Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie Pytanie o Nikon Pronea

Witam wszystkich jako ze naleze do osob ktore jak czegos nie wiedza to pytaja chcialem sie zapytac co to za aparat znalazlem go przegladajac strony allegro byl w analogowych i tak mnie jakos zaintrygowal poza tym to co znalazlem w necie na jego temat to prawie nic chociaz przyznaje ze super dokladnie nie szperalem ale moze ktos mial z tym do czynienia i moze sie chce podzielic wiedza

Z gory dzieki i Pozdrawiam

Domyślnie

Pronea jest lustrzanką systemu APS - ślepej uliczki rozwoju techniki fotograficznej.
    APS w skrócie to negatyw formatu mniejszego niż małoobrazkowy (jego twórcy doszli do wniosku, że 24x36 jest za dobre do zazwyczaj robionych odbitek 10x15) z paroma mało istotnymi ulepszeniami, za to za wyższą cenę. Był stosowany w kompaktach i w nielicznych lustrzankach (np. w serii Pronea). Co do szczegółów - odsyłam do Wikipedii.

Obecnie to głównie ciekawostka historyczna - filmy trudno dostępne (i drogie), odbitki zrobić coraz trudniej (i drogie), jakość obrazu mierna, bagnet Pronei - niby Nikon F, ale niekompatybilny z niczym.

seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Dzieki sliczne juz wszystko wiem pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów