PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] B&W

arturborzecki
22-01-2012, 18:14
Co sądzicie?

EDIT - niestety brak plików na serwerze.
Zachęcamy do używania naszego hostingu.

Irwusek
22-01-2012, 18:28
Coś jest nie tak bo oczy mnie hipnotyzują :P
dosłownie ;)

Gomad
22-01-2012, 18:57
bardzo fajne,udane foto ale mz chyba za duzo lewej strony :)

mOSAd
23-01-2012, 22:48
Ciekawe zdjęcie, ale bardzo niedopracowane w szczegółach. Szczególnie jeżeli chodzi o ostrość i nieostrość elementów obrazu. Dodatkowo kadr jest słaby. Zdecydowanie za dużo lewej - to na pewno. Podobają mi się za to ładnie podkreślone światłem oczy oraz jakaś ekspresja. Zarówno we włosach, jak i mimice. Jest jeszcze parę detali, które tu przeszkadzają, ale na które niewielki już miałeś wpływ. Zdjęcie jednak całościowo na plus - dobra wprawka przed poprawką. ;)

arturborzecki
23-01-2012, 23:11
mOSAd - a mógłbyś rozwinąć fragment o "ostrości i nieostrości elementów obrazu"? bo przy tej przesłonie głębia ostrości jest dość spora... :) Oczy są wycentrowane na środek kadru, gdyby modelkę przesunąć w lewo to miałbyś wrażenie ciężkości z prawej bo nie skupiałbyś wzroku na jej oczach... sprawdzałem i tak moim zdaniem wygląda lepiej...

mOSAd
23-01-2012, 23:28
Co do ostrości to winy upatruję w sposobie obróbki skóry, ewentualnego wygładzania i wyostrzania. Na przykład końcówki włosów są przeostrzone, a to najdalszy plan. A zaraz przy nich jakby mniej ostra reszta włosów. Nos za to gumowy. Oczy ostre, czoło chyba też. Palce również. Ale przestrzenie pomiędzy - już nie. Tak jakby były uwypuklone krawędzie za mocno, a skóra rozmyta, ale w jakiś dziwny sposób. To tyle ze zgadywanek - co mi nie pasuje.
Co do kadru, to częściowo masz rację - po prostu trzeba przyciąć też z prawej. :D Można jednak postąpić ekstrawagancko i dołożyć prawej.
A tak w ogóle, to chwilę się pobawiłem przycinaniem i jest też inne - rewelacyjne moim zdaniem - cięcie tego zdjęcia. Mianowicie tniesz tuż nad brwiami. Poziomujesz oczy. Oraz robisz wąski poziomy kadr o proporcjach mniej więcej 2.5:1 przycinając minimalnie dół. Zyskujesz na sile, wyrazie, gubisz problematyczne włosy przy czubku głowy, podnosisz ciężar zdjęcia. Oczy zyskują jeszcze na wyrazie i mamy czysty przekaz w bardzo dobrej kompozycji. :D

marcogk
23-01-2012, 23:41
Ciekawe zdjęcie, ale bardzo niedopracowane w szczegółach. Szczególnie jeżeli chodzi o ostrość i nieostrość elementów obrazu. Dodatkowo kadr jest słaby. Zdecydowanie za dużo lewej - to na pewno. Podobają mi się za to ładnie podkreślone światłem oczy oraz jakaś ekspresja. Zarówno we włosach, jak i mimice. Jest jeszcze parę detali, które tu przeszkadzają, ale na które niewielki już miałeś wpływ. Zdjęcie jednak całościowo na plus - dobra wprawka przed poprawką. ;)

za kolegą :)

pardwadwa
24-01-2012, 21:03
No może po prostu jeszcze nie dojrzałem do takich zabaw...? :)