Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Instalacja Win7

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Instalacja Win7

Panowie, szybkie pytanie. Musze komuś doprowadzić lapka do ładu. Winda w wersji OEM oczywiście a muszę postawić system od podstaw. Muszę czyli pożyczyć lub ściągnąć (zapewne z torrentów) Windę. I teraz czy jeśli zassam Win& Home czyli taki jak na lapku to kod który jest przypisany do OEM'a z laptopa zadziała ? Czy trzeba to zrobić jakoś inaczej ?
    I czy żeby byłą winda po angielsku to muszę mieć anglojęzyczną instalkę czy mogę PL i potem jakoś język zmienić ?

Domyślnie

Jeśli wybierzesz tą samą wersję, która jest zainstalowana fabrycznie to zadziała.

Domyślnie

Znajdź OEM dystrybuowany przez producenta laptopa.

Domyślnie

A gdzie takiego znaleźć ? Laptop to Toshiba

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    A gdzie takiego znaleźć ? Laptop to Toshiba
    W zasadzie to takich OEMów chyba nawet nie ma, bo laptopy mają np. płytę recovery do przywracania systemu z ukrytej partycji (wraz ze sterownikami). A ostatnio to nawet takich płyt nie dają, tylko "trza" sobie zrobić samemu.
    A co do tych "oemów" dystrybuowanych przez producentów laptopów. Microsoft na ich temat nie udziela żadnych "helpów" i każe zwracać się do producentów komputerów.
    Więc najprościej zwrócić się do "producenta komputera, lub kupić "windę".

Domyślnie

Dlatego nienawidzę laptopów Czyli albo piractwo albo trzeba zapłacić za coś za co się już zapłaciło....Dużego wyboru człowiekowi nie zostawiają...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Dlatego nienawidzę laptopów Czyli albo piractwo albo trzeba zapłacić za coś za co się już zapłaciło....Dużego wyboru człowiekowi nie zostawiają...
    A gdzie płyta recovery? Z laptopem w pewnym sensie dostajesz system operacyjny gratis.

Domyślnie

Spokojnie, każda płytka będzie działać!
    Wybierz tylko dobrą wersję systemu. Jeśli na laptopie jest Home to jeśli zainstalujesz Homa klucz zostanie przyjęty i będzie wszystko legalnie.

Sterowniki Siódemka sama sobie ładnie wyszukuje, więc nie powinno być żadnych zgrzytów.

Ostatnio w sieci znalazłem taką kompilację, która po zainstalowaniu na moim Dellu od razu podstawiła mi Dellową tapetkę i dellowy obrazek logowania a po instalacji na HPku znajomej to samo tylko z logo HP - tak więc są, tylko trzeba poszukać.

Jeśli do soboty nie znajdziesz to jak wrócę do domu to Ci wystawie na FTPa jakiegoś (podeślij PMa jeśli do tego czasu nie będzie działało).

Domyślnie

Jeśli do laptopa nie była dołączona płyta z systemem (system preinstalowany) to jest ona na oddzielnej partycji (pewnie ukrytej) dysku i trzeba ją sobie samemu wypalić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez apple Zobacz posta
    Jeśli do laptopa nie była dołączona płyta z systemem (system preinstalowany) to jest ona na oddzielnej partycji (pewnie ukrytej) dysku i trzeba ją sobie samemu wypalić.
    Zakładając, że osobnik nie ruszał partycji. Nie wiem jak się ma sprawa z Toshibą ale w takim lenovo są dwie opcje: nagranie płyty spod windy lub odpalenie kompa przyciskiem OKR -> zamiast systemu ładuje moduł OKR -> można przywrócić system na bazie tego, co jest na ukrytej partycji. Warunkiem zadziałania jest niegrzebanie w partycjach.
    Ale, jak pisałem, nie wiem jak to robi Toshiba, mam nadzieję, że Cię powyższe naprowadzi.

A co do braku wsparcia od MS - firmowe OSy są w niewielkim stopniu zmodyfikowane przez producentów tj. nie są identyczne z wersjami "pudełkowymi". To samo działa w drugą stronę - jeśli zainstalujesz komercyjny system na laptopie to nie jest on (OS, nie lapek) objęty wsparciem.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów