Zobacz pełną wersję : SB-900 + softbox ?
Witam
Doradźcie: jaka będzie optymalnej wielkość softboxu do lampy Sb-900. (myślałem o firmie Quantuum)
Taki będzie mocowanie http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-bk-3-uchwyt-do-lamp-systemowych.html
Nikonamający_na_7
29-01-2012, 12:34
Też mam ten problem, jestem na etapie zakupu softboxa. Z rozeznania i doświadczeń innych wynika, że tylko 60 na 60 cm. Ale myślę sobie, że jakby ustawić najszerzej kąt błysku w lampie a softbox miałby drugi wewnętrzny dyfuzor, to można by większy. Ja mam taki patent na współpracę sabinek i softboxu: uchwyt na dwie lampu SB i duży softbox prostokątny. Ale nie widziałem takich uchwytów, dobrze by było żeby były :) i miały mocowanie browensa...
ja używam z softboxem 60x90 - daje rade
Obejrzyj sobie Onelight Workshop Zacka Ariasa. Gościu używa wielkiego Wescott 120/80 albo to chyba jeszcze większe, pakuje tam sabinę i wszystko pięknie hula.
ja używam Sb-900 z softem 70/100 i oczywiście daje radę.
Przykład: lampa na 1/8, f4, 1/200, iso200 http://i262.photobucket.com/albums/ii92/mazurzyna/_KAR7912mm.jpg
Przykład: lampa na 1/8, f4, 1/200, iso200 http://i262.photobucket.com/albums/ii92/mazurzyna/_KAR7912mm.jpg
Przy tym zdjęciu to spokojnie sobie by poradził najmniejszy soft. Chodzi o to żeby oświetliło całą postać. Karina, masz jakiś przykład całych postaci przy tym sofcie?
Nie tak dawno świeciłem na trzy osoby sabiną przez 60/60 softa. Wszystko było pięknie tylko już na dole przy nogach nie dawał rady, trzeba było z dołu blendą odbić. Teraz spróbuję to mocowanie też sobie sprawić i zobaczyć jak świeci przez oktę 150cm :).
zdjęcia z całą postacią są ale jeszcze nie obrobione, jak będą gotowe to wstawię, ale jest dobrze moim zdaniem
Przykład: lampa na 1/8, f4, 1/200, iso200 http://i262.photobucket.com/albums/ii92/mazurzyna/_KAR7912mm.jpgŚwiatło ostre jak diabli (to jest soft 70x100 ??? jeśli tak to rozproszenie w nim światła jest tragiczne), ręka dostała mniej światła czyli lampa była blisko dziecka.
Chyba nie po to się kupuje duży softbox by świecił jak mały. A jak go odstawisz dalej (cała postać modelki, nie dziecko) i rozproszysz w nim lepiej światło, to okaże się że SB900 jest za słaba. No i tu była przysłona 4. A co z większymi?
Wg mnie w duże softboxy trzeba wkładać kilka lamp SB.
Zauważcie, że nawet jedna SB910 jest droższa niż 2 lampy quantuum 300WS, każda z nich jest mocniejsza od sabinki, w dodatku Q mają pilota, SB - nie. Można na nie montować beautydishe - na SB jest to bezsensowne.
Jak ktoś chce dłubać w studiu to komfort pracy na lampach studyjnych jest nieporównywalnie większy.
Art Erie
29-01-2012, 22:04
Widziałem gdzieś taki soft reporterski, w którym palnik lampy nie był skierowany w stronę tkaniny rozpraszającej, a w przeciwnym czyli w stronę powierzchni rozpraszającej ( lampa montowana nie od tyłu, ale od spodu ).
Widziałem tylko zdjęcia softa, nie widziałem jak rozprasza ale na logikę powinno być lepiej, nawet na dużym sofcie; oczywiście co do mocy, to jak napisał Jacek_Z...
Widziałem gdzieś taki soft reporterski, w którym palnik lampy nie był skierowany w stronę tkaniny rozpraszającej, a w przeciwnym czyli w stronę powierzchni rozpraszającej ( lampa montowana nie od tyłu, ale od spodu ).
Widziałem tylko zdjęcia softa, nie widziałem jak rozprasza ale na logikę powinno być lepiej, nawet na dużym sofcie; oczywiście co do mocy, to jak napisał Jacek_Z...Będzie lepiej, ale wydajność spadnie jeszcze bardziej. Więc i tak trzeba wkładać kilka SB. No chyba, że się chce robić portrety na otwartych przysłonach albo wchodzić na wyższe ISO. Zaletą (???) jest mozliwość pracy w TTL dla tych co maja kłopoty z pracą manualną. Ale i tak nie ma pilota.
Art Erie
29-01-2012, 22:39
Będzie lepiej, ale wydajność spadnie jeszcze bardziej. Więc i tak trzeba wkładać kilka SB. No chyba, że się chce robić portrety na otwartych przysłonach albo wchodzić na wyższe ISO. Zaletą (???) jest mozliwość pracy w TTL dla tych co maja kłopoty z pracą manualną. Ale i tak nie ma pilota.
Oczywiście; przy takich zastosowaniach lampa reporterska jest tylko bardzo skromną alternatywą lampy studyjnej; przykład podałem raczej jako ciekawostkę.