Zobacz pełną wersję : Instalacja Win7
Panowie, szybkie pytanie. Musze komuś doprowadzić lapka do ładu. Winda w wersji OEM oczywiście a muszę postawić system od podstaw. Muszę czyli pożyczyć lub ściągnąć (zapewne z torrentów) Windę. I teraz czy jeśli zassam Win& Home czyli taki jak na lapku to kod który jest przypisany do OEM'a z laptopa zadziała ? Czy trzeba to zrobić jakoś inaczej ?
I czy żeby byłą winda po angielsku to muszę mieć anglojęzyczną instalkę czy mogę PL i potem jakoś język zmienić ?
RobertMiernik
26-01-2012, 22:28
Jeśli wybierzesz tą samą wersję, która jest zainstalowana fabrycznie to zadziała.
Znajdź OEM dystrybuowany przez producenta laptopa.
A gdzie takiego znaleźć ? Laptop to Toshiba
A gdzie takiego znaleźć ? Laptop to Toshiba
W zasadzie to takich OEMów chyba nawet nie ma, bo laptopy mają np. płytę recovery do przywracania systemu z ukrytej partycji (wraz ze sterownikami). A ostatnio to nawet takich płyt nie dają, tylko "trza" sobie zrobić samemu.
A co do tych "oemów" dystrybuowanych przez producentów laptopów. Microsoft na ich temat nie udziela żadnych "helpów" i każe zwracać się do producentów komputerów.
Więc najprościej zwrócić się do "producenta komputera, lub kupić "windę".
Dlatego nienawidzę laptopów :) Czyli albo piractwo albo trzeba zapłacić za coś za co się już zapłaciło....Dużego wyboru człowiekowi nie zostawiają...
Dlatego nienawidzę laptopów :) Czyli albo piractwo albo trzeba zapłacić za coś za co się już zapłaciło....Dużego wyboru człowiekowi nie zostawiają...
A gdzie płyta recovery? Z laptopem w pewnym sensie dostajesz system operacyjny gratis.
RobertMiernik
26-01-2012, 23:19
Spokojnie, każda płytka będzie działać!
Wybierz tylko dobrą wersję systemu. Jeśli na laptopie jest Home to jeśli zainstalujesz Homa klucz zostanie przyjęty i będzie wszystko legalnie.
Sterowniki Siódemka sama sobie ładnie wyszukuje, więc nie powinno być żadnych zgrzytów.
Ostatnio w sieci znalazłem taką kompilację, która po zainstalowaniu na moim Dellu od razu podstawiła mi Dellową tapetkę i dellowy obrazek logowania a po instalacji na HPku znajomej to samo tylko z logo HP - tak więc są, tylko trzeba poszukać.
Jeśli do soboty nie znajdziesz to jak wrócę do domu to Ci wystawie na FTPa jakiegoś (podeślij PMa jeśli do tego czasu nie będzie działało).
Jeśli do laptopa nie była dołączona płyta z systemem (system preinstalowany) to jest ona na oddzielnej partycji (pewnie ukrytej) dysku i trzeba ją sobie samemu wypalić.
Partycja Recovery byla ale sie zmyla... Dlatego wlasnie lapek jest u mnie na reanimacji.
Robert, bede probowal. Wlasnie ciagne jakies 2 instalki. Jak nie ruszy to dam znac
Jeśli do laptopa nie była dołączona płyta z systemem (system preinstalowany) to jest ona na oddzielnej partycji (pewnie ukrytej) dysku i trzeba ją sobie samemu wypalić.
Zakładając, że osobnik nie ruszał partycji. Nie wiem jak się ma sprawa z Toshibą ale w takim lenovo są dwie opcje: nagranie płyty spod windy lub odpalenie kompa przyciskiem OKR -> zamiast systemu ładuje moduł OKR -> można przywrócić system na bazie tego, co jest na ukrytej partycji. Warunkiem zadziałania jest niegrzebanie w partycjach.
Ale, jak pisałem, nie wiem jak to robi Toshiba, mam nadzieję, że Cię powyższe naprowadzi.
A co do braku wsparcia od MS - firmowe OSy są w niewielkim stopniu zmodyfikowane przez producentów tj. nie są identyczne z wersjami "pudełkowymi". To samo działa w drugą stronę - jeśli zainstalujesz komercyjny system na laptopie to nie jest on (OS, nie lapek) objęty wsparciem.
Z mojego doświadczenia z dwa kilkoma laptopami wynika, że jeżeli masz preinstalowany system + partycję recovery i jeżeli tę partycję zdmuchniesz (ja tak zawsze robię, bo nie chce mieć zasyfionego pierdylionem dupereli systemu), a zainstalujesz system z zewnętrznego nośnika (jeżeli oczywiście wersja jest taka sama, jak ta preisntalowana), to nie będzie chciało aktywować systemu on-line. Trzeba to zrobić przez telefon. Innymi słowy, jak kupiłem lapka z Win7 Home, zdmuchnąłem recovery, zainstalowałem Win7 Home z płyty, wszystko poszło, klucz ze stickera przyjęło, ale nie chciało się samo aktywować. Musiałem przez telefon. Trochę to dłużej trwa, ale w sumie jak często to się robi? I taka ciekawostka. Zadzwoniłem do M$ i pytam, czy takie coś jest dopuszczalne. Powiedzieli mi, że nie, że to jest niezgodne z zapisami umowy licencyjnej. Że system OEM ma być taki, jaki dostarcza producent komputera, koniec - kropka. Ja mam to gdzieś, prawdę mówiąc, nie czuję się winny, bo za system zapłaciłem tak, czy siak (w cenie laptopa). Inna sytuacja. Kupiłem serwer Della z Win2011 (to jest to samo, co Win2008 R2, tylko coś tam ma dodatkowego w pakiecie, jakieś *******ety). Tyle tylko, że Dell nie sprzedaje serwerów z polską wersją systemu. I o ile do systemu Win2008 można było pobrać pakiet lokalizujący, tak do Win2011 (który funkcjonuje jako zupełnie odrębny produkt mimo, że oparty na Win2008) takich paczek oficjalnie nie ma, nie są przewidziane. I chciałem zrobić tak, żeby pobrać sobie polską wersję Win2011 i zainstalować ja z kluczem nalepionym na budę. Ale w M$ stwierdzili, że to by było naruszeniem licencji... Miałem to olać i zrobić po swojemu, ale w końcu dałem sobie spokój... To tak, gwoli ciekawostki.
Władca Pixeli
27-01-2012, 08:00
Jeżeli komputer jest na gwarancji to dzwonisz do producenta i mówisz że system padł i nie ma go jak otworzyć.
Powinni przesłać CD czy DVD instalacyjne za darmo.
Zainstalowałem ściągniętą 7kę, podłączyłem do netu, wpisałem kod i ......... Winda się aktywowała bez problemów :)
Tylko ni cholery nie wiem jak w tej Toshibie Wi-fi odpalić :(
Zainstalowałem ściągniętą 7kę, podłączyłem do netu, wpisałem kod i ......... Winda się aktywowała bez problemów :)
Tylko ni cholery nie wiem jak w tej Toshibie Wi-fi odpalić :(
Nie maja sterow na stronie?
Masz w ogole karte w menedzerze urzadzen?
Mam. Stery dociągnąłem przez windę bo na stronie jest kilkadziesiąt kart wymienionych.... Manager urządzeń widzi Broadcom'a ale nie potrafię go włączyć :( Dioda od wi-fi świeci cały czas na pomarańczowo. Jak wciskam guziczek wi-fi to gaśnie albo się zapala. U mnie w HP jak na pomarańczowo to wyłączone, jak na niebiesko to włączone. W tej Toshibie nie mam pojęcia
RobertMiernik
27-01-2012, 11:18
Zwykle działa klikanie guziczka odpowiedzialnego za wykrywanie urządzeń do skutku, aż cośtam będzie wykrywał.
Jak wykryje i zainstaluje, restart i od nowa to samo, do oporu.
Jak nie pomoże, trzeba szukać na stronie producenta.
Mam. Stery dociągnąłem przez windę bo na stronie jest kilkadziesiąt kart wymienionych.... Manager urządzeń widzi Broadcom'a ale nie potrafię go włączyć :( Dioda od wi-fi świeci cały czas na pomarańczowo. Jak wciskam guziczek wi-fi to gaśnie albo się zapala. U mnie w HP jak na pomarańczowo to wyłączone, jak na niebiesko to włączone. W tej Toshibie nie mam pojęcia
Zobacz jaka to karta i sciagnij stery ze strony. Aha, nie masz mozliwosci wyszukania na podstawie numeru seryjnego?
Poszło po restarcie i odpięciu kabla :)
A, no właśnie... Niektóre laptopy automatycznie wyłączają Wi-Fi, jak podepnie się kompa kablem do sieci.
rychu_cmg
28-01-2012, 00:59
W Toshibie działanie Wi-Fi jest idiotycznie rozwiązane. W laptopie koleżanki przy reinstalacji Windowsa godzina mi zleciała nim połapałem się w połączeniu do sieci bez kabla.