Zobacz pełną wersję : ucina czesc okienek w programie
kamilkamien
27-01-2012, 16:33
z moim komputerem w kosmicznej technologii znowu cos sie dzieje. Chodzi o komputer stacjonarny. Problem polega na tym, ze komputer obcina mi czesc okienek od programow. Ciezko jest mi to wyjasnic, ale wyglada to tak jak bym nie mial w pelni wyswietlonego okna aplikacji. Program obrysowuje czesc pola roboczego zabierajac mi np. symbol zamykania okienka... Sam rysuje sobie obszar ktory skaluje niepoprawnie to pole ktore powinno byc otwarte i dostepne. Tak przyciety program moge minimalizowac i przesuwac jednak nie zwieksza mi sie obszar roboczy. System to poczciwy XP a komputer pracuje na dedykowanej karcie graficznej. Program o ktorym mowie to jeden jedyny z takimi dolegliwosciami. Dodam jeszcze, ze jest to aplikacja instalowana z oryginalnej plyty dodawanej przez producenta. Ten sam program instalowany na innym komputerze dziala bez zajakniecia i bez przycietego obszaru roboczego. Sterowniki od grafiki przeinstalowane. Co tu zrobic dalej? :-)
(za brak polskich znakow przepraszam ale pisze na telefonie bez polskiej czcionki)
Może coś ze sterownikiem DirectX? W tym przypadku w trybie 2D. Nie zaszkodzi przeinstalować. Spróbowałbym jeszcze zmienić rozdzielczość ekranu (raczej nie pomoże), jego proporcje (czyli inny stosunek boków w innej rozdzielczości - raczej nie pomoże), a także wypróbowanie innej głębi kolorów pulpitu. Gdzieś tam przy rozdzielczości powinna być ilość bitów per pixel (8, 16, 24, 32). Może tu zmiana coś da? Nie znając choćby charakteru aplikacji, trudno coś powiedzieć, ale albo aplikacja w jakiś dziwny sposób się dobiera do ekranu (bezpośrednio), albo coś jest skopane w systemie - czyli ze sterownikami. Może korzysta ona z OpenGLa? I wówczas coś w tamtych sterownikach jest nie tak. Ciężko zgadywać. A google i zapytanie o tę konkretną aplikację oraz problemy graficzne nic nie dało?
kamilkamien
28-01-2012, 00:09
program zwie się Cassette Mate i w internecie cisza związana z problemem dopasowania wielkości okna.
Całe okienko wygląda tak (https://picasaweb.google.com/kanciak90/Desktop03#5702437154565158066)
Wydaje się, że masz ustawione powiększone czcionki na pulpicie. Jeśli tak, to spróbuj ustawić rozmiar standardowy.