Zobacz pełną wersję : Przypominacz
Zdarza się, nawet dość często, że siedząc przy kompie coś mi wpadnie go głowy a potem oczywiście zapominam. Dlatego przydał by mi się jakiś program lub rozszerzenie do Firefoxa w którym mogę sobie zapisać notatkę i ustawić alarm lub nawet wysłanie maila z przypomnieniem. Springpad dawałby radę ale nigdzie nie znalazłem właśnie opcji przypomnienia. Znacie takie bajery ?
velaskez
28-01-2012, 14:33
O chętnie przyłączę się do prośby. Chociaż u mnie to i mail czasem zaginie :P
mateo912
28-01-2012, 14:38
jeśli używacie gg to infobot ma taką funkcje ;)
velaskez
28-01-2012, 14:39
A jak nie używamy GG?
RobertMiernik
28-01-2012, 14:40
To kalendarz googlowy ją ma...
mateo912
28-01-2012, 14:43
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/reminderfox/
To kalendarz googlowy ją ma...
I to jest chyba najlepsze rozwiązanie. Dostępne z każdego miejsca, nie tylko na kompie.
superkomornik
28-01-2012, 14:49
I wysyła przypomnienia SMS :)
Rafał_Sz
28-01-2012, 14:52
I wysyła przypomnienia SMS :)
Za darmo. :)
Z googla nie korzystam. Chodzi mi bardziej o coś co będę miał pod ręką cały czas. Klikam i mogę podejrzeć co zapisałem. Reminder mi jakoś nie podpasował
Boryszuk
28-01-2012, 15:29
Z googla nie korzystam. Chodzi mi bardziej o coś co będę miał pod ręką cały czas. Klikam i mogę podejrzeć co zapisałem. Reminder mi jakoś nie podpasował
Kalendarz google :)
Proponuje nauczyc sie pracowac z kalendarzem (ksiazkowym, "fizycznym"). Teraz bez niego czuje sie jak bez reki. Mam i dobry telefon, i laptopy, ale nic nie zastapi kalendarza papierowego.
Marta Baranowska
28-01-2012, 16:17
Proponuje nauczyc sie pracowac z kalendarzem (ksiazkowym, "fizycznym"). Teraz bez niego czuje sie jak bez reki. Mam i dobry telefon, i laptopy, ale nic nie zastapi kalendarza papierowego.
DOKŁADNIE! Ja tez mam kalendarz z kartkami w okładce, który jest wypełniony moimi notatkami, co mam spakować przed wyjazdem... egzaminy, kolosy, spotkania, co mam zrobić... wszystko. Moim zdaniem sprawdza się doskonale, i bez kalendarza, dokładnie, czuje sie jak bez ręki!
Polecam, to chyba najlepsza forma.... tymbardziej używam terminarza jeździeckiego z www.terminarze.pl, i tak dostaję co roku i tak, bo sprzedaję im zdjęcia do niego :) więc przyjemność dwa w jednym ;)))
do firefoxa nie znam nic, ale do thunderbirda jest lighting
http://www.mozilla.org/projects/calendar/
velaskez
28-01-2012, 16:39
do firefoxa nie znam nic, ale do thunderbirda jest lighting
http://www.mozilla.org/projects/calendar/
Do wersji 9.0.1 działa Lightning 1.1.1. Właśnie zainstalowałem i chyba się polubimy.
Choć nie wiem czy nie korzystać z Outlooka 2010 zamiast Thunderbirda. Wtedy miałbym połączenie kalendarza z BB i w ogóle wszystkiego. Ciężka decyzja.
RobertMiernik
28-01-2012, 16:47
Uwierzcie mi, że po miesiącu bólu przyzwyczaicie się do googlowych rozwiązań i okażą się naprawdę dobrze przemyślane.
Aktualnie mój telefon zapisuje do kalendarza wszystkie połączenia wych/przych nim wykonane, ja na komputrze albo bezpośrednio z telefonu uzupełniam krótkie streszczenie i mam taką bazę wiedzy, że lepszej chyba się nie da.
Dodatkowo na telefonie kalendarz w postaci widgetu świecący z pulpitu nadchodzącymi wydarzeniami i więcej nie trzeba...
A papierowy kalendarz też posiadam bo czasem zwyczajnie nie wypada bawić się komórką na spotkaniu...
Choć nie wiem czy nie korzystać z Outlooka 2010 zamiast Thunderbirda. Wtedy miałbym połączenie kalendarza z BB i w ogóle wszystkiego. Ciężka decyzja.
Google sync - i nawet z BB polubisz.
velaskez
28-01-2012, 16:53
Uwierzcie mi, że po miesiącu bólu przyzwyczaicie się do googlowych rozwiązań i okażą się na prawdę dobrze przemyślane.
Aktualnie mój telefon zapisuje do kalendarza wszystkie połączenia wych/przych nim wykonane, ja na komputrze albo bezpośrednio z telefonu uzupełniam krótkie streszczenie i mam taką bazę wiedzy, że lepszej chyba się nie da.
Dodatkowo na telefonie kalendarz w postaci widgetu świecący z pulpitu nadchodzącymi wydarzeniami i więcej nie trzeba...
A papierowy kalendarz też posiadam bo czasem zwyczajnie nie wypada bawić się komórką na spotkaniu...
Tylko trzeba mieć telefon typu android. A nie BlackBerry.
mateo912
28-01-2012, 17:08
Uwierzcie mi, że po miesiącu bólu przyzwyczaicie się do googlowych rozwiązań i okażą się na prawdę dobrze przemyślane.
Jak to ustawiałes? To zapisywanie do kalendarza połączeń.
RobertMiernik
28-01-2012, 23:28
Aplikacja nazywa się CallTrack i na dodatek jest darmowa...
Co do BlackBerry to wprawdzie nie używałem, ale jeszcze nigdy nie widziałem urządzenia, którego by się nie udało zsynchronizować z googlem (za co mają u mnie dużego mega plusa).
Ja słyszałem o czymś takim.
http://www.evernote.com/
Można pobrać też na Androida, na iOS też pewno się znajdzie, i synchronizować notatki z tymi na telefonie.
Jak działa nie wiem bo nie używam. Wystarcza mi zwykły kalendarz google ;]
RobertMiernik
28-01-2012, 23:51
Używam do notatek, ale to ma przypominajkę? ;P
adolfik9501
29-01-2012, 00:31
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/reminderfox/
Również polecam.
barracuda
29-01-2012, 01:00
Do wersji 9.0.1 działa Lightning 1.1.1. Właśnie zainstalowałem i chyba się polubimy.
No dobra, ściągnąłem, ale jak to zainstalować. Plik jest z rozszerzeniem .xpi i nie jest uruchamiająca się aplikacją. Gdzie to umieścić żeby działało?
No dobra, ściągnąłem, ale jak to zainstalować. Plik jest z rozszerzeniem .xpi i nie jest uruchamiająca się aplikacją. Gdzie to umieścić żeby działało?
W T-birdzie klikasz Narzędzia -> dodatki -> ikonka z kołem zębatym -> Zainstaluj dodatek z pliku.
btw: Była instrukcja na stronie ;o>
barracuda
29-01-2012, 01:04
OK, dzięki. Instrukcji nie przeczytałem, przyznaję się:)
velaskez
29-01-2012, 01:43
Aplikacja nazywa się CallTrack i na dodatek jest darmowa...
Co do BlackBerry to wprawdzie nie używałem, ale jeszcze nigdy nie widziałem urządzenia, którego by się nie udało zsynchronizować z googlem (za co mają u mnie dużego mega plusa).
Można zsynchronizować kontakty i kalendarz. Nie można gmaila.
A ja się chyba polubię z Outlookiem ;/
Chociaż migracja 4000 maili i kilkuset kontaktów będzie ciekawym doświadczeniem ;/
Taa? Jak to nie można gmaila? To co, BB nie obsługuje żadnej innej poczty, niż BBmail, czy jak to się tam nazywa? Przecież poczta na gmailu to zwykły serwer oparty na Exchange'u. Nie da się skonfigurować klienta w BB, żeby po prostu odbierał wiadomości w trybie IMAP?
velaskez
29-01-2012, 12:22
Taa? Jak to nie można gmaila? To co, BB nie obsługuje żadnej innej poczty, niż BBmail, czy jak to się tam nazywa? Przecież poczta na gmailu to zwykły serwer oparty na Exchange'u. Nie da się skonfigurować klienta w BB, żeby po prostu odbierał wiadomości w trybie IMAP?
Nie ma google synca do gmaila na BB. Bo BB samo w sobie jest terminalem mailowym :-P Nie doprecyzowałem.
Do mnie przychodzą maile na BB z 3 różnych kont pocztowych w tym jedno to gmail.
No dobra, ale terminal może pobrać pocztę ze zdefiniowanej skrzynki na gmailu, nie? Nie jest to może taka typowa synchronizacja PUSH, ale jakie to ma znaczenie? Poczta do telefonu wchodzi? Wchodzi. No to jak "nie obsługuje"?
velaskez
29-01-2012, 13:22
No dobra, ale terminal może pobrać pocztę ze zdefiniowanej skrzynki na gmailu, nie? Nie jest to może taka typowa synchronizacja PUSH, ale jakie to ma znaczenie? Poczta do telefonu wchodzi? Wchodzi. No to jak "nie obsługuje"?
O tak :D http://www.google.com/mobile/sync/
Chodzi o to, że google sync nie działa. jak wywalam maile z telefonu, to nie wywalają się automatycznie ze skrzynki. O to chodzi.
To można zrobić, ale trzeba mieć BES a nie BIS.
kronos28
29-01-2012, 13:24
Kalendarz google :)
i tu jest 100% racji. Inne rozwiązania (a przetestowałem spoooroo) nijak się mają do usług googla, które ostatnio z miesiąca na miesiąc stają się tak pointegrowane ze sobą, że szok. Oczywiście ten pozytywny. Mogę sobie jednym kliknięciem przypisać daty urodzin/imienin/rocznic moich kontaktów (oczywiście zakładając, że dysponuje takowymi) do kalendarza google i drugim ustawić przypomnienie. Automagicznie mam to na telefonie, tablecie, kompie w pracy, kompie w kiblu i ogólnie gdzie by mnie nie było.
Pomijając już inne bajery google jak chociażby usługa cloud print w połączeniu z usługą docs i mogę sobie na ten przykład wyedytować w robocie tekst w usłudze google docs (edytor tekstu - polecam git sprawa i za free) i używając usługi cloud print wydrukować na jakiejkolwiek drukarce, którą mam dodaną do usługi. Wyedytowałem pisemko, dzwonię sobie np. do rodziców co mieszkają 150km ode mnie i generalnie mają problemy z ogarnianiem kompa. Proszę aby tylko odpalili swojego kompa. Jak się włączy mogę "wysłać" wyedytowane pisemko do druku na ich drukarce. GIT. Dostają już wydrukowane, bez denerwowania się, że muszą wejść na jakiegoś mejla, ściągnąć jakiś załącznik, otworzyć w jakimś łordzie i odnaleźć taką ikonkę drukarki i ją wciesnąć... a nie daj boże coś jest poprzestawiane i marginesy się pokopią... :D
Picasasa, automatyczna synchornizacja zdjęć pomiędzy wszystkimi urządzeniami (to co mam zsynchronizowane mam dostępne i na kompie i na telefonie i w Google+ itd.)
Itd. itp. Oczywiście wszystko ma swoje minusy - trza to ogarnąć, przyzwyczaić się do dosyć specyficznego interfejsu google i często jest tak, że w PL nowe usługi działają ale Google polska w ogóle o tym nie informuje (o wporwadzeniu)... Nowe usługi często się wykrzaczają nie synchornizują itp...
Wspominałem już, że google video chat chodzi lepiej niż skajp i jest 1000% szybszy, bo już zintegrowany z Chrome - nie trzeba instalować jakieś szitu, który zamula kompa rezydując w pamięci ma 10000000 reklam i wciska mi zestaw słuchawkowy do gadania za 50$, "bez którego nie przeżyję do następnej zimy"?
Także kalendarz google... ;)
hydra_nt
29-01-2012, 16:20
Aplikacja nazywa się CallTrack i na dodatek jest darmowa....
A jest cos podobnego na iphona ?
CallTrack na iPhone'a to program do śledzenia telefonu swojego, znajomych itd... :mrgreen:
Mogę sobie jednym kliknięciem przypisać daty urodzin/imienin/rocznic moich kontaktów (oczywiście zakładając, że dysponuje takowymi) do kalendarza google i drugim ustawić przypomnienie.
Pytanie: jak?
.. coś mi wpadnie go głowy a potem oczywiście zapominam. Dlatego przydał by mi się jakiś program lub .Ja używam terminarza w telefonie. Mam telefon z klawiaturą, robi sie notatki tak jak na kompie.
Z googla nie korzystam. ...Dość szokujące ;)
Domyslam się jednak, że myślałes o kalendarzu google. To całkiem fajna sprawa, ja używam do wpisywania rezerwacji wynajmu studia. Wszyscy widzą jakie terminy wolne, jakie zajęte itd.
Chociaż migracja 4000 maili i kilkuset kontaktów będzie ciekawym doświadczeniem ;/To jest pikuś. Mam na kilku kontach i tożsamościach kilkadziesiat tysięcy maili, zajmuje to coś koło 7 GB.