu.
Niby policja mowi że jeszcze tydzień to by rozwiązali tą sprawę.
Dla mnie rachunek jest prosty - czym więcej czasu traci policja to tym więcej kasy idzie podatników. A tu wszędzie o kryzysie mówią a z kasa sie nie liczą

Greg77
05-02-2012, 10:15
Niby racja, ale zwroc prosze uwage na to, ze Rutkowski narzucil matce odpowiedz o tym, ze dziecko upadlo, nie widomo co by wyszlo gdyby nie "pomagal", teraz mozemy miec kolejna bajke a pieniadze podatnikow jak szly w bloto tak ida......
Polska to podobno panstwo prawa, to co robi taki cwaniaczek trzepiacy gruba kase na nieszczesciu innych i to nawet bez pozwolenia na taka dzialalnosc??
Druga sprawa to nie mozna komentowac postawy policji, bo nie znamy faktow, poza tym Rutkowski to byly policjant ze znajomosciami, odnioslem wrazenie, ze mial spore znajomosci w Sosnowcu, policja dzielila sie wiadomosciami operacyjnymi z czlowiekiem ktory do tego wcale uprawniony nie byl.........
Nie jest powiedziane, ze pomogl, powiedzial bym, ze mogl zmienic fakty i pewnych spraw nie dowiemy sie nigdy.

nigel
05-02-2012, 10:19
W 100% popieram !

Piotrek 77
05-02-2012, 10:21
Masz rację, ale dzieki temu sledztwo przyspieszyło do przodu. A mądra osoba szuka wszelkich rozwiązań by dobrnac do końca. Więc równie dobrze Rutkowski mógł być marionetką w rękach policji, gdzie policja ma związane ręce dzieki prawu tam detektywa pośle;)

kisio
05-02-2012, 10:26
Mądra osoba działa zgodnie z prawem i procedurami, żeby nie było potem w sądzie umorzenia sprawy ze względu na błędy w postępowaniu.

Wartość nagrania Rutkowskiego dla sądu jest praktycznie zerowa.

M_J
05-02-2012, 10:26
Dla mnie zwyczajną podłością jest nagranie kogoś z ukrycia, a później upublicznienie mocno intymnego i obciążającego nagrania. Mógł nagranie pokazać po prostu odpowiednim organom, ale lansować się trzeba...
PS. Nie umniejszam tu działania matki, odnoszę się tylko do pracy "detektywa".

Greg77
05-02-2012, 10:28
Szkoda, ze ten "detektyw" robi medialna wojenke, wysyla material do mediow zamiast do policji, wskazuje miejsce gdzie sa zwloki i podatnicy plyna na kolejne tysiaki.
Rutkowki to taki Chuck Noris po polsku z ta roznica, ze Chuck umie sie bic, postepuje nieuczciwie, naglasnia tylko udane sprawy i dziala bez pozwolenia.
Przyspieszyl sprawe, zgadzam sie, przeczucie mialem od pierwszego dnia, ze rodzice maja z tym cos wspolnego....okazalo sie niestety, ze mialem dobre.
Jednak przyspieszenie sprawy przez Rustkowskiego moze spowodowac tylko spore przedluzenie czynnosci procesowych i sledztwa.....o tym jednak sie jeszcze przekonamy.

Piotrek 77
05-02-2012, 10:32
akurat w tym przypadku mozna mowić ze sie udało, jakby ciała nie znaleźli to by nic z tego nie było. Ale mi nie chodzi by te materiały można użyc przed sądem - ale że dzieki temu można zdobyć nowe dowody które będą ważne dla sądu.
Tu wszyscy mówią co by było gdyby....
Ale niech mówią o faktach, policja działa zgodnie z prawem i aresztowała matkę - to sa fakty.

Greg77
05-02-2012, 10:36
Dla mnie Rutkowski to nie jest dobry czlowiek, zalezy mu tylko na kasie i potepuje tak jak wiekszosc z nas nie moze, bo odpowiadali bysmy za to przed sadem a jemu sie zawsze udaje.....no prawie zawsze.
Ma wyglad cwaniaka i cwaniakiem jest, taki szolmen na poziomie Koziej Wólki

Piotrek 77
05-02-2012, 10:39
...
Jednak przyspieszenie sprawy przez Rustkowskiego moze spowodowac tylko spore przedluzenie czynnosci procesowych i sledztwa.....o tym jednak sie jeszcze przekonamy.
Wydaje mi się że może trochę przyspieszył, ale fakt że troche potrwa zanim się całkiem nie rozwiaże tej sprawy.

Nie oceniajmy ludzi -ceniajmy fakty.

Dla mnie Rutkowski to nie jest dobry czlowiek, zalezy mu tylko na kasie i potepuje tak jak wiekszosc z nas nie moze, bo odpowiadali bysmy za to przed sadem a jemu sie zawsze udaje.....no prawie zawsze.
Ma wyglad cwaniaka i cwaniakiem jest, taki szolmen na poziomie Koziej Wulki

pod tym sie podpisuję.

Greg77
05-02-2012, 10:43
Nie oceniajmy ludzi -ceniajmy fakty.

Dobrze, zgadzam sie, ale tak niemoralne i szolmenskie posuniecie jak wyslanie nagrania do mediow to jest nieludzkie i mega egoistyczne.........zero moralnosci i jak tu nie oceniac ludzi?!
A fakt jest taki, ze Rutkowski narzucil matce odpowiedz i nie wiemy jaka jest prawda.

krolewicz
05-02-2012, 10:52
ja bym się wstrzymał z oceną, jakąkolwiek

cały obraz tej sprawy dostarczają nam tvn24 i inne brukowce, które mają dość dużą skłonność do przeinaczania faktów ;)

Piotrek 77
05-02-2012, 10:54
dokładnie 5 minut temu usłyszałem ciekawe stwierdzenie w telewizji
..." Nalezaloby sprawdzić czy prawdą jest to co Rutkowski mowił, o policji w Sosnowcu i o tym że już w niedzielę mowił policji że matka cos kręci"...

Calme
05-02-2012, 11:03
Matka jest aresztowana i tyle w temacie, czy zmienią jej zarzut albo postawią jeszcze komuś dodatkowo (co by mnie wcale nie zdziwiło) zobaczymy w toku sprawy, w tej chwili dalsze "tokowania" w tym temacie są tak samo wiele wnoszące jak kolejne wizje Jackowskiego, jak dla mnie temat do zamknięcia...
Szkoda tylko dzieciaczka tak naprawdę a całą reszta przy jego śmierci to pryszcz.

till
05-02-2012, 11:14
Nie uważacie, że problemem jest nie to że ktoś to nagrał (można nagrać i przesłać telewizji każde g...), a to, że telewizje to pokazały? Nie wierzę, że Rutkowski ma takie chody w TVN (zwłaszcza po tym, jak go potraktowała Kolenda-Zalewska w rozmowie wczoraj po Faktach) że kazał pokazywać kilkadziesiąt razy w TVN24 i w każdych głównych serwisach to nagranie? Gdyby TV też kierowała się "moralnością" to by uznały, że pokazanie tego nagrania jest nieestyczne i tyle, materiał miałaby tylko Policja. Przecież każdy zdaje sobie sprawie, że i Rutkowskiemu zależy tylko na kasie (przez darmowe lansowanie się) i telewizji też (przez epatowanie emocjonalnymi nagraniami i zwiększanie oglądalności).

Tak poza tematem - świadomie korzystajmy z mediów. Mistrzowski przykład manipulacji:
L7nYWSruFSA
(http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L7nYWSruFSA)

Greg77
05-02-2012, 11:47
Masz racje mowiac o braku moralnosci mediow, ale nie da sie zaprzeczyc, ze Kepa poreczyla za Starucha w celu zdobycia poparcia przed wyborami;)
Sadze, ze temat schodzi na polityke a tego tutaj nie chcemy;)

prz3mo
05-02-2012, 12:35
Najlepsze w tym wszystkim jest...TVN. Zarabia krocie na pokazywaniu tej całej szopki, następnie zaprasza Rutkowskiego do studia i dziennikarka o twarzy konia pokazuje całkowity brak obiektywności i nie potrafi powstrzymać się od emocji. Żenada.
Tak jak ktoś wyżej wspomniał, ja także nie przepadam za Rutkowskim, ale moim zdaniem to dzięki niemu ta cała szopka skonczy się szybciej.... Policja teraz "pali głupa" jaki to on niehumanitarny, biedną kobietę "rozbił"... a przecież można było jeszcze z miesiąc ją "po ludzku" przesłuchiwać, nadal rozwieszać plakaty, nadal szukać "porywacza", którego już przecież mieli nawet portret pamięciowy...

krzysztof jot
05-02-2012, 12:38
Szkoda, ze ten "detektyw" robi medialna wojenke, wysyla material do mediow zamiast do policji,.

Nie uważacie, że problemem jest nie to że ktoś to nagrał (można nagrać i przesłać telewizji każde g...), a to, że telewizje to pokazały? ...
(http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L7nYWSruFSA)

otóż właśnie. Nie wnikając w dyskusję - teraz zaczyna się mała nagonka na "bestię Rutkowskiego" ale jakoś wszystkie telewizje materiał pokazały. A nie musiały, i nikt im tego nie rozsyłał. Materiał był nie Rutkowskiego, a Super Expresu - to oni dali sprzęt i nagrali materiał, i nikt mi nie powie ze rozdali to do telewizji za darmo.Nie komercyjny SE. Pewnie telewizje zapłaciły za to kupę kasy.Tak więc wszyscy postępują identycznie i adekwatnie do tego czym sie zajmują byle końcowy efekt był identyczny - i Rutkowski i media i TV > jest okazja aby zwiększyć sobą zainteresowanie > jest więcej odbiorców > jest więcej kasy.
Dokładnie wszyscy zrobili z tego jatkę - Kolenda-Zalewska mówi Rutkowskiemu, że to nie było eleganckie a jej telewizja emituje cały materiał i z przesłuchania i z innych scen domowych-prywatnych - nielegalny, nagrany bez wiedzy nagrywanej kobiety. Tak naprawdę to rodzina powinna podać TV do sądu i wygrałaby z każdą stacją.
To jest niestety obraz dzisiejszego świata, a zwłaszcza świata mediów - nie ma zmiłuj.

Włóczykij
05-02-2012, 12:48
..... nadal szukać "porywacza", którego już przecież mieli nawet portret pamięciowy...

Stworzony i pokazany przez Rutkowskiego.

prz3mo
05-02-2012, 12:51
Stworzony i pokazany przez Rutkowskiego.

Na pewno? Na 99% jestem pewny, że wczoraj rzecznik policji mówił, że to oni stworzyli portret porywacza.

sea21
05-02-2012, 13:22
Najlepsze w tym wszystkim jest...TVN. Zarabia krocie na pokazywaniu tej całej szopki, następnie zaprasza Rutkowskiego do studia i dziennikarka o twarzy konia pokazuje całkowity brak obiektywności i nie potrafi powstrzymać się od emocji. Żenada.
Tak jak ktoś wyżej wspomniał, ja także nie przepadam za Rutkowskim, ale moim zdaniem to dzięki niemu ta cała szopka skonczy się szybciej.... Policja teraz "pali głupa" jaki to on niehumanitarny, biedną kobietę "rozbił"... a przecież można było jeszcze z miesiąc ją "po ludzku" przesłuchiwać, nadal rozwieszać plakaty, nadal szukać "porywacza", którego już przecież mieli nawet portret pamięciowy...
Dokładnie. Co lepsze to TVN zarobił na tej szopce krocie jednocześnie przedstawiając wszystko po swojemu. Niby to wszystko miało być obiektywne... Przerabiałem obiektywizm dziennikarski na własnej skórze. Niestety nie miałem sił na szukanie tego pismaka a z miłą chęcią bym go nauczył obiektywizmu. No ale ludzie łykają wszystko ze 100% wiarą co im media podrzucą na talerzu. Dlatego od tamtej pory biorę dużą poprawkę na to co widzę w TV albo czytam w necie. Staram się słuchać zarówno jednej strony oraz drugiej i wyciągam wnioski.

Jacek_Z
05-02-2012, 13:32
No niestety media chcą być pierwszą władzą, a nie którąś-tam.
Niestety podbijają wiele tematów, które powinny wyciszać, kreują rzeczywistość i ... szkoda pisania, bo to się nie zmieni.

Greg77
05-02-2012, 13:34
Ten temat przypomina mi najnowsze bicie piany o wykorzystywaniu zwierzat przez IKEA:D:D:D
Dajmy sobie panowie spokoj:)

Włóczykij
05-02-2012, 14:15
Na pewno? Na 99% jestem pewny, że wczoraj rzecznik policji mówił, że to oni stworzyli portret porywacza.

http://www.fakt.pl/Tak-wyglada-porywacz-6-miesiecznej-Madzi-Portret-pamieciowy-porywacza-z-Sosnowca,artykuly,144060,1.html

http://wiadomosci.wp.pl/gid,14206884,gpage,3,img,14206907,title,Konferencj a-ws-porwania,galeria.html

Przepraszam, że z Faktu :)

wydaje mi sie, że policja sporządziła profil psychologiczny, co tez nie bardzo ma sens w tym przypadku.

fotograf58
05-02-2012, 14:23
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Rutkowski_%28detektyw%29

till
05-02-2012, 15:07
Masz racje mowiac o braku moralnosci mediow, ale nie da sie zaprzeczyc, ze Kepa poreczyla za Starucha w celu zdobycia poparcia przed wyborami;)

Masz rację że poręczyła, ale co to ma do protestów przeciwko ACTA? :)

Zgadzam się w zupełności z przedmówcami - telewizje, które żyją z pokazywania sensacji i tragedii a następnie pouczają kogokolwiek - to jest po prostu żenujące.

Greg77
05-02-2012, 15:22
Masz rację że poręczyła, ale co to ma do protestów przeciwko ACTA? :)

To, ze koledzy Starucha przyszli na protest w kominiarach teroryzujac "kolegow" protestujacych, pokazali sie tez tam, bo byla to manifestacja antyrzadowa a w tym biora udzial wlasnie od czasu historii ze staruchem i zamkniecia stadionow za rozróbę w Bydgoszczy......zreszta tak jak nie zgadzam sie z rzadem tak tutaj popre Tuska, na miesiac powinien im te stadiony zamknac a prawdziwi kibice wpierdziel sprawic kibolom za kare a nie rzucac sie na Tuska, smieszni sa!
Tak sie sklada, ze mam znajomych ktorzy byli swiadkami tego co wyrabiali kolesie w kominiarach na tych protestach;)

till
05-02-2012, 16:21
To, ze koledzy Starucha przyszli na protest w kominiarach terroryzujac "kolegow" protestujacych, pokazali sie tez tam, bo byla to manifestacja antyrzadowa a w tym biora udzial wlasnie od czasu historii ze staruchem i zamkniecia stadionow za rozrube w Bydgoszczy......zreszta tak jak nie zgadzam sie z rzadem tak tutaj popre Tuska, na miesiac powinien im te stadiony zamknac a prawdziwi kibice wpierdziel sprawic kibolom za kare a nie rzucac sie na Tuska, smieszni sa!
Tak sie sklada, ze mam znajomych ktorzy byli swiadkami tego co wyrabiali kolesie w kominiarach na tych protestach;)

Hmmm - uważasz, że TVN dokonał tak dogłębnej analizy jak Ty i tylko dlatego wrzucił tam i partie, i kiboli itp? Manifestacje przeciw ACTA miały charakter apolityczny, a przez takie materiały powstało wrażenie, że ktoś w tym macza palce. Po drugie manifestacji było łącznie kilkaset, "terroryzowanie" (jak napisałeś) miało miejsce na kilku, a jakie jest wrażenie po tym materiale?

Podobnie jest z Rutkowskim. Nie lubię gościa i jest "stylu", ale jak usłyszałem słowa rzecznika policji, że niepotrzebnie przyspieszył jakieś tam działania, to myślałem że źle słyszę. Świetny sygnał idzie do społeczeństwa - nie róbcie nic na własną rękę, policja ma czas. A ponieważ wydaje nie swoje pieniądze tylko kasę podatników, nie ma czego się spieszyć.

FHR
05-02-2012, 16:24
Ostatnio, gdy widzę Rutkowskiego, ciągle przypomina mi się Pitbull ;)

yzYl4Y-FtHE

Greg77
05-02-2012, 16:38
Po drugie manifestacji było łącznie kilkaset, "terroryzowanie" (jak napisałeś) miało miejsce na kilku, a jakie jest wrażenie po tym materiale?

Tak bylo kilkaset a w materiale jest mowa o jednej.....w Lodzi;)
A reszta to juz rozruba neonazistow i kiboli 11.11.11 oraz mecz w Bydgoszczy......mnie nie zmanipulowali tym materialem a Ciebie?
Kazdy ma swoje poglady i oglada to co mu sie podoba, TVP nie trawie, Polsat jest taki jak Discorelax i choc juz nie nadaja to wciaz taki jest a TVN, coz jest jak jest, jaki kraj taka telewizja.......nie ogladam polskiej TV, bo nie mam:)
O polityce mowic nie bede.....

till
05-02-2012, 16:45
No właśnie :) Setki pokojowych manifestacji, a pokazali taką, do której można było wrzucić kiboli, głupich polityków itd.
A specjalnie dla Gregg77
rjkUTsQi5ZU

Greg77
05-02-2012, 16:56
A specjalnie dla Gregg77

:mrgreen::lol:

Lepiej sie przygotujmy na glosowanie w The Best Subiektywnie bo widze, ze Psycho juz wstawia watki;)

Piotrek 77
05-02-2012, 17:39
Jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Wam media nie pasuja, ale nie uważacie ze fotografowie (niektórzy) robią podobnie. Nie mówię o paparazzi ale np. fotografii krajobrazowej. Robimy przepiękne zdjecie krajobrazu, ale jest to tylko mały wycinek. Ktoś jedzie w to miejsce i okazuje się że wszedzie wokół fabryki i tylko mały skrawek przepięknego krajobrazu.
Jak ktoś zrobi zwykle zdjecie otaczającego go swiata to inni mówią że to tylko zwykły pstryk.

Tak samo z tv jakby pokazywali normalne sytuacje to nikt by tego nie ogladał.
Sami nakręciliśmy tą machinę.
Zobaczcie ile osób robiło zdjęcia, a czy ktoś zrobił zdjecie temu miejscu przed tragedią? Nikogo (prawie nikogo) to miejsce wcześniej nie interesowało

Greg77
05-02-2012, 17:47
Zobaczcie ile osób robiło zdjęcia, a czy ktoś zrobił zdjecie temu miejscu przed tragedią? Nikogo (prawie nikogo) to miejsce wcześniej nie interesowało

Ale o co chodzi?

Calme
05-02-2012, 17:49
Aleście Panu R zrobili reklamę darmową nawet na forum :D haha

Greg77
05-02-2012, 17:49
Ja tam mu robie antyreklame:D

Piotrek 77
05-02-2012, 17:55
Ale o co chodzi?

O to chodzi że nagle to miejsce jest w centrum zainteresowania. Wszyscy się tym interesują. I sami nakręcają telewizje.

Greg77
05-02-2012, 18:00
Dobra tylko ja nie rozumiem o jakim miejscu mowa......o miejsce tragedi?
Widziales zdjecie tego miejsca tutaj na forum czy jak?

Piotrek 77
05-02-2012, 19:03
na forum nie widziałem, widziałem w tv pełno pstrykaczy. A chodziło mi o te ruiny w których została Magda zakopana. A prawie nikogo bo może ktoś kiedyś tam zrobił jakieś zdjęcie. Taka nasza natura że ciagniemy do sensacji.

Greg77
05-02-2012, 19:27
No dobra, teraz rozumiem, ale mialem wrazenie, ze nawiazujesz do fotografii krajobrazowej:D:D:D:D
Pstrykacze sobie pstrykaja, szczerze to nie wiem po co.....ale jak jzu maja te cyfrowke to uzywaja, zdjecie wywala do kosza jak nie dzis to jutro...;)

Iwek_22
05-02-2012, 19:30
Ten temat przypomina mi najnowsze bicie piany o wykorzystywaniu zwierzat przez IKEA:D:D:D
Dajmy sobie panowie spokoj:)
Apelujesz jak powyżej, a najwięcej tu "mieszasz" - chyba czas skończyć!

Piotrek 77
05-02-2012, 19:33
ogólnie do fotografii - krajobrazowa to tylko przykład. W pewnym sensie fotografia także manipuluje rzeczywistością. Ale juz o tym nie mówmy.
Posumuję to tak :
Że sami przyczyniamy się do tego co ogladamy, jakie sa media. Przecież wystarczy nacisnać czerwony guzik jak nam to nie odpowiada

Greg77
05-02-2012, 19:35
Apelujesz jak powyżej, a najwięcej tu "mieszasz" - chyba czas skończyć!

Jak bys siedzial 12h w pracy w niedziele to tez bys mieszal:D:D:D

Jacek_Z
05-02-2012, 20:23
O to chodzi że nagle to miejsce jest w centrum zainteresowania. Wszyscy się tym interesują. I sami nakręcają telewizje.

Dobra tylko ja nie rozumiem o jakim miejscu mowa......o miejsce tragedi?
Widziales zdjecie tego miejsca tutaj na forum czy jak?
W TVN24 jest relacja na żywo. Kilka godzin pokazują grupki osób zapalających świeczki.
Ja nie wiem czy TVN chce załapać sobie przychylność moherowych beretów czy co? Nie rozumiem. To jest chore.

Greg77
05-02-2012, 20:26
W TVN24 jest relacja na żywo. Kilka godzin pokazują grupki osób zapalających świeczki.
Ja nie wiem czy TVN chce załapać sobie przychylność moherowych beretów czy co? Nie rozumiem. To jest chore.

Oooooo jedyny!!!! Zeby tylko harcerze krzyza nie postawili!:evil::lol:

terpsych
05-02-2012, 20:28

Tu się przychylność amerykańskich prezydentów liczy. A ona wynika wprost z oglądalności.

Jacek_Z
05-02-2012, 20:42
??? nie widzę związku TVN z ameryką. Z chęcią zysku - jak najbardziej.
Zamknę traktując to jak politykę.
W ogóle chyba zaczniemy szybciej zamykać wątki, które nas dzielą.