PDA

Zobacz pełną wersję : STUDIO - co polecacie.

siedemczwartych
30-01-2012, 16:25
Na wstępie nadmienię, że poczytałem kilka wątków.
Też myślałem o lampach fomei... ale widzę, że zdania podzielone.

Moje pytanie jest proste.
W jaki sprzęt wyposażyć studio? (budżet, to ok 20 000-25 000)
Pytam zarówno o markę jak i ilość itp. Każda rada na wagę złota.
Dzięki

rlat
30-01-2012, 16:52
Przeczytałeś parę wątków, przeczytaj kolejne. Sprecyzuj co chcesz robić w tym studio. Jakie ma wymiary, itp. Mamy się domyślać co będziesz fotografował?
Sprzęt kupujesz pod konkretne potrzeby. Co innego kupisz do studia gdzie robisz fotografię portretową a co innego do packshotów. No może nie do końca. Lampy będą takie same ;-).
By nie było zarzutu że odpowiedź nic nie wnosi proponuję lampy Powerlux - przynajmnie 2 szt. Moc w zależności od rozmiaru studia. Proponuję serię VC - jedna z nich z możliwością zdalnego sterowania (pilotem)- nieocenione gdy wisi gdzieś pod sufitem a chcesz zmienić nastawe.

tomek murański
30-01-2012, 17:01
budżet znany. Czy ewentualny remont lokalu w budżecie, czy te pieniądze to tylko na sprzet? Co chcesz w nim robic? Jakie duże studio?

siedemczwartych
30-01-2012, 17:14
no może faktycznie byłem mało precyzyjny.
Ale jak przedmówca sam zauważył wiele rzeczy, np. lampy są identyczne bez względy na przeznaczenie.

A studio ma być w miarę uniwersalne.
Jest dotacja z UE i chcę ją możliwie mądrze spożytkować.

to jest na sprzęt. Wliczając systemy podwieszane do lamp czy teł.
wielkość studia, to planuję na jakieś max 50 m2

Krzysiek B
30-01-2012, 17:53
Ja bym zainwestował w lampy Elfo.
W zależności od potrzeb kilka 600 quant albo nową 500 z serii FX (mocowanie Bowens).
Cena nowej 500 to o ile nie mylę 1899zł więc cena jak na konkretny nie chiński wyrób jest atrakcyjna.

Wszystko co potrzebne znajdziesz na ich stronie firmowej.
Oprócz jakości i niezawodności lamp Elfo ich silna stroną jest serwis.

Najstarsze lampy Elfo mam już ładnych kilka lat i zawsze gdy coś padnie lub jeśli zajdzie potrzeba wymiany palnika serwis staje na wysokości zadania.
Jest szybko, niedrogo i fachowo.
Zawsze podkreślam, że nikoniarze o serwisie tak dobrym jak Elfowski mogą tylko niestety pomarzyć.

siedemczwartych
30-01-2012, 18:17
Ja bym zainwestował w lampy Elfo.
W zależności od potrzeb kilka 600 quant albo nową 500 z serii FX (mocowanie Bowens).
Cena nowej 500 to o ile nie mylę 1899zł więc cena jak na konkretny nie chiński wyrób jest atrakcyjna.

Wszystko co potrzebne znajdziesz na ich stronie firmowej.
Oprócz jakości i niezawodności lamp Elfo ich silna stroną jest serwis.

Najstarsze lampy Elfo mam już ładnych kilka lat i zawsze gdy coś padnie lub jeśli zajdzie potrzeba wymiany palnika serwis staje na wysokości zadania.
Jest szybko, niedrogo i fachowo.
Zawsze podkreślam, że nikoniarze o serwisie tak dobrym jak Elfowski mogą tylko niestety pomarzyć.

bardzo istotna informacja (serwis).
Dzięki