Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie SB-900 + softbox ?

Witam
    Doradźcie: jaka będzie optymalnej wielkość softboxu do lampy Sb-900. (myślałem o firmie Quantuum)
    Taki będzie mocowanie http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...stemowych.html

Domyślnie

Też mam ten problem, jestem na etapie zakupu softboxa. Z rozeznania i doświadczeń innych wynika, że tylko 60 na 60 cm. Ale myślę sobie, że jakby ustawić najszerzej kąt błysku w lampie a softbox miałby drugi wewnętrzny dyfuzor, to można by większy. Ja mam taki patent na współpracę sabinek i softboxu: uchwyt na dwie lampu SB i duży softbox prostokątny. Ale nie widziałem takich uchwytów, dobrze by było żeby były i miały mocowanie browensa...
    70F,D70s,D700,P7000,D7100, szklarnia N z gwintem na filtry 77 i inne graty (w tym m.in. SB700)

Domyślnie

ja używam z softboxem 60x90 - daje rade
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Domyślnie

Obejrzyj sobie Onelight Workshop Zacka Ariasa. Gościu używa wielkiego Wescott 120/80 albo to chyba jeszcze większe, pakuje tam sabinę i wszystko pięknie hula.

Domyślnie

ja używam Sb-900 z softem 70/100 i oczywiście daje radę.
    Przykład: lampa na 1/8, f4, 1/200, iso200 http://i262.photobucket.com/albums/i..._KAR7912mm.jpg
    Pozdrawiam
    Karina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KarinaS Zobacz posta
    Przykład: lampa na 1/8, f4, 1/200, iso200 http://i262.photobucket.com/albums/i..._KAR7912mm.jpg
    Przy tym zdjęciu to spokojnie sobie by poradził najmniejszy soft. Chodzi o to żeby oświetliło całą postać. Karina, masz jakiś przykład całych postaci przy tym sofcie?

Nie tak dawno świeciłem na trzy osoby sabiną przez 60/60 softa. Wszystko było pięknie tylko już na dole przy nogach nie dawał rady, trzeba było z dołu blendą odbić. Teraz spróbuję to mocowanie też sobie sprawić i zobaczyć jak świeci przez oktę 150cm .

Domyślnie

zdjęcia z całą postacią są ale jeszcze nie obrobione, jak będą gotowe to wstawię, ale jest dobrze moim zdaniem
    Pozdrawiam
    Karina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KarinaS Zobacz posta
    Światło ostre jak diabli (to jest soft 70x100 ??? jeśli tak to rozproszenie w nim światła jest tragiczne), ręka dostała mniej światła czyli lampa była blisko dziecka.
    Chyba nie po to się kupuje duży softbox by świecił jak mały. A jak go odstawisz dalej (cała postać modelki, nie dziecko) i rozproszysz w nim lepiej światło, to okaże się że SB900 jest za słaba. No i tu była przysłona 4. A co z większymi?
    Wg mnie w duże softboxy trzeba wkładać kilka lamp SB.
    Zauważcie, że nawet jedna SB910 jest droższa niż 2 lampy quantuum 300WS, każda z nich jest mocniejsza od sabinki, w dodatku Q mają pilota, SB - nie. Można na nie montować beautydishe - na SB jest to bezsensowne.
    Jak ktoś chce dłubać w studiu to komfort pracy na lampach studyjnych jest nieporównywalnie większy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-01-2012 o 21:41
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Widziałem gdzieś taki soft reporterski, w którym palnik lampy nie był skierowany w stronę tkaniny rozpraszającej, a w przeciwnym czyli w stronę powierzchni rozpraszającej ( lampa montowana nie od tyłu, ale od spodu ).
    Widziałem tylko zdjęcia softa, nie widziałem jak rozprasza ale na logikę powinno być lepiej, nawet na dużym sofcie; oczywiście co do mocy, to jak napisał Jacek_Z...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Widziałem gdzieś taki soft reporterski, w którym palnik lampy nie był skierowany w stronę tkaniny rozpraszającej, a w przeciwnym czyli w stronę powierzchni rozpraszającej ( lampa montowana nie od tyłu, ale od spodu ).
    Widziałem tylko zdjęcia softa, nie widziałem jak rozprasza ale na logikę powinno być lepiej, nawet na dużym sofcie; oczywiście co do mocy, to jak napisał Jacek_Z...
    Będzie lepiej, ale wydajność spadnie jeszcze bardziej. Więc i tak trzeba wkładać kilka SB. No chyba, że się chce robić portrety na otwartych przysłonach albo wchodzić na wyższe ISO. Zaletą (???) jest mozliwość pracy w TTL dla tych co maja kłopoty z pracą manualną. Ale i tak nie ma pilota.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów