PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o Nikon Pronea

Konat
25-02-2007, 17:44
Witam wszystkich jako ze naleze do osob ktore jak czegos nie wiedza to pytaja chcialem sie zapytac co to za aparat znalazlem go przegladajac strony allegro byl w analogowych i tak mnie jakos zaintrygowal poza tym to co znalazlem w necie na jego temat to prawie nic chociaz przyznaje ze super dokladnie nie szperalem ale moze ktos mial z tym do czynienia i moze sie chce podzielic wiedza

Z gory dzieki i Pozdrawiam

kiemlo
25-02-2007, 19:07
Pronea jest lustrzanką systemu APS - ślepej uliczki rozwoju techniki fotograficznej.
APS w skrócie to negatyw formatu mniejszego niż małoobrazkowy (jego twórcy doszli do wniosku, że 24x36 jest za dobre do zazwyczaj robionych odbitek 10x15) z paroma mało istotnymi ulepszeniami, za to za wyższą cenę. Był stosowany w kompaktach i w nielicznych lustrzankach (np. w serii Pronea). Co do szczegółów - odsyłam do Wikipedii.

Obecnie to głównie ciekawostka historyczna - filmy trudno dostępne (i drogie), odbitki zrobić coraz trudniej (i drogie), jakość obrazu mierna, bagnet Pronei - niby Nikon F, ale niekompatybilny z niczym.

Seeker
26-02-2007, 13:28
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slr9698.htm#pronea

Konat
28-02-2007, 22:32
Dzieki sliczne juz wszystko wiem pozdrawiam